Sköna maj, välkommen till vår bygd igen! Vem känner inte igen sig i de ömsom hurtfriska marschliknande, ömsom melankoliskt mollklingande vårsångerna som oöverträffat beskriver ett Sverige i vårskrud? Det talas om att njuta av vindars sus, om bäckar som lekande porlar och om blommor som smyckar vårt land, ja, allt andas ett lugn och ro och tid att njuta av naturens skiftningar.

Men handen på hjärtat, hur många i förvärvsarbetande ålder hinner egentligen stanna upp och uppleva allt som händer runt oss just nu? Inom arbetslivet är det bråda dagar, folk är upptagna med leveranser på deadlines före en stundande sommarledighet och planering inför en späckad höst när ”allt drar igång igen”. Samtidigt pockar familjelivets pusslande på ordentligt i maj och första halvan av juni, många är vi som hastar mellan avslutningar, uppvisningar och kalas eller frivilliginsatser för de lokala föreningarnas våraktiviteter.

Det här med att lyssna till lärkans drill är som mest en tanke, som snabbt fladdrar iväg mellan rapporter och möten. Tänk om det ligger mer än vackra ord bakom alla dessa texter och toner som vi sjunger och lyssnar till varenda vår! Tänk om det faktiskt är så att människan, som ett bland andra djur, mår bra av att aktivt följa med i årstidernas svängningar.

I en tid där stress- och livsstilsrelaterade sjukdomar är våra vanligaste folksjukdomar, i en tid där människor åker på retreat med mobilförbud för att lyckas slippa undan konstant tillgänglighet, kanske vi behöver fundera på hur vi värderar vår stund på jorden. Personer som Goethe, Ellen Key och den kände målaren Carl Larsson förstod redan på sin tid att människan mår gott av att omge sig med vackra ting, i hemmet liksom i naturen. Den gamla industrisemestern, då Sverige i princip var stängt under juli månad, har luckrats upp. Folk väljer lite mer olika när man vill fira semester men fortfarande är sommaren i total dominans eftersom Semesterlagen kräver att längre sammanhängande ledighet ska tas ut mellan juni och augusti. Men med ökade krav och möjligheter på att välja fritt hur vill leva våra liv och hur vi vill jobba kanske det vore på sin plats att tänka om även kring när semestern bör tas ut.

Tänk dig att arbeta halvdagar i maj, eller ta helt ledigt under fyra veckor! Vilken chans att få stanna upp, följa ett naturens egen utveckling och njuta av hur den slår ut i full blom. Och på samma gång få ner stressen till mer hälsosamma nivåer.

Inte bara för att vi mår bra och blir lugnare när vi får tid att njuta av dofter, ljud och färger, utan även för att ett mer jämnt uttag av semester över året skulle kunna minska stressen när känslan av att man måste göra klart allt inför en specifik tidsperiod lättar. Ta nu inte detta inte som en uppmaning att bryta mot lagen, snarare en idé om att den behöver justeras! Att ändra lagstiftning kan ta lång tid, men vårens blomning är kort så missa den inte – ut och njut, om inte för din egen skull så för folkhälsans!