Ledare LO:s nya valfilm ”Trygghet för vanligt folk” har fått mycket uppmärksamhet då den är ett riktigt frontalangrepp på Moderaterna. Kommer Moderaterna till makten kommer vi inte ha några fasta anställningar, ingen får bli äldre, ingen får skaffa barn och ingen får bli sjuk, påstås det i filmen. Och alla kattungar kommer att dö, lade en satirtecknare snabbt till i debatten som följt efter att filmen offentliggjorts.

Något slags rekord i fake news är det nog, åtminstone i svensk kontext. Det är knappast värdigt en så stor och etablerad aktör som LO.

LO:s valfilm år 2014 var långt ifrån lika spetsig. Filmen var 25 minuter lång (!), fokuserade på Fredrik Reinfeldt och var fullspäckad med statistik och siffror som fick kritik för att de var för gamla och daterade. ”Den här filmen är motsatsen till korta Youtube-anpassade 90-sekundersklipp” sa LO:s ordförande då. Fyra år senare har man tänkt om, kortat ner, Youtube-anpassat och pepprat med så många illvilliga påståenden om Moderaterna som man orkat pressa fram på två minuter.

Granskar man dessa påståenden i sak faller de platt till marken. Behovet av fler så kallade ”enkla jobb” ifrågasätts, trots att det är något som alla partier, inte minst regeringen, lyft vid ett flertal tillfällen. Men att rikta kritik mot Socialdemokraterna i en valfilm är naturligtvis otänkbart för LO, som fortfarande ger miljonbelopp till Socialdemokraterna varje år trots att allt fler av fackjättens medlemmar röstar på andra partier.

Påståendet att Moderaterna skulle vilja sänka undersköterskors och gruvarbetares löner med 30 procent är inte heller sant. Moderaterna har tillsammans med Alliansen föreslagit så kallade inträdesjobb, som är en anställningsform riktade mot nyanlända och ungdomar utan gymnasieutbildning där de ska få 70 procent av ingångslönen och kunna utbilda sig resten av tiden. De som redan har en anställning berörs alltså inte av förslaget. Unga utan gymnasieutbildning och nyanlända är de som har svårast att få jobb idag. Det vet även LO, och de har själva föreslagit en subventionerad anställningsform för de som inte har gymnasieutbildning. LO kallar det för utbildningsjobb, men i sak är det inte jättemycket som skiljer från Alliansens inträdesjobb.

Så sent som 2017 arrangerade LO ett seminarium i Almedalen med rubriken ”Bortom populism och fake news – hur ska folkrörelsekampanjer vinna slaget om väljarna?”. Av den nya valfilmen att döma blev svaret på den egna seminariefrågan ”mer populism och mer fake news”.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson har sedan han blev vald i höstas försökt profilera sig som ”den vuxne i rummet” och varit tydlig med att han vill ha en saklig, och inte smutsig valrörelse. LO:s valfilm visar att det finns ett utrymme i debatten att faktiskt göra ett sådant ställningstagande.

Att försöka skrämmas med att högern vill sälja ut välfärden är egentligen inget nytt. Det har vänstern försökt med varje valrörelse. ”Trygghet för vanligt folk” kallar man det den här gången. Men vanligt folk är förmodligen smartare än att de tar fasta på LO:s desinformation.