Ledare När Centerledaren Annie Lööf står på Almedalens scen på torsdagskvällen är formuleringsglädjen stor. På första bänkraden ses bland annat det tidigare C-statsrådet Lena Ek, från Valdemarsvik.

I Lööfs tal är det tvära kast mellan ämnena. Ofta är tonen förmanande.

För en publik delvis klädd i engångsponchos i Center-grön plast talar Lööf om problemen med plast. Innan dess hur invandrade närbutiksinnehavare bemöts i Sverige. Inleder gör hon med bönders oro för torka.

Ett genomgående tema är människors oro. Annie Lööf beskriver hur misstro och rädsla har börjat äta sig in i mångas tankar. Framtidsoptimismen hotas. Runt om i Sverige växer känsla av utanförskap, säger C-ledaren.

En ny trygghet behövs. Klyftan mellan stad och land ska slutas.

Ett av de stora numren för att minska oron är en skattesänkning, som ska gynna folk utanför storstäderna. I sak handlar det om ett höjt grundavdrag för omkring 1,2 miljoner människor som bor i stödområde A och B – grovhugget handlar det om glesbygd i nordvästra Sverige. Genomförd skulle skattesänkningen ge medianinkomsttagaren i de berörda områdena 3 700 kronor mer i plånboken per år, påpekar Annie Lööf målande under talet.

Problemet som Centern ser är i högsta grad besvärande. Boende i glesbygdskommuner får många gånger betala betydligt högre kommunalskatt än invånarna i storstäderna. "Trots det får man vänta längre på en ambulans när man blir sjuk och längre på polisen när det blir inbrott", konstaterar Lööf under en pressträff tidigare under dagen.

Samtidigt är det något som skaver med Centerpartiets förslag. Det finns redan system som ska kompensera för att arbetsför befolkning lämnar en del landsbygder för mer tätbefolkade områden. Det kommunala utjämningssystemet ska säkerställa likvärdig service över hela landet.

Det förslag som Centern vill genomföra kan också skicka helt fel signaler. Skattesänkningen kan tolkas som en kompensation för att grundläggande samhällsservice inte fungerar tillfredsställande. Genomförs en riktad skattesänkning går det att resonera att visst dröjer ambulansen och polisen i glesbygd, men skattelättnaden kompenserar för det. Det är en utveckling som verkligen riskerar att dela landet.

Den skattelättnad som Centerpartiet har föreslagit riktar sig också till norra delarna av landet. Att liknande problembilder kan finnas i Gryt i Valdemarsviks kommun, i Kättinge på Vikbolandet, i Östra Ryd i Söderköpings kommun eller i Regna i Finspångs kommun tas inte hänsyn till.

I talet hävdar Annie Lööf att oron minskar om skattesänkningen genomförs. Det är nog att tro för mycket.

Skattesänkningen är bra i den mån att den gör livet enklare för många i glesbygd, människors frihet ökar när de får behålla mer av sina surt förvärvade inkomster. Däremot lär inte skattesänkningen kompensera för att polisen eller ambulansen dröjer. Den oron finns kvar.