Kommunalvalets stora vinnare i Söderköping är Centerpartiet, som går fram med 7,3 procent jämfört med föregående val och landar på 18,9 procent av rösterna. Men även de andra allianspartierna i opposition går framåt. Och Sverigedemokraterna – som under mandatperioden inte har kunnat tillsätta sina platser i fullmäktige – går till synes oförtjänt framåt med 5,1 procent till 13,8 procent.

På valets förlorarsida återfinns partierna som har ingått i den majoritet som har styrt den senaste mandatperioden. Socialdemokraterna tappar kolossala 13,0 procent och samlar nu 20,7 procent av väljarna. Moderaterna backar 4,0 procent och Miljöpartiet 4,1 procent.

Valresultatet är ett uppenbart underkännande av den majoritetsbildning som har styrt Söderköping under den senaste mandatperioden.

Vad väljarna vill se i stället lär också stå tämligen klart. Centerpartiet har varit tydligt med att de vill se en borgerlig allians. Och då Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna tillsammans har 21 av 39 mandat i kommunfullmäktige bör inget hindra att Söderköping åter blir en borgerligt styrd kommun.