Ledare I helgen hade Feministiskt initiativ sin partikongress, och det var milt sagt inte den mest välbevakade politiska kongressen i historien. I år är det åter val till Europaparlamentet och senast det var EP-val för fem år sedan hade FI rejäl medvind. Feminism och jämställdhet var på allas läppar och Gudrun Schyman stekhet. Nu råder fullkomlig stiltje kring partiet och Schyman tackade i helgen för sig efter mer än tio år som partiledare.

Hon ersattes av den okända Farida al-Abani som tillsammans med Gita Nabavi ska försöka fylla Schymans skor. En tuff uppgift. Gudrun Schyman är en erkänt skicklig debattör, karismatisk som få och populär bland FI:s väljargrupper. Hon lämnar efter sig ett parti som gjorde fiasko i riksdagsvalet när de endast fick 0,45 procent av rösterna. Partiet förmådde inte fånga upp den stora metoo-vågen utan sveptes snarast bort med den. Detta trots att metoo-kampanjen framför allt spreds på sociala medier, en arena där Feministiskt initiativ länge varit starka. Partiet har fler följare än både Miljöpartiet och Vänsterpartiet.

På kongressen i helgen röstade Feministiskt initiativ om huruvida de formellt skulle definiera sig själva som ”vänster” eller ej. Förvånande nog blev det avslag på motionen. Men ingen kan väl betrakta ett parti som är för sex timmars arbetsdag, vill lägga ner Försvarsmakten och införa massiva skattehöjningar som något annat än radikalt vänstervridet? Samtidigt har det varit en tid i svensk politik präglat av ambivalens, där flera andra partier tycks ha uppenbara problem att definiera sin position på höger- och vänsterskalan i förhållande till den politik de ska bedriva eller stötta de närmaste åren.

Frågan är hur FI ska kunna locka väljare nu när deras största konkurrent Vänsterpartiet har kraftig medvind. V gick framåt i valet och lär gynnas av att Socialdemokraterna nu ska bedriva delvis borgerlig politik. Feministernas största väljargrupp, unga kvinnor i storstäder, är trendkänsliga och just nu är Vänsterpartiet helt enkelt hetast.

”Gratis” mensskydd, återförstatligande av apoteken och en kraftigare kritik mot ekonomisk tillväxt är några saker som partiet efter helgens kongress beslutat att verka för. Men ”vänster” är man alltså ändå inte. Frågan är också om verkligheten hunnit ikapp FI när det gäller jämställdhetsfrågor som att bekämpa hedersrelaterat våld och förtryck. En aktuell fråga där partiet tidigare avslagit förslag om att motverka hederskultur med motiveringen att det kan ses som rasistiskt. Frågan debatterades under kongressen och det återstår att se om man med trovärdighet lyckas driva en tydligare politik emot hederskultur.

Det är bråttom för feministerna att mobilisera, annars åker de säkerligen ur Europaparlamentet med buller och bång senare i vår. För att rädda dem kvar i valet om drygt tre månader lär det krävas mer än gratis mensskydd.