Gästkrönika I en tid av ständigt dåliga nyheter både från vårt eget land och från en trasig omvärld kan det vara värt att leta efter de ljusa punkterna. För allt går inte åt fel håll, även om det kan kännas så.

Den 24 oktober är inte bara FN-dagen utan även Världspoliodagen, World Polio Day, och det är i sanning en dag att fira.

Kampen mot polio är en succé. Faktum är att det just nu endast finns omkring 400 kända fall i hela världen. Under det senaste året har inte ett enda fall rapporterats i Afrika. Då ska man veta att denna fattiga och krigshärjade kontinent har en befolkning på mer än en miljard.

Vad förklarar? Vaccinet.

I den industrialiserade världen kom man tillrätta med polio redan på 1950-talet, men sjukdomen härjade vidare i den fattiga världen. När världsamfundet sjösatte sin stora vaccineringskampanj 1988 fanns det 350 000 barn världen över som var drabbade. Men nu står viruset inför sin slutliga utrotning.

I det perspektivet framstår de nya villfarelserna i den utvecklade världen om att det skulle vara farligt att vaccinera sina barn som ren dårskap.

”Det finns inte polio i Sverige och all vaccin för med sig biverkningar. Då är det väl onödigt?” ”Är det inte bättre att bara låta naturen ha sin gång?” ”Kan man inte vänta med vaccinet tills barnet blivit lite större och mer tåligt?”

Frågor som dessa diskuteras på olika internetsidor, och det finns ett organiserat motstånd mot vaccineringar.

Men det finns en lika enkel som självklar förklaring till varför polio och många andra plågsamma och livshotande barnsjukdomar inte är en fara i Sverige längre, och det är att vi just inte har låtit naturen ha sin gång utan istället vaccinerat hela befolkningen.

Vaccinering är dessutom inte ett individuellt projekt utan ett kollektivt. Den som avstår från vaccinering utsätter inte bara sig själv för fara utan även andra eftersom hon eller han riskerar att bli smittbärare. Smittsamma sjukdomar känner inga gränser och vuxna kan föra vidare polioviruset.

Polio finns numera bara i två länder i världen och det är i Afghanistan och Pakistan. Till Sverige kom det den senaste veckan över 1 900 ensamkommande ungdomar från Afghanistan. Hur många av dem är vaccinerade mot polio? Det vet vi inte förrän de har genomgått sin första hälsoundersökning. Och hur många människor har kommit in i landet utan att registrera sig hos Migrationsverket? Är de vaccinerade?

Öppna gränser till trots är risken för just polio ändå extremt liten. Sjukdomen är snart utrotad, men den blev inte det över en natt och innan jobbet är gjort finns ingen anledning att vila. Polio är en virussjukdom som framför allt drabbar barn. Den sätter sig på nervsystemet och orsakar förlamning. Förr kallades den också för barnförlamning. Låt oss därför använda denna dag till att tänka på alla de sjuåringar som kan springa, cykla, simma och spela fotboll, och som kan göra det tack vare en strävsam och framgångsrik vaccineringskampanj.

För övrigt anser jag att Islamiska staten bör förstöras.