Ledare Miljöpartiet är som vissa domderande TV-predikanter. De är snabba att peka finger åt andra men blir lite för ofta avslöjade om att själva inte leva som de lär.

Det är inte alla som orkar uppmärksamma den sista dagen av Almedalsveckan, men det är nog få som har missat biståndsminister och språkrörets Isabella Lövins (MP) insats i söndags. Programledaren i SVT ställde nämligen upp en liten bilmodell på bordet och frågade Lövin om hon visste var det var för bil. Det gjorde hon naturligtvis, då hennes man äger en sådan. Bilen som språkrörets hushåll har är en 13 år gammal pickup med dieselmotor. En riktigt smutsig bil med andra ord.

Med tanke på Miljöpartiets eviga predikningar om faran med fossila bränslen och att vanligt folk ska åka kollektivt istället för att ta bilen till jobbet blir hyckleriet slående. Och hyckleriet blir inte mindre när det kommer fram att bilen körts flitigt innanför tullarna i Stockholm – hennes partikamrater vill nämligen förbjuda fossildrivna fordon i huvudstaden senast 2030.

För tydlighets skull ska det tydliggöras att bilen inte ägs av henne, utan av hennes man. Vilka bilar han väljer att köpa ska inte språkröret lastas för. Hon drar dock en lans till försvar för sin makes bilval, med ursäkten att han har ett jobb som skulptör, i vilket han emellanåt jobbar med tunga stenar som måste kunna transporteras. Det framgick dock inte varför han var tvungen att frakta dessa medelst en diesel-pickup — vad är det för fel på en miljöbil med släpvagn?

Isabella Lövins pinsamma ögonblick illustrerar dock problemet med MP:s närmast bilhatande politik. Bilar av olika slag fyller olika behov. Alla har inte möjlighet att åka kollektivt till jobbet eller till barnens träningar, andra behöver liksom hennes make särskilda fordon för sina arbeten.

Till skillnad från statsrådet Lövin har dock de som drabbas av årliga höjningar av drivmedelsskatt, bonus-malussystem och andra straffskatter på bilar inga statsrådslöner. Många har helt enkelt inte tillräckligt god privatekonomi för att byta ut sina äldre bilar till elbilar bara för att det rimmar väl med MP:s gröna evangelium. De tvingas däremot att ständigt utöka sin budgetpost för drivmedel för att klara av sina vardagliga sysslor.

Detta är inte första gången högt uppsatta miljöpartister själva avslöjas med att vara de riktiga miljöbovarna. Vem minns till exempel inte att det tidigare språkröret Åsa Romson målade om sin båt med giftig färg?

Att de skulle lära sig en läxa av dessa pinsamma stunder är dock att hoppas på för mycket. MP kommer att fortsätta sitt korståg mot bilen och predika om sin dröm att Sverige ska vara ett grönt föredöme för hela världen. Priset får vanliga Svenssons betala, med ökat krångel och högre skatter rakt ner i MP:s statliga kollektbössa.