Ledare Islamiska staten måste krossas. För Sveriges skull.

Offensiven mot Mosul är visserligen mer än ett år försenad men vi ska jubla över att den äntligen har kommit igång! Förhoppningsvis är detta början på slutet för Islamiska staten och en frihetens timma för befolkningen i norra Irak. Men offensiven är också viktig för säkerheten i vårt eget land.

Samtidigt som de militära operationerna påbörjades fick vi i veckan som gick en förnyad diskussion om hur vi ska hantera dem från vårt land som kommer tillbaks efter att ha slagits på terroristernas sida. Det är människor som med stor sannolikhet har deltagit i etnisk rensning, massavrättningar, förstörelse av flertusenåriga arkeologiska artefakter, sprängningar av kyrkor och moskéer samt något av det hemskaste av allt, varit med och förslavat tusentals yazidiska kvinnor och flickor, sålt dem på marknader som boskap och utsatt dem för systematiska våldtäkter.

Att det finns en stor upprördhet i det svenska samhället omkring detta är inte att förvånas över när det kommer fram att de myndighetspersoner som är ansvariga för att bemöta återvändande jihadister talar om att dessa måste återintegreras genom att kommunerna ska hjälpa dem med att fixa jobb och bostad, kanske till och med körkort. För 70 år sedan härjades den europeiska kontinenten av nazisterna, ett rövarband av samma skrot och korn som Islamiska staten. Det slutade med Nürnbergrättegångarna och att ledande nazister hängdes. Som kristen är jag motståndare till dödstraff, men jag kan inte påstå att straffet var oproportionerligt.

Säkerhetspolisen har uppskattat antalet svenska jihadister till ungefär 300 sedan 2012, men mörkertalet är stort. Säpo har varnat för att återvändarna är farliga eftersom de fått träning i Syrien, kunskap om vapen och hur man tillverkar bomber. Viktigt att påminna sig om är att IS dessutom har uppmanat alla sina anhängare att begå terrorhandlingar varhelst de befinner sig. Lastbilsattacken i Nice och skjutningen på nattklubben i Orlando i Florida var en följd av denna uppmaning. Jihadismen och jihadisterna är ett hot mot Sverige. Det råder ingen tvekan om saken.

Det är därför som IS måste krossas även för vår säkerhets skull. Jihadistresor är ett internationellt fenomen och något som pågått ända sedan Sovjetunionens invasion av Afghanistan 1979. Det finns en sjuk idé om att man ska åka och göra religiös värnplikt i kamp för islam mot det onda väst. Med Islamiska statens framgångar kom denna verksamhet att explodera. Plötsligt strömmade tusentals jihadister till på ett helt annat sätt än tidigare.

Jihadismen är ideologiskt motiverad i första hand och IS har fungerat som en magnet för dem som av känner att de vill kriga i islams namn. Att slå sönder Islamiska staten är därför nödvändigt för att ingen ska tro att det finns en rörelse i Mellanöstern som för en framgångsrik kamp mot islams fiender. Jobb, bostad och körkort har mycket litet med den saken att göra.

Det är pojkdrömmen om den heliga krigaren som måste slås sönder.