Ledare I morgon får vi veta vem som blir statsminister! Ja, i den bästa av världar då kanske. Fast mer troligt får vi inte veta någonting. Stefan Löfven och Ulf Kristersson rapporterade sina eventuella med- och motgångar i sonderingsfrågan redan 28 december. Nu skriver vi 2019, men lite tycks ha förändrats.

Förmodligen är det, som vanligt, Annie Lööf som krånglar. Hon vill ju varken ge sitt stöd till den ene eller andre, men kräver istället att moderater och socialdemokrater samarbetar. Obegripligt för vem som helst och inte för inte har förtroendet för Lööf sjunkit som en sten enligt opinionsundersökningarna.

Men på ett sätt kan hon ändå ha rätt. Det finns faktiskt skäl för Löfven och Kristersson att inse det ömsesidiga beroendet av varandra i ett antal nyckelfrågor.

Någon gemensam regering bör de inte bilda. Det finns goda skäl att den svenska politikens huvudmotståndare förblir just det. Vilket ändå inte omöjliggör samsyn i olika sakfrågor.

För närvarande har vi faktiskt en socialdemokratiskt ledd regering, vilket är lätt att glömma. En övergångsministär, ja, men ändå en regering.

Samtidigt har Moderaterna (och Kristdemokraterna) fått igenom sin budget i riksdagen. Ja, med stöd av Sverigedemokraterna. Men också tack vare att Centern och Liberalerna lade ner sina röster. Varför inte C och L under motsvarande omständigheter kan släppa fram en regering bestående av M och KD är förstås bortom alla logik, men tyvärr en politisk realitet.

En annan realitet är till exempel att det krävs en överenskommelse om invandringspolitiken. 20 juli slutar den "tillfälliga" så kallade flyktinglagen att gälla. Det finns brett stöd i riksdagen för en ny och i grunden stram lag, men densamma riskerar att saboteras av en invandringsliberal minoritet – typiskt nog ibland anförd av Lööf.

Det finns förstås goda skäl för moderater och socialdemokrater att komma överens också i andra frågor, som försvar och rättsväsende, men invandringspolitiken är möjligen det tydligaste exemplet. Samarbetet kan inledas oavsett hur nästa regering kommer att se ut och oavsett om det blir extra val eller inte.