Ledarkrönika "Det har varit mycket intressant" säger Markus Wiechel, Sverigedemokraternas riksdagsledamot från Norrköping. Han och partikamraten Martin Kinnunen (känd för bland annat bokföringsbrott) är på äventyrsresa i Syrien. På bilderna ser de ganska nöjda ut. Det kan man förstå! Regimen i Damaskus har säkert tagit emot på det mest kärvänliga sätt.

Andra har inte samma tur. Diktaturen är som bekant ökänd för sina krigsbrott, inklusive användande av giftgas mot civilbefolkningen. I detta inferno dyker plötsligen två sverigedemokrater upp och låter sig glatt fotograferas under bilder på envåldshärskaren Bashar al-Assad. För regimen är det en oväntad möjlighet till gratispropaganda och nyhetsbyrån Sana har låtit basunera SD-duons missnöje med den svenska regeringens uppenbarligen allt för sträva attityd till diktaturen. Sanktionerna kritiseras också av Wiechel och Kinnunen.

Fast så förhåller det sig naturligtvis inte, enligt de båda sverigedemokraterna. De har helt enkelt blivit felciterade. Ojdå.

Artikelbild

| Mötet. Den kritiserade bilden där Markus Wiechel syns under porträttet på president Bashar Al-Assad. Till höger om Wiechel sitter partikollegan Martin Kinnunen och till vänster Butrous Merjani, representant för det syriska utrikesdepartementet.

Det kan i och för sig förhålla sig på det sättet. Regimen kan mycket väl ha vantolkat något Wiechel och Kinnunen sagt. Risken för dylika händelser är en anledning till varför de båda gott hade kunnat avstå från resan. Svenska UD avrådde faktiskt de båda riksdagsledamöterna från att resa till Damaskus. Till ingen nytta, uppenbarligen.

Samtidigt kan man ju undra. Det är inte första gången sverigedemokrater dyker upp i märkliga sammanhang. Någon minns kanske signaturen "Egor Putilov", som orsakade viss kalabalik och fick många att undra vilka säkerhetskontroller Sverigedemokraterna tillämpade, liksom vilka kontakter österut som egentligen frodades inom partiet. Just det, Putilovs chef råkade vara Markus Wiechel.

Andra som gjort sig namn i öst är riksdagsledamöterna Kenth Ekeroth, som emellanåt dykt upp i den ryska propagandakanalen RT, och Pavel Gamov – som tidigare i höst agerade "valobservatör" i Ryssland och fann det ryska systemet ack så intressant.

Tja, han blev väl också felciterad kan man tänka...

Och att regimen i Damaskus backas upp av Putins Ryssland är väl bara en tillfällighet i sammanhanget, eller?

En sak är åtminstone klar. Äventyret i Syrien bekostas av pengar från en pott, som riksdagsledamöter kan använda för studieresor. Grattis, svenska skattebetalare!