Ledare Norrköping är den stora förloraren. Smaka på den meningen – levererad av Svenskt Näringsliv efter årets stora företagsundersökning. 30 000 företagare har svarat på frågor om företagsklimatet i sina kommuner och ingen större kommun kollapsar så uppenbart som just Norrköping. Som det går att läsa på nt.se går Norrköping från 3,3 till 2,86 på en sexgradig betygsskala.

Norrköpings genomklappning är dessutom särskilt anmärkningsvärd givet att det allmänna företagsklimatet i Sverige – enligt uppgifterna i Svenskt Näringslivs enkät – faktiskt aldrig varit så bra som just nu. Det duger alltså inte att skylla på regeringen.

”Vi måste rätta till det här nu” säger näringslivsdirektören i Norrköping Pontus Lindblom, samtidigt som han påstår sig inte vara förvånad. Men vad som har gått fel och vad som behöver göras – om det får vi inga besked.

Det behöver vi inte heller få! Det är inte Lindblom eller andra tjänstemän som ska behöva svara på de kritiska frågor som infinner sig. Dessa frågor ska istället ställas till de som är så anmärkningsvärt tysta, nämligen de politiska företrädarna för den styrande Kvartetten.

Så varför är företagsklimatet så dåligt? Det är svårt att förstå vad som inte fungerar just nu, jämfört med tidigare år. Den enskilda fråga som kastar den mörkaste skuggan är den misslyckade Marvel-utställningen, som fortsätter vara en irriterande följetong. Socialdemokraterna vill uppenbarligen bevilja Upplev Norrköpings tidigare vd och styrelse ansvarsfrihet så att frågan äntligen går att glömma bort...

Företagsklimatet i stort bör rimligtvis ändå handla om något annat. Det är illa för vilka styrande partier som helst, men i synnerhet de borgerliga. Dessa har profilerat sig som just företagsvängliga, som genom Kvartetten skulle kunna erbjuda företagen något helt annat än det tidigare rödgröna styret. Uppenbarligen är många företagare måttligt imponerade.

Om det är någon tröst, finns det fler kommuner med problem. Det går uselt för Finspång, men intressant nog också Söderköping. Valdemarsvik däremot har ryckt upp sig rejält på bara ett par år. För Östergötlands län i stort går det ungefär lika bra som resten av landet. Tyvärr tvingas man konstatera att Norrköping drar ner resultatet, men också Linköping har fallit (från en mycket högre nivå).