Ledarkrönika Alla som läser mina ledare, vet nog att jag återfinns en god bit till höger i de flesta politiska frågor. Fast vad som är höger och vänster kan ju variera med perceptionen. Många åsiktsgelikar i bekantskapskretsen är följaktligen (möjligen lite slentrianmässigt) positivt inställda till skoluniform. Själv har jag däremot länge varit skeptisk. För, handen på hjärtat, är inte skoluniform lite (för att inte säga mycket) – kommunistiskt?

I Sovjetunionen var alla barn tvungna att bära skoluniform. Inte konstigt att en av mina revolutionära estniska vänner i början på 90-talet tyckte jag var en verklig kuf som kunde se några fördelar med uniform över huvud taget!

På den vägen är det.

Så egentligen borde jag väl jubla, nu när Skolinspektionen riktar kritik mot friskolan Nordic International School i Norrköping – just på grund av dess obligatoriska skoluniform (nt.se). Fast ärligt talat tycks mig nog förbudsivern lika dogmatisk som tvånget var obligatoriskt i östblocket.

Uniformen i fråga hade nämligen passerat lika illa i sovjetimperiet, som i vissa brittiska internatskolor eller för den delen i Japan. Inga obligatoriska knälånga kjolar (med eller utan förkläden) för flickorna, ej heller lillgamla kostymer och kanske kortbyxor för pojkarna. Istället innebär ”uniformen” i fallet Nordic International School ljusblå pikétröja, mörkblå kofta och svarta inneskor. För både pojkar och flickor. Tvånget sträcker sig inte heller längre än att eleverna själva är positiva.

Skolinspektionen konstaterar emellertid att skolans uniform ”strider mot de grundläggande demokratiska värderingarna”. Kan diskuteras principiellt. Och låter framför allt väldigt överdrivet.

Frågan ska nu diskuteras på Nordic International School, men rektorn Christine Karmfalk hoppas att eleverna kommer att fortsätta bära uniformen – frivilligt. Liksom tidigare erbjuds elverna också kläderna kostnadsfritt.

Själv tycker jag nog att det samtidigt finns goda skäl att se över lagstiftningen. Ty var går egentligen gränserna mellan krav på vårdad klädsel, formella klädkoder och skoluniformer? I synnerhet om det som i det nu aktuella fallet mest handlar tröjor med skolans namn? Borde det förresten inte vara upp till en friskola att få avgöra dylika regler själva?