Ledare På sin tid åkte Ian & Bert också på turné över landet. Det är förstås en orättvis jämförelse, för Ian Wachtmeister och Bert Karlsson var båda nydemokrater. Jan Björklund däremot är liberal, medan Jimmie Åkesson är sverigdemokrat. Men på något sätt känns upplägget igen. Show för folket inför Europavalet.

I går nöjde sig Jan & Jimmie med att spexa lite lagom under presskonferensen, där de lanserade tre tungviktsmöten inför valet. Det känns väl lagom seriöst också. Men varför?

Initiativet är ömsesidigt, får vi veta. Så något har de ändå gemensamt! Fast man kan ju fundera över hur Björklund tänkte.

För hans del handlar det om att rädda kvar Liberalerna i Europaparlamentet och dessutom sitt eget renommé som partiledare. På marginalen kan det fungera. Hastigt och lustigt har Björklund åtminstone lyckats sidsteppa Annie Lööf som valets liberala samvete.

Men också Åkesson har anledning att applådera sin motståndare Björklund! Ty för Sverigedemokraterna har valrörelsen börjat tvekande, med relativt svaga opinionssiffror. SD vill inte längre lämna EU, och kanske inte heller samarbeta med Marine Le Pens franska nationalister, men vad vill man istället?

Svaret blir svävande, men i mötet med Björklund – som gärna ropar hallelulja så fort EU kommer på tal – kan han lätt framstå som ett tydligt alternativ. Ja, rentav balanserad.

Det är han inte. Så om Sverigedemokraterna gör ett bra val vet vi vems felet var.