Ledarkrönika Det gick ett blått första maj-tåg genom Norrköping för nio år sedan. Moderaterna – då under parollen det nya arbetarpartiet – tågade Drottninggatan upp. Utanför entrén till stadsbiblioteket stannade folksamlingen för att lyssna på den hitresta rikspolitikern.

Tillvägagångssättet var inget nytt under solen, däremot var anspråket det. Att Moderaterna samlade sympatisörer runt om i landet till symboliska demonstrationer på arbetarrörelsens dag stack i många röda ögon.

I dag framstår det som relativt fjärran att Moderaterna skulle göra samma storsatsningar på första maj som under regeringen Reinfeldts första mandatperiod. Men på den här punkten finns något att lära av Nya Moderaterna. Alla partier bör hålla torgmöten på första maj.

När Socialdemokraterna krymper i samma takt som partiets väljare skrivs ut ur folkbokföringen lär arbetarrörelsens dag förändra karaktär. Det kommer bli svårt att hålla liv i demonstrationstågen. Dagen kommer vare sig man vill eller inte bli något annat än den har varit.

En del av första maj som bör vårdas för framtiden är traditionen att ledande partiföreträdare reser runt i landet – lär av hur Socialdemokraternas kända ansikten sprider ut sig. Statsråden talar i de större städerna. Riksdagsmän talar i de mindre städerna. Tidigare statsråd, profilerade kommunpolitiker och andra partiföreträdare talar i småstäder, i folkparker och på förorternas torg. Det lär göra första maj till en av de viktigaste händelserna för att förtydliga kopplingen mellan rikspolitiken och väljarnas lokala verklighet.

På första maj sipprar politiken ner och stämningarna i landet tas upp av de politiska organisationerna. De folkvalda och folket möts. Det finmaskiga nät av tillit som löper mellan valda och väljarna i Östra Ryd, Gusum eller Finspång förstärks när politikerna besöker den verklighet som de lokala väljarna äger.

Förhoppningsvis får vi nästa år se det vi inte gjorde i år i Norrköping – ett blått tåg på första maj. Motivet för att Moderaterna och andra partier också ska synas på första maj bör dock inte vara att försöka ta över arbetarrörelsens dag utan vårda ett arv som annars går förlorat.