Ledarkrönika Det har sina sidor att skriva thrillers som beskriver fiktiva händelser, baserade på dagsaktuella politiska skeenden. Delvis är detta fallet med den senaste Tom Clancy-thrillern Dödlig kod (skriven av Mark Greaney, Bookmark Förlag), som inspelar sig i en värld där Islamiska staten ännu inte försvagats. Dessutom följer den på föregångaren Hot över Östersjön, trots att också det scenariot är något överspelat.

Men det stör inte, lustigt nog. Varje ny bok är fristående och beskriver dessutom händelser som är märkvärdigt tidlösa – åtminstone så länge åren inte hunnit bli decennier.

Fast på ett annat sätt är Dödlig kod hyperaktuell. Och mycket skrämmande – för svensk räkning.

Nyckelordet är outsourcing. USA har outsourcat hanteringen av gamla ansökningshandlingar till säkerhetsklassade tjänster. Det låter så där måttligt spännande, men hanteringen outsourcas därefter i flera led – och känsliga uppgifter hamnar till sist hos ett rumänskt skumraskbolag. Där en viss Alexandru Dalca ser chansen att tjäna storkovan på att sälja ut information. Snart drabbas Förenta Staterna – med dödligt resultat.

Ni förstår förmodligen redan vart jag vill komma. Som av en tillfällighet uppdagades det tidigare i år hur också svenska Transportstyrelsen outsourcade mängder med mer eller mindre känslig information – som till sist hanterades av icke säkerhetskontrollerade personer i bland annat, just det, Rumänien.

När skandalen avslöjades dröjde det nog lite innan vi fattade hur allvarlig den var – och fortfarande förstår vi det nog inte riktigt. Går det verkligen att lägga pussel med uppgifter från fordonsregistret? Den som läser Dödlig kod inser att det inte behövs allt för många pusselbitar, för att se hela bilden.

Att det i vanlig ordning är en välskriven thriller gör inte saken sämre. Huvudpersoner som Jack Ryan Jr och Domingo Chavez med flera känner vi igen sedan tidigare – allting hänger till sist på ett fåtal hjältar i ”Kollegiet”, inklusive en något överviktig IT-tekniker. Mark Greaney, som skrev flera böcker tillsammans med Clancy innan dennes död för några år sedan, har verkligen förmått att axla dennes mantel.

Presidenten stör däremot. Nej, inte den fiktive – Jack Ryan Sr. Utan den verklige i Vita huset som är en mycket sämre företrädare för USA än den litteräre Ryan.