Krönika Det är inte utan förundran man följer nyhetsrapporteringen nuförtiden. Saker som tidigare var helt otänkbara, eller åtminstone fullständigt olämpliga, sker mer eller mindre dagligen med president Donald Trumps styre.

USA har efter andra världskriget med rätta kallat sig världens mäktigaste land. Politisk frihet, blomstrande industri och en aldrig sviktande framtidstro har länge varit den dominerande bilden av det stora landet i väst. Inget konstigt med det, USA har fram tills för bara en handfull år sedan varit den största ekonomin och den politiska makt, till vilken alla förhållit sig. Och oftast med undertonen att USA varit väktaren för internationell fred och säkerhet, särskilt när FN så många gånger lamslagits av veton i säkerhetsrådet.

Men nu är det nya tider, de signalerna går klart ut från Vita Huset. Visste man inte bättre kunde man tro att den amerikanske presidenten läst en bok om en liten svensk flicka som inspiration – ni vet Pippi Långstrump, tjejen med rött hår i flätor som står rakt ut och som alltid vill göra tvärtemot vad det etablerade vuxensamhället kräver i stort eller smått, vare sig det handlar om att sova med huvudet på fotänden eller att vägra gå i skolan. Principen är att gå sin egen väg alldeles oavsett reaktionerna från omvärlden, för dessa kan man hantera ändå när man är världens starkaste.

Astrid Lidgrens figur är vansinnigt charmig, även om tanken på att behöva uppfostra sådana barn avskräcker. Mindre charmigt är det med en liknande karaktär på världens – än så länge – tyngsta ämbete. Det som förbluffar mest är inte att Donald Trump helst spelar golf och twittrar ut sina dekret till skillnad från tidigare presidenter. Det är inte heller att han lyckades vinna valet, med eller utan stöd från dolda krafter, genom att smutskasta sin motståndare.

Nej, det som förbluffar på riktigt är hur hans stenhårda retorik och efterföljande handlingar faktiskt står sig. Efter en kort period av rena krigshot mellan Nordkorea och USA kommer nu ett historiskt toppmöte mellan Trump och Kim Jong-Un att äga rum på neutral mark. Trots högljudda protester erkände USA Jerusalem som Israels huvudstad och flyttade sin ambassad dit. FN har fördömt det, palestinierna rasade men nu verkar alla resignera inför faktum.

Nyss kom beskedet att USA inför stål- och aluminiumtullar, helt i strid med internationella handelsavtal. Visst har EU svarat med tullar på ett antal amerikanska varor och USA anmäls till den internationella handelsorganisationen WTO, men återigen. Världens ”starkaste” man har satt ned foten och där stannar den.

Och det som varit givna sanningar för oss – styrkan och skyddet genom den så kallade transatlantiska länken och fri och omfattande internationell handel för ökat välstånd och med USA som en viktig marknad – är inte länge självklara eller att lita på. Konsekvenserna på sikt är svåra att överblicka, men en sak är tydlig – Pippi använder sin styrka för att hjälpa andra och agerar som en garant för trygghet och säkerhet. Där slutar tyvärr likheterna mellan henne och Donald Trump.