Ledarkrönika Enligt den famöse Egor Putilov är Söderköping lika korrupt som Ryssland (NT 4/6). Eller, om man misstänker att Putilov i själva verket sympatiserar med Moskva, kan ju den ryska korruptionen inte vara värre än den i Söderköping!

Just genom att jämförelsen är så överdriven, blir den nästan lite lustig. Fast bara nästan. På Samhällsnytt (tidigare Avpixlat och innan dess Politiskt inkorrekt) ägnar sig Putilov att hetsa mot verkliga eller inbillade missförhållanden i Söderköping. Putilov är naturligtvis ett taget namn – Nikolaj Putilov var en ledande rysk industrialist på 1800-talet. Egor Putilov har även kallat sig Alexander Stolypin (sannolikt efter den ryske reformatorn Pjotr Stolypin i början på 1900-talet). Liksom Martin Dahlin, vilken som bekant är en gammal fotbollsstjärna.

Putilov (Egor alltså) blev ökänd under den så kallade Putilovaffären, då han som anställd på Sverigedemokraternas riksdagskansli pekades ut som en potentiell säkerhetsrisk på grund av sina tveksamma ekonomiska kontakter i österled. Nåja, det kunde varit värre. I hela Europa agerar nationalistpartier femtekolonnare och fjäskar för Moskva – inte minst gäller det österrikiska FPÖ, som länge var (eller är) en förebild för ledande sverigedemokrater. Man kan tycka vad man vill om SD:s politik – den som vill vara patriotiskt pålitlig får inte ens misstänkas!

Dessutom är det naturligtvis besvärande för SD när personer i dess relativa närhet, som Putilov, ägnar sig åt kommunalpolitisk hets. I sociala medier går debatten het och många menar att gruppen "Politisk debatt i Söderköping" i själva verket blivit ett forum för grova personangrepp. Till sist orkade inte fullmäktigeledamoten Lottie Fallman (S) längre, utan har valt att lämna politiken. En seger för trollen, ett nederlag för demokratin.

Väl att lägga märke till behövs det ofta inte många röster för att förstöra debattklimatet. "Politisk debatt i Söderköping" tycks delvis ha sitt ursprung i ett syskonbråk och drivs uttalat ansvarslöst. Undergruppen med det prudentliga namnet "Söderköpings sanningskommission" omfattar bara fyra personer men tycker präktigt nog att gruppen utgör kommunens enda opposition.