Ledare Siffror i sig ljuger aldrig, däremot ofta tolkningen av desamma. Sålunda bjuder en opinionsundersökning (SR 27/3) inför Europavalet på en del överraskningar – men inte nödvändigtvis de som dominerar kommentarerna.

Sålunda framställs Sverigedemokraterna som vinnare och Miljöpartiet som förlorare, men är det så enkelt?

SD går förvisso fram jämfört med förra Europavalet, men inte jämfört med riksdagsvalet. Huruvida 14,3 procent är bra eller dåligt blir då en synnerligen relativ fråga, men partiet önskar sig garanterat mycket mer i maj.

Miljöpartiet däremot skulle visserligen halveras räknat i mandat, men 9,2 procent är inte bara bättre än resultatet i riksdagsvalet utan också mycket bättre än i andra, vanliga opinionsmätningar.

Det är naturligtvis ett förväntat valdeltagande på blott 45 procent som ställer till det. Dels tycks detta gynna mindre partier, dels partier till vänster. Förutom ett relativt bra resultat för MP, kommer Socialdemokraterna att hålla ställningarna och Vänsterpartiet att gå fram. Moderaterna till exempel, skulle däremot bara få 13,7 procent. För borgerligheten handlar Europvalet därför i stor utsträckning om att mobilisera de egna väljarna. Soffan är ofta den svåraste utmanaren.

Samtidigt presenterar Ipsos en traditionell väljarbarometer (DN 27/3) med tillika mer traditionellt resultat. Det vill säga nästan inga förändringar alls, även om Moderaterna ökar lite och Socialdemokraterna backar.

Då är den långsiktiga trenden intressantare. I januari – då Annie Lööf (och Jan Björklund) bestämde sig för att överge Alliansen – stöddes januarikvartetten (S+MP+C+L) av 47 procent. Nu stöds kvartetten bara av 42 procent. Samtidigt har det sammantagna stödet för M, KD och SD ökat från 44 procent till 47.

Utvecklingen överraskar inte, januarikvartettens politik spretar som bekant. Inte ens gamla regeringskamrater som S och MP förmår dra jämnt. Sålunda har till exempel en konflikt uppstått om Arlandas framtid. Socialdemokraterna vill modernisera och bygga ut flygplatsen. Nej säger Miljöpartiet. ”Regeringen har en gemensam uppfattning” säger infrastrukturminister Tomas Eneroth (S). ”Vi är inte överens” säger Isabella Lövin...