Ledare Det blir inte någon julledighet för våra politiker, men inte heller någon ny regering. Nästa omröstning skjuts upp till (sannolikt) 16 januari. Därefter följer eventuellt ytterligare en omröstning 24 januari och kanske extra val i april – bara veckorna innan ordinarie val till Europaparlamentet.

Man kan tycka vad man vill om talmannens besked, i grund och botten avspeglar det bara den rådande politiska situationen. Men nu börjar svenska folket tröttna.

I DN/Ipsos senaste opinionsundersökning faller Centerpartiet som en sten och förlorar väljare till både höger och vänster. Som tidningens politiska kommentator Ewa Stenberg konstaterar får Annie Lööf nu betala notan för att först ha sagt nej till Ulf Kristersson som statsminister och därefter Stefan Löfven.

Det vet naturligtvis Löfven och det är knappast någon tillfällighet att Socialdemokraterna går relativt bra i opinionsmätningarna. Han är har legat lågt hela tiden medan Lööf (och Jan Björklund) krånglat än hit, än dit. Tiden talar i den meningen för en socialdemokratisk regering och Löfven har inte stor anledning att gå Centern eller någon annan ytterligare till mötes.

Samtidigt vore det egentligen idiotiskt att rösta om Löfven ytterligare en gång, han har ju redan underkänts två! För vi får inte glömma att de borgerliga partierna – med Sverigedemokraternas stöd – började mandatperioden med att rösta bort Löfven som ordinarie statsminister efter valet. Det var först därefter Lööf började krångla och fick med sig Björklund på tåget.

Ett alternativ som Andreas Norlén ännu inte prövat vore därför att först pröva alternativet Lööf som statsminister. Hennes eventuella kandidatur har dåliga förutsättningar att bli framgångsrika, men det är ju också rimligt att Centerledaren tar sitt ansvar i den pågående processen. Om inte det skulle lyckas återstår i så fall en fjärde omröstning och i så fall än en gång om Kristersson. Hur han ska kunna ge "garantier" för att inte SD får inflytande över politiken (vilket sägs vara ett Lööf-krav) är en annan fråga, för Moderatledaren har varit tydlig att det inte blir något samarbete med Sverigedemokraterna. Han skulle lika gärna kunna garantera att Vänsterpartiet inte får något inflytande...

Eller så får det bli extra val! Om det slutar så i vilket fall som helst, hade det naturligtvis vara bättre om vi redan varit där.