Ledare Den stora nyheten i Statistiska centralbyråns partisympatiundersökning från maj, är varken Sverigedemokraternas framgångar eller Socialdemokraternas motgångar. Utan att Kristdemokraterna riskerar att åka ur riksdagen.

KD brukar visserligen ligga strax under riksdagsspärren, bara för att på något mirakulöst sätt klättra över densamma på valnatten. Men i SCB:s mätning får partiet bara 2,9 procent. Därmed kan man säga att Kristdemokraterna också ligger under den mentala spärr som ger hopp om allmänborgerliga stödröster. En röst på KD riskerar nu att bli bortkastad.

Kommer inte partiet in i riksdagen, förändras också förutsättningar för Alliansalternativet betydligt. Centerpartiet och Liberalerna vill ju helst inte bilda en borgerlig regering, om inte detta alternativ är större än det rödgröna. Fast inte ens om Kristdemokraterna håller sig kvar är det säkert att Alliansen blir störst..

Eventuella förhoppningar om blocköverskridande samarbete är inte mer realistiska. En regnbågsregering med S, MP, C och L skulle förmodligen behöva Vänsterpartiets stöd. Föredrar Annie Lööf och Jan Björklund verkligen att samarbeta med Jonas Sjöstedt, framför ett oklart ”beroende” av Jimmie Åkesson?

Samtidigt har Lööf bundit sig för en invandringspolitik som paradoxalt nog riskerar att försvåra regeringsbildning både till höger och vänster. Opinionsmässigt har det hittills visserligen gått bra, men i SCB-mätningen backar faktiskt Centern något.

Det enda rimliga sättet att få till stånd en majoritetsregering vore en stor koalition mellan Socialdemokraterna och Moderaterna. Men att gå i koalition med en imploderande socialdemokrati under en så impopulär statsminister som Stefan Löfven, vore samtidigt inget annat än politiskt självmord för Moderaterna. I synnerhet som det moderata läckaget i riktning SD äntligen tycks ha upphört. Sedan förra riksdagsvalet har Socialdemokraterna faktiskt tappat fler väljare till Sverigedemokraterna än vad Moderaterna har. Fast SD tycks ta väljare från nära nog alla (till och med Miljöpartiet).

Om Kristdemokraterna åker ur riksdagen, samtidigt som Lööf och Björklund fortsätter framhärda i sitt matematiska motstånd gentemot minoritetsstyre, skulle L och C likväl kunna stödja en ren moderatregering. Under dylika omständigheter skulle en sådan lösning rentav kunna vara den bästa för nära nog alla.