Ledare Miljöpartiet har gjort sig kända för att vara en stark motståndare till flygresor. Nyligen drev man igenom införandet av en flygskatt och partiet driver på för att lägga ner flygplatser som exempelvis Bromma och Västerås. Förra veckan uppmärksammades det att Miljöpartiet själva ökat sin andel flygresor. Det handlar alltså om de resor som partiets företrädare gjort i tjänsten. 2016 stod flyget för 26 procent av Miljöpartiets resekostnader. Förra året hade andelen ökat till 34 procent, enligt Sveriges Radio.

Miljöpartiets partistyrelse förklarar detta med att de får fler inbjudningar till internationella konferenser när de sitter i regering, och till dessa kan det vara motiverat att flyga. En klimatkonferens i Liverpool ”drog upp” Miljöpartiets statistik för flygresor under 2017. Fullt förståeligt. För de allra flesta är det inget realistiskt alternativ att ta tåget om man ska resa till Liverpool. Oavsett om skälet är att man åker dit på tjänsteresa, eller för att hälsa på släktingar och vänner, eller för att se en fotbollsmatch man drömt om länge. Problemet är bara att Miljöpartiet ägnar stor tid åt att skuldbelägga andra som väljer att flyga. Då tangerar det mer än väl gränsen till hyckleri när de själva rättfärdigar sina ökade flygresor med att det krävs för att kunna delta på konferenser. När far super är det rätt, som det gamla talesättet lyder.

Överlag är skuldbeläggande något som fungerar dåligt för att förbättra klimatet. Psykologen Per Espen Stoknes har skrivit om hur människor värjer sig för domedagsprofeter när det kommer till klimatfrågan. Människor vänjer sig vid skuldkänslan och stänger av mentalt. Istället för att bli engagerade i klimatfrågan blir folk passiva när de hela tiden får höra att de är klimatbovar som flyger, kör bil och äter kött. Men få svenskar känner sig som klimatbovar, de allra flesta är ju vanliga människor som vill förbättra miljön och göra så gott de kan.

Därför är det smartare att prata om klimatfrågan på ett hoppfullt sätt, snarare än att skuldbelägga. Gör klimatfrågan nära och påtaglig i stället för abstrakt och långt borta. Koppla andra frågor till klimatfrågan, exempelvis att man kan få bättre hälsa genom att äta mer grönsaker och vardagsekonomiska vinster genom att välja nya energilösningar i hemmet. Bejaka smarta tekniklösningar som både underlättar i vardagen och räddar klimatet på sikt.

Miljöpartister kommer att fortsätta flyga, och vanligt folk också. Politiken för att förbättra klimatet behöver därför bli smartare och mer hoppfull. Skuld, skam och höjda skatter riskerar bara att öka klyftan mellan klimatalarmister och vanligt folk som vill göra rätt för sig.