Ledare Det började med att Dagens Nyheter avslöjade hur Svenska kraftnäts generaldirektör, Ulla Sandborgh, i sin tidigare roll som marknadsdirektör köpt konsulttjänster från en nära vän – och sedan åkt på semester till Rio de Janerio tillsammans. ”Jäv så det bara dundrar om det och även den tydligaste formen av korruption” enligt professorn i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet Olle Lundin.

Men det skulle komma mer. Förutom att DN avslöjade fler personer för misstänkt jäv, framkom det snart också att Svenska kraftnät i sin myndighetsroll gick regeringens ärenden. Enligt materialet sköts ett beslut om prishöjningar upp till efter riksdagsvalet, eftersom beskeden annars riskerade att skada ministären Löfven.

Allt detta skulle kunna vara tillräckligt för att ge Sandborgh sparken, men det skulle bli värre. Mycket värre.

Som DN:s bevakning påvisat misskötte Svenska kraftnät sitt säkerhetsansvar. Personer fick utan lämplig föregående säkerhetsprövning arbete på olika chefspositioner, vilket var särskilt allvarligt i den stund det handlade om tillfälliga anställningar. Svenska kraftnät har i efterhand försökt smussla med uppgifter apropå vem som gjorde vad och varför, men ledningen har bara trasslat in sig än värre. I sitt senaste avslöjande kan DN avslöja hur det nu finns ett stort internt missnöje med den egna myndighetsledningen.

Det hela är den allvarligaste säkerhetskrisen sedan – skandalen på Transportstyrelsen. På kort tid (och under samma regering) har Sverige alltså drabbats av två allvarliga säkerhetskriser. Något påminner Sandborgh om Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren. I båda fallen går det att ana en skrämmande inkompetens och anmärkningsvärd aningslöshet i säkerhetsfrågor, kombinerad med en i sammanhanget något paradoxal fallenhet för fiffel och hemlighetsmakeri.

Frågan blir då om ministären Löfven vågar sparka henne.

Avgående energiminister Ibrahim Baylan (S) har varit kritisk mot Sandborgh, men samtidigt uttalat sitt förtroende för henne. Hans efterträdare på posten är som bekant ingen mindre än Anders Ygeman (S), känd från bland annat härvan på Transportstyrelsen, då han till sist tvingades avgå som statsråd med ett hot om misstroendeförklaring hängande över honom.

”En allvarlig bild” säger Ygeman nu om DN:s granskning. Men kommer han att agera?

För att förstå ministären Löfvens dilemma, måste vi gå tillbaka till hur hela historien på Svenska kraftnät började – med korruptionsmisstankar och hur myndigheten gick regeringens ärenden. Vilka kontakter har funnits och vilka uppgifter sitter Sandborgh på? Skulle ministären Löfven verkligen våga sparka henne? Och om så skulle ske, kommer hon i så fall – likt ovan nämnde Ygeman – tillbaka på en ny toppost efter en kortare tid i karantän?