Ledare Natten mot lördagen blev en polismans villa beskjuten i Västerås. I huset befann sig två vuxna och två barn som kunde ha dött av de över 20 kulorna som for genom huset.

Denna attack mot rättsväsendet och demokratin är tillsammans med de övriga angreppen på polisstationer en tydlig signal om att den organiserade brottsligheten inte längre drar sig från att attackera rättsväsendet. I deras ögon verkar polisen alltmer framstå som en konkurrerande aktör än statens förlängda arm som man gör bäst i att inte reta upp.

Det är med denna bakgrund man ska se den moderate riksdagsledamotens Hanif Balis kritiserade twitterinlägg i vilket han kallade domare, som inte häktar gripna personer med skarpladdade vapen, för ”jävla syltryggar”. Precis som Moderaternas gruppledare Tobias Billström säger så är det naturligtvis en olämplig formulering. Men istället för att skapa en konstruktiv diskussion om problemet ifråga blir det en debatt om man får uttrycka sig som Bali.

I den svenska debatten är det ett alltför återkommande fenomen att politiker och tyckare retar upp sig på att någon har formulerat sig olämpligt eller sagt något korkat. Huruvida det som personen ifråga försöker säga äger någon sanning verkar ofta underordnat. Istället riskerar debatten om uttryckssättet att skymma det underliggande problemet.

President Donald Trump är ett utmärkt exempel på detta. Hur många svenskar har koll på vilka faktiska politiska förändringar han och Republikanerna har genomfört jämfört med vad han hasplar ur sig på Twitter?

Denna ensidiga fokusering på vad politiker säger snarare än faktiskt gör är problematisk. Efter dådet i Västerås sa statsminister Stefan Löfven (S) att ”vi ska knäcka den organiserade brottsligheten”. Det låter ju bra. Det är kanske också klokt med lite uppmuntran i tider av nationell oro. Men orden har ingen som helst effekt om Löfven inte har någon faktisk plan för hur detta ska göras. Lyssnar man på exempelvis på Carin Götblad, regionpolischef för Region Mitt, inser man snabbt att Löfvens ord saknar verklighetsförankring.

Och så här rullar det på. Om inte orden har någon förankring i verkligheten tröttnar folk på att lyssna. De som sitter på nycklarna till att förändra detta debattklimat är journalisterna snarare än politikerna. De senare tycker det är bekvämt att kunna haspla ur sig fina ord som återrapporteras av media, istället för att på riktigt diskutera hur problemen ska lösas. Det hade också varit fint att se huruvida det faktiskt finns någon rimlighet i statsministerns löfte om att knäcka den organiserade brottsligheten. Gissningsvis inte.

Och vi skulle kunna fokusera på de verkliga och allvarliga samhällsproblemen istället för ett twitterinlägg med dålig ton.