Ledare Samtidigt som våra folkvalda möttes i årets första partiledardebatt, varslade Arbetsförmedlingen 4 500 personer om uppsägning, en tredjedel av alla anställda får sluta. En dyster historia vars sorgligaste ingrediens dock är att besparingen är nödvändig och (helst under mindre dramatiska former) borde genomförts för länge sedan.

Besparingen är en del av Moderaternas och Kristdemokraternas budget, vilken som bekant antogs av riksdagen i höstas. Stefan Löfven är inte sen att skälla på oppositionen, men har för den skull inte en tanke på att riva upp nedskärningarna. Reformerad arbetsförmedling ingår i 73-punktsprogrammet som den styrande liberalsocialistiska kvartetten enats kring och förmodligen tycker statsministern innerst inne att det är skönt hur han nu kan trimma verksamheten och ge någon annan skulden.

Däremot kan man förstås fråga sig varför inte ersättningsjobb diskuteras! I andra fall går det nämligen bra. Häromdagen kom således beskedet att staten ersätter 120 förlorade tjänster på Radiotjänst i Kiruna med andra statliga jobb. I den mån det funnits någon debatt har den tagit sig bisarra uttryck, till exempel oro för att de friställda skulle hitta jobb på andra arbetsplatser helt på egen hand!

Fordom hette det att statens kaka var liten, men trygg. Helt rätt – så länge staten också var liten. Så är inte längre fallet.

Det är inte missunnsamt att ifrågasätta varför staten ska ordna ersättningsjobb över huvud taget. Men det är missunnsamt mot skattebetalarna att inte ifrågasätta ordningen. När privata företag tvingas till besparingar eller går i konkurs, är det ingen som kräver ovillkorliga statliga eller kommunala ersättningstjänster.

Det finns dock en viktig skillnad mellan Radiotjänst och Arbetsförmedlingen. Den senare är en mycket större organisation. Det är en sak att generöst utlova 120 jobb i Kiruna, en annan att utlova tusentals tjänster över hela landet, vilket alltså inte lär inträffa.

Radiotjänsts öde påvisar ändå hur lite som faktiskt förändrats i Sverige, det påstådda nya politiska klimatet till trots.

Men hur gick partiledardebatten? Jodå, Ebba Busch Thor tvålade till ministären Löfven och dess samarbetspartier så att stora delar av kammaren skrattade! Många hackade däremot på Stefan Löfven. Men han sitter kvar. Det politiska snöslasket består.