Ledare Alla är på plats i Almedalen, inte bara de politiska partierna. Vissa är dock något mindre närvarande än tidigare. Försvarspolitisk arena lyser med sin frånvaro. Likaså saknas det militära fartyg i hamnen.

Försvarsmakten behöver spara pengar och nu får det konsekvenser också för representationskontot. Talande i sig – även om symboliken riskerar att bli misslyckad. I Almedalen händer nämligen så mycket och relativ frånvaro lär inte ge många rubriker.

Försvarets ekonomiska problem börjar hur som helst få omedelbara konsekvenser för den faktiska verksamheten. Förutom att exempelvis livstidsförlängning av flygvapnets pålitliga Hercules-plan inte genomförs (hur ska de ersättas?), har Försvarsmakten redan börjat stryka krigsförbandsövningar. Detta trots att det är prioriterad verksamhet, vilka också skall genomföras enligt försvarsbeslutet 2015. Men finns det inga pengar så finns det inga.

I en tid när alla partier säger sig vilja satsa mer på försvaret, tvingas alltså Försvarsmakten till ytterligare besparingar. Överbefälhavare Micael Bydén har begärt 18 miljarder extra de närmaste tre åren, men ännu inte fått några. Försvarsminister Peter Hultqvist (S) säger att han ”vill gå till botten med siffrorna”, trots att nedskärningarna redan är ett faktum. Hultqvist har varit utomordentligt skicklig i att framställa sig själv som genuin försvarsvän – men han levererar inte.

Att finansminister Magdalena Andersson (S) håller emot, liksom säkerligen traditionellt försvarsfientliga miljöpartister förvånar inte. Stefan Löfven låtsas som vanligt att det regnar.

Helt frånvarande är ändå inte försvarsfrågorna i Almedalen, det vittnar många seminarier om. Vid ett av dessa diskuterades bland annat behovet av ökat försvarssamarbete i Östersjöområdet. Alla kunde hålla med om att det var bra, men Robert Dalsjö från FOI varnade för vad som kan hända efter det planerade toppmötet mellan USA:s Donald Trump och Rysslands Vladimir Putin. I den stund Trump skulle sälja ut det demokratiska Europa – till exempel genom att lova minskad amerikansk närvaro i Baltikum – riskerar Nato att haverera. Tillfrågad av ledarredaktionen påpekade Dalsjö också att signaler tyder på att Trump kan vara på väg att ge sin försvarsminister James Mattis silkessnöret. Den Mattis som Hultqvist byggt upp en så god relation till.

Den hotande utvecklingen påvisar att vi inte kan bygga vår säkerhetspolitik på personliga kontakter eller fromma förhoppningar. Vi behöver ett Nato-medlemskap men, med tanke på att vi inte vet vilken framtid som väntar, också utökat europeiskt försvarssamarbete. Fast först och främst en upprustning av försvaret. Nu.