Ledare Valspurten började inte bra för Sverigedemokraterna. Först fick Österrikes vicekansler Heinz-Christian Strache från SD:s systerparti FPÖ lämna sin post, efter det avslöjats att han gett sig in på skumraskaffärer med vad han trodde var en rysk oligark. Affären svider djupare än man kan tro, också i det sverigedemokratiska skinnet. FPÖ var nämligen en förebild redan när ”de fyras gäng” med Jimmie Åkesson i topp satt och konspirerade som studenter på den österrikiska krogen Rauhrackel i Lund på 90-talet.

Om Strache var ett besvikelsens irritationsmoment för Jimmie Åkesson i valrörelsen, torde emellertid partiets spetskandidat Peter Lundgren ge honom sådan sprängande huvudvärk som bara en riktig drängfylla brukar sluta i.

Allt började med den i sig anmärkningsvärda nyheten att partiet petar fjärdenamnet på Europalistan Kristina Winberg. Detta eftersom hon ”givit prov på klandervärt och omdömeslöst uppförande”. Fast vem som uppträtt mest klandervärt skulle snart visa sig.

Samma Winberg avslöjar nämligen hur Lundgren på fest antastat en kvinna sexuellt. Inte skäms han för sig för det – tvärtom! ”Jag tog henne nog på brösten när vi satt där, vi var ganska fulla den kvällen” konstaterar Lundgren lagom nonchalant i Expressen. Senare hävdar han däremot att tidningen ”försöker vinkla till det”. Hur kan Expressen vinkla till vad han säger rätt in i mikrofonen?

Så ska man skratta eller gråta? Man ska nog gråta, den absurdistiska tragikomiken till trots. Fast framför allt ska man inte nöja sig härvid. Moderaternas förstanamn Tomas Tobé undrar till exemel om Lundgren över huvud taget förstår vad sexuella trakasserier är.

Åkesson däremot står bakom Lundgren, åtminstone tills vidare – väl medveten om hur krångligt allt blir om Lundgren tvingas bort han också, med mindre än en vecka till valet. Men vad säger inte händelsen om partiet?

Lundgrens uppträdande är blott allt för typisk för den grabbiga ”locker room-mentalitet” som präglade de gamla Sverigedemokraterna. Men nu vänder sig Åkesson och SD till bredare väljargrupper – som sannolikt inte tycker det är ok över huvud taget att bagatellisera grovt tafsande. Så vilket parti är det som egentligen får den åtrovärda rösten: Åkessons retuscherade sverigedemokrater eller någonting helt annat?