Krönika I slutet av förra veckan meddelades att den svenska regeringen med infrastrukturminister Tomas Eneroth i spetsen är ”försiktigt positiv” till att slopa tidsomställningen (SR 1/2). I stället för sommartid och normaltid skulle vi ha en och samma tidsinställning under hela året.

Det må låta förenklande, men om svenska regeringen säger sig vara försiktigt positiv så är jag försiktigt negativ. Frågan tycks envetet tidlös – som trots närliggande ordvitsar inte känns vidare vitsig när man sätter den i perspektiv till annat vi kan prioritera.

Tal om att slopa omställningen återkommer varje år, tills vi faktiskt har ställt om klockorna och gått vidare. För varför ska vi lägga politiska resurser på att peta i något som redan finns och i grund och botten fungerar?

Skälet till att den svenska regeringen ens tittar på detta nu är för att man inspirerats av Finland som lyft frågan under ett ministerrådsmöte i EU. Det är förvisso bra med samarbetsvilja, men våra båda länder bör fokusera på viktigare saker än tidsomställning. En uppenbar sådan är försvaret – där kan Sverige och Finland med fördel samarbeta. Många har länge sagt att våra två grannländer bör ansöka om Natomedlemskap tillsammans. Bra, låt oss lägga tiden på det!

Sverige ingår sedan 1994 i Natos Partnerskap för fred och har vid flera tillfällen fördjupat samarbetet på olika sätt, exempelvis genom militära samövningar. Men detta innebär emellertid inte någon garanti för att Sverige skulle få Natos hjälp vid eventuellt angrepp. Medlemsorganisationer prioriterar naturligtvis medlemmar före icke anslutna sådana. Så varför ska Sverige (och Finland) stå utanför?

Vi har länge hävdat vår diplomatiska styrka i att vara ”neutrala”, men goda vänner och allianser är en fredsbevarande kraft i sig. Fler och fler har börjat inse detta. Vi kan titta på Norge som är framgångsrikt aktiva på fredsområdet i många delar av världen, utan att arbetet hämmats av Natomedlemskapet.

Under Folk och Försvars rikskonferens i Sälen i år var Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg en av gästerna och inför mötet bekräftade han också i Dagens Nyheter att Sverige – om vi fortsatt står utanför Nato – inte garanteras hjälp vid angrepp.

Men frågan om svenskt Natomedlemskap är högaktuell inför höstens val och stödet ökar. En ny mätning från Aftonbladet/Inizio visar att 43 procent av svenska folket vill att Sverige blir medlemsland i Nato. 37 procent är emot. 20 procent svarar att man ”vet ej”. Skulle den osäkra andelen känna sig tryggare om vi gick hand i hand med ett grannland?

Troligen. Därför väljer jag att fortsätta välkomna sommartider hej hej så att vi i stället kan ta itu med grundläggande säkerhet för oss och vårt grannland. För om vi kan inspireras av Finland i fråga om tiden kan vi även göra det när det kommer till säkerheten. Att ansöka om Natomedlemskap kan ta tid och klockan går.