Riksdagsvalet som alla förlorade

För vissa gick det sämre än för andra.

För vissa gick det sämre än för andra.

Foto: Anders Wiklund/TT

Ledare2018-09-09 23:30
Detta är en ledare. NT:s ledarsida är moderat.

Moderaterna gjorde sitt sämsta val sedan 2002 – men det kunde varit värre! Socialdemokraterna gjorde sitt sämsta val sedan 1911. Men det kunde varit värre! Miljöpartiet balanserade länge på fyraprocentsspärren till riksdagen. Och Vänsterpartiet är visserligen – jämte Sverigedemokraterna – valets stora segrare. Men nästan oavsett hur nästa regering kommer att se ut, lär V:s inflytande minska.

Mellan blocken råder i stort sett dött lopp. Egentligen har det förstås ingen betydelse, för inget av blocken är i närheten av majoritet. Som Olof Palme en gång konstaterade är politik att vilja och om bara viljan finns, ja då finns det också möjlighet för Alliansen att bilda regering.

Annie Lööf har emellertid målat in sig själv i ett hörn, genom sitt motstånd mot borgerligt minoritetsstyre. Ska hon verkligen avsäga sig möjligheten, trots Centerpartiets framgångar i valet? Fast ett stöd på knappt 9 procent är ändå en siffra med lätt smolk i glädjebägaren. Länge såg det ut som om Centern skulle bli än större.

I motsvarande utsträckning känner sig förmodligen vissa sverigedemokrater lätt besvikna på de trots fantastiska nästan 18 procent som partiet presterar. Vissa hade förmodligen hoppats på 25 procent, eller ännu mer.

I en situation där alla partier åker berg- och dalbana i valresultatet, går det åtminstone att lita på Liberalerna. Runt 5,5 procent är precis så medelmåttigt som det verkar.

Resultaten har en sak gemensam: besvikelse. Även de partier som går fram har av olika anledningar skäl att vara (lätt) missnöjda. Med ett undantag – kanske.

Kristdemokraterna får över 6 procent. För bara några veckor sedan låg man långt under riksdagsspärren. Ebba Busch Thor gjorde en bra valrörelse och dessutom fick man förmodligen många taktiska sympatiröster. Det räcker ändå bara som delförklaringar. Ser man till väljarströmmarna tycks det finnas många högerborgerliga väljare som graviterat mellan Moderaterna och Sverigedemokraterna och i KD har vissa kanske funnit en gyllene medelväg.

Inom Alliansen får Moderaterna betala det högsta priset för denna utveckling. Å andra sidan kan alla Allianssympatisörer konstatera att Kristdemokraterna är det enda parti som inte blöder i riktning SD. KD har till och med lyckats (åter-)erövra sverigedemokratiska röster. Det gör Kristdemokraterna till ett unikt parti.