Ledarkrönika Många reagerade med sorg på nyheten om Ingvar Kamprads död. Dock inte alla. Barbro Sörman, Vänsterpartiets tidigare ordförande i Storstockholm, twittrade att ”när en nazistisk kapitalist dör. Ja, det är väl kanske inget att sörja”. Ung vänsters förbundsordförande Henrik Malmrot konstaterade att Kamprad ”byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor” och att arbetarna nu borde få tillbaka ”det han stulit från dem”.

Åsikterna är upprörande, men inte överraskande – utan tvärtom klargörande. De ger uttryck för Vänsterpartiets ideologiska rötter i kommunismen. Humanitet är för småborgare.

Uttalandena fick måttlig medial uppmärksamhet, medan vissa inte kunde avhålla sig från Kamprads profascistiska ungdomsförsyndelser. Det var i sin tur åsikter som Kamprad sedan länge tagit avstånd ifrån och bett om ursäkt för.

Som av en tillfällighet har skådespelaren Sven Wollter samtidigt tilldelats det famösa Lenin-priset. Wollter är glad som ett barn och påstår sig aldrig fått motta ett sådant hederspris.

Wollter hycklar inte. Han har varit, är och ämnar förbli en kommunist. Han har aldrig bett om ursäkt för något, han har aldrig avkrävts någon ursäkt.

Tillika med Kamprad har Wollter varit framgångsrik och populär inom just sitt gebit. Men medan Kamprad misstänkliggjordes för sina politiska ungdomsåsikter (som han tog avstånd från), har Wollter aldrig behövt lida för sin kommunism.

Andra kändisar till vänster – till exempel Jan Guillou och Mikael Wiehe – är andra som inte skämts för att ta emot priset till massmördaren Lenins minne. Åter andra har haft kurage att tacka nej, till exempel Susanna Alakoski och systrarna Maxida och Mimie Märak som tackade nej till det mindre Robespierre-priset (till minne av franska revolutionens ledare under det så kallade skräckväldet).

Att ta emot priser från mördare är inga problem, så länge dessa mördare är socialister. Att ta emot ett pris till minne av, säg, Mussolini eller Franco hade däremot inte låtit sig göra. En skådespelare som tagit emot ett Mussolini-pris hade aldrig mer fått någon ledande roll. Hela Mediesverige hade rasat.

Att vara kommunist går däremot an. Så ser den mediala dubbelmoralen ut.