Ledarkrönika Även i år lyckades nazister i någon mån fördystra den gångna Almedalsveckan. Statistiken talar dessutom för en ovanligt stökig politikervecka och jag var själv nära att råka i delo med hitleristerna. Allt detta är illa nog och i sig en skarp varning. Lagen måste anpassas så att extremister inte kan ta för sig hur som helst.

Nazisterna stod för de grövsta övertrampen, men tyvärr inte de enda. Det borde oroa oss. Hat och hot kan se ut på olika sätt, samtidigt som demokratistörarna ibland kan komma från oväntat håll.

Veckans märkligaste övertramp stod sannolikt Svenska kyrkan för! Eller åtminstone domprosten i Visby Mats Hermansson, som lät kyrkklockornas klang överrösta ett seminarium av den välkände samhällsdebattören Thomas Gür på temat invandring. Tydligen var detta tillräckligt för att Hermansson skulle få ett allmänt psykbryt. Vilket ändå är en välvillig tolkning av händelsen, att Hermanssons nerver vid tillfället inte riktigt var i ordning. I annat fall har ju Hermansson agerat på ett sätt som vi tyvärr känner igen från en betydligt äldre kyrka: han försökte hindra fritänkare att ge uttryck för sina åsikter.

Medan klockringningen mest framstår som pinsam (för kyrkan), är den likväl allvarlig som demokratistörning. Också Svenska Jägareförbundet fick ett seminarium med deltagare från riksdagspartierna störd av militanta djurrättsaktivister. Aktionen tvingade fram en tillfällig utrymning av lokalen, till sist kunde lyckligtvis aktivisterna avhysas under någorlunda fredliga former. Med tanke på hur jägare och lantbrukare med flera utsatts för skadegörelse och hot med delar av djurrättsrörelsen som avsändare, förstår man dock om många uppfattade situationen som hotfull.

Slutligen stördes också Jimmie Åkessons tal av några häcklare. Inte helt ovanligt i SD-sammanhang, men inte bättre för det. Det är en skam när vissa tar sig rätten att uppträda odemokratiskt efter tycke och smak.

Sammantaget fläckar alla dessa händelser ner årets Almedalsvecka. Får ofoget fortgå riskerar folkfesten snart att vara en saga all.