Ledare Moderaterna gör en resa till landsbygden. Allt efter östgötsk modell.

I valet 2018 tappade M särskilt i storstäderna. De mest kännbara tillbakagångarna skedde i valkretsarna Skåne läns södra, Göteborg samt Stockholm stad och län.

Utanför storstäderna gick det däremot bättre än väntat, i Västerbotten vann till och med partiet ett riksdagsmandat. ”Man kan här fråga sig om utvecklingen i Sverige börjar likna den i många andra västländer, med mer progressiva städer kontra en konservativare landsbygd”, står det i Moderaternas nyligen presenterade eftervalsanalys.

I partiledningen lär det också finnas en insikt om att Sverige är större än storstäderna. De ledande företrädarna är inte från huvudstaden, vilket gör att landsbygdsfrågorna förhoppningsvis kan hanteras bättre än tidigare. Partiledaren Ulf Kristersson bor i Strängnäs, vilket han gärna påtalar. Och partisekreteraren Gunnar Strömmer är från Örnsköldsvik.

Moderaterna verkar också ha insett att partiet har förutsättningar att växa på landsbygderna. Ett tecken på det är att partiet allt mer har börjat betona frågor som är viktiga utanför storstäderna, som sänkt drivmedelsskatt. Ett annat tecken är att partiet nu har en talesperson för enbart landsbygdsfrågorna – en uppgift som tidigare har legat på samma person som haft det miljöpolitiska ansvaret.

Den nye landsbygdspolitiske talespersonen är lantbrukaren och östgöten John Widegren, som kom in i riksdagen efter att Norrköpingsbon Andreas Norlén (M) valts till riksdagens talman efter valet. Och att stödet utanför storstäderna blir allt viktigare för Moderaterna placerar John Widegren på en intressant position.

När Widegren nyligen besökte sina partikamrater i Valdemarsvik var försäkran att Moderaterna verkligen satsar på frågor viktiga för landsbygdernas folk. Ett budskap som gick hem i publiken, som samlats en kväll på Ringarums värdshus. Särskilt uppskattad var Widegrens plan att ta poäng från Centern, vars klassiska väljargrupper på landsbygderna ersättas av nya i städerna.

John Widegren berättade vidare att han under sin tid som talesperson planerar att göra en Sverigeresa – inspirerad av Östgötaresan, som Moderaterna i Östergötland drev under förra mandatperioden. Östgötaresan var ett politikutvecklingsprojekt, med det uttalade målet ”att ta ansvar för hela Östergötland – landsbygden och staden – för att på så sätt kunna bygga en bättre samverkan och gemenskap”.

Östgötaresans ambition att lyfta landsbygds- och jordbruksfrågorna får även ses som en framgång. En av de mest aktiva i projektet – John Widegren – har ändå blivit partiets talesperson i frågorna.

Moderaterna blir allt mer ett landsbygdsparti. Och en viktig del av det arbetet började för ett par år sedan i Östergötland.