Ledarkrönika Det klagas mycket på polisen. Verksamheten är underfinansierad och den stora omorganisationen ett halvfiasko.

Även om kritiken kan vara berättigad, riskerar densamma emellertid också att bli slentrianmässig. Vi ser polisen som inte kommer, men blundar när polisen är där. Därför finns det skäl att uppmärksamma hur effektiv polisen också är.

I februari rånades en guldbutik på S:t Persgatan och i förrgår var det dags igen – en annan guldbutik på samma gata drabbades. Det om något är exempel på hur hänsynslös brottsligheten blivit. Den goda tillgången på illegala skjutvapen gör bara det hela värre.

Men i båda fallen har polisen varit på hugget. Två veckor efter rånet 13 februari greps misstänkta rånare – i Eskilstuna. Och redan i går kunde polisen gripa två misstänkta gärningsmän för rånet i tisdags. Jakten på eventuella ytterligare förbrytare pågår i skrivande stund.

Därtill var polisen snabbt på plats, låt vara att man inte hade marginalerna på sin sida och missade rånarna precis som de avvek i bil. Agerandet var ändå raskt och effektivt. Inga nedlagda ärenden där inte.

Väpnade rån är utomordentligt allvarliga, därför är det polisens snabba agerande glädjande. Det skickar också ut tydliga signaler i den undre världen: ni kommer inte undan.