Till slut rullar den svarta regeringsbilen fram. Livvakter rusar in. Fotoblixtarna smattrar. Snart möts Ulf Kristersson och Stefan Löfven på den stora scenen. Där – under TV4:s duell mellan statsministerkandidaterna – fortsätter dramatiken.

Precis som under SVT:s duell mellan Löfven och Kristersson i Värmekyrkan i Norrköping är det i Linköping vanliga medborgare som ställer frågorna till statsministerkandidaterna. Personer som själva påverkas av de politiska besluten reser sig upp och får strålkastarna och uppmärksamheten riktade mot sig. Det är effektfullt, men pekar även på hur politiska beslut verkligen styr människors vardag. Att en dövblind, med hjälp av tolk, ställer den första frågan om indragna stöd får också anses som den mest dramatiska starten på en partiledarduell hittills.

Och överraskningarna är fler. Några frågor som lyfts i duellen är inte de som återkommande har tröskats under hela valrörelsen. En fråga om landsbygdens trygghet, ställd av en begravningsentreprenör i Åtvidaberg, sticker ut – precis som debatten om lokalpressens överlevnad och diskussionen om artificiell intelligens.

Men hur klarade sig de två statsministerkandidaterna? Båda gynnas av att det stundvis blir mer resonerande än under en del andra av de stora tv-sända debatterna.

En som satt i publiken och uppskattade upplägget var John Weinerhall, uppväxt i Rejmyre och andranamn på Moderaterna i Östergötlands riksdagslista. Han sade kort efter att debatten slutat att det var befriande med en tv-sänd duell där statsministerkandidaterna får utveckla sina svar på komplicerade frågor till skillnad mot det käbbel vi har sett i statstelevisionen sista tiden.

I duellen gör Löfven en hygglig insats. Men Ulf Kristersson tar ändå hem rond efter rond. Att Löfven blir allt bättre ju länge debatten lider hjälper inte heller, när Kristersson gör samma resa.

Kristersson får sitt övertag delvis genom att Löfvens svar ofta följer samma förutsägbara upplägg – regeringen har satsat och det blir bättre. Ett resonemang som brister när verkligheten visar motsatsen. Att det överhuvudtaget ställs frågor om LSS, Polisens närvaro på landsbygden och lärarbrist beror på att utvecklingen har gått åt fel håll under regeringen Löfvens styre.

Artikelbild

Men Kristerssons får också sitt övertag för att han framstår som mer engagerad. Trots att det ska vara politiken som ska stå i centrum är de rent personliga egenskaperna viktiga. Det här märks i början av debatten när Kristersson skrattar lite för mycket och vid fel tillfällen – kanske är det valnerverna. Men den eventuella nervositeten verkar släppa efter hand. Och Kristersson lyckas leverera slagkraftiga argument, som i under klimatdebatten: "Har man råd att köpa en Tesla, kan man också installera eluttaget hemma."

Duellen avslutades med två "tal till nationen". Löfven var ödesmättad. Kristersson var hoppfull.

Vilken inställning som går hem bäst har stått klart efter tidigare debatter. Moderatledaren Ulf Kristersson vann duellen mot Stefan Löfven i Norrköping, enligt en undersökning av Demoskop. Precis som de två andra stora debatterna.

Om söndagens val hade varit om statsministerposten talar allt för att Kristersson hade tagit hem en stor seger. Då hade debatten i Linköping avgjort valet till hans fördel. Men nu är det inget rent statsministerval. Och Moderaternas relativt svaga opinionssiffror visar det.

Om alla som föredrar Ulf Kristersson som statsminister däremot skulle rösta på hans parti skulle det se annorlunda ut. Då skulle han lämna Linköping mer hoppfull än vad han gör nu.