Ledare Lagom till söndagens partiledardebatt i SVT skärpte Stefan Löfven den socialdemokratiska invandringspolitiken. Rejält. Dagens regelverk ska inte bara permanentas utan förstärkas, därtill med bland annat större möjligheter att hålla asylsökande som fått avslag i förvar. Den som får avslag måste vänta åtta år innan eventuell ny ansökan, kommunerna ska inte få dela ut något försörjningsstöd och barnen inte få gå i skolan.

Dessutom kommer det fortfarande för många. De 26 000 som sökte asyl förra året borde i själva verket bara varit hälften så många.

Reaktionerna på utspelet präglas ännu efter flera dagar av viss häpnad, internt missnöje men också respekt. Inte för att förslagen på något sätt är nya. Det är ungefär den politik Jimmie Åkesson förespråkat under många år. Och det är ärligt talat ungefär den nygamla moderatpolitik som Ulf Kristersson står för.

Skillnaden är att medan Åkesson lätt och ledigt avfärdats som en rasist i medierna (och Kristersson bara kommit lite lättare undan), så har mediestormen inte infunnit sig i Löfvens fall. Det är förstås inget annat än ren och skär dubbelmoral. För antingen var verkligen Åkesson en rasist på tiden det begav sig – och då måste Löfven vara detsamma i dag. Eller så är Löfven inte någon rasist (oavsett vad man sakligt sett anser om hans invandringspolitik). I så fall kan inte gärna Åkesson varit det heller, än mindre vara det i dag.

Ett paradigmskifte är det hur som helst, nu när Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna står för en i grund och botten liknande invandringspolitik – med brett stöd i både riksdag och opinion. Då är alltså också Medelsvensson rasist! Eller åtminstone realist...

Någon draghjälp fick statsministern emellertid inte i partiledardebatten. Enligt exempelvis Demoskops undersökning i Expressen vanns densamma av Kristersson med Åkesson som god tvåa. Löfven placerade sig näst sist – efter Jonas Sjöstedt men före Isabella Lövin. Och om Kristersson eventuellt får besvär att bilda regering med Annie Lööfs Centern, just på grund migrationspolitiken, hur skulle den nymornade invandringskritikern Löfven kunna lyckas bättre? För att inte tala om hur urusla förutsättningarna för fortsatt rödgrönt styre är...