Ledare EU-valrörelsen är inne på slutspurten, även om det inte märks överdrivet mycket. Partierna gör dock en hel del för att synas. Ledande partiföreträdare är utkommenderade i landet för att kampanja hela vägen in i kaklet, så också i Norrköping. Och det finns något sympatiskt i hur de nu på ett par håll möter väljarna. Ansatsen framstår som aningen mer jordnära än många gånger tidigare.

Under onsdagen besökte statminister Stefan Löfven (S) Norrköping. Efter ett tal på De Geergymnasiet åkte han med sitt följe till välkända Leons gatukök, där pratade han med hantverkare och åt en bamse med mos.

Socialdemokraterna gillar säkert bildsättningen av Löfven som käkar korv med byggare – det signalerar att statministern är ute bland folk. Han är en av oss.

Men det är inte bara Socialdemokraterna som i viss grad verkar prioritera bort torgmöten med toppolitiker som enbart stannar en kort stund. Även Moderaterna i Norrköping söker mer avspända möten mellan förtroendevalda och väljare. Under onsdagen hade även Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer tagit sig till Norrköping. Strömmer träffade ägaren till Tornby gård, Håkan Hagberg, för att tala om hur gården har drabbats av stölder. Och brottsligheten framstår som ett växande problem särskilt i Norrköpings ytterområden, som Skärblacka, Vånga och Vikbolandet.

På Tornby talades det om att leva med den osäkerhet som följer med stöldligornas framfart. Efter mötet på gården gjorde Strömmer, som till yrket är advokat, ett företagsbesök på Glimstedts advokatbyrå, för att därefter avrunda dagen med dörrknackning i Smedby.

Och i tisdags var en annan partiledare på besök i Östergötland, då gjorde Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson visiter i Söderköping och Norrköping. I Folkbladet berättade Åkesson att hans kampanjturné inför EU-valet hade många stopp, men att det var mer avslappnade möten den här gången. Borta var talen och avspärrningarna, nu var fokus att träffa och prata med folk. Precis det Socialdemokraterna och Moderaterna ägnade sig åt i onsdags vid gatuköket och på gården i Norrköping.

Att partierna i en högre grad verkar söka närmare möten med väljare kan vara ett uttryck för flera saker. Kanske är det ett sätt att hantera ett val till Europaparlamentet där väljarnas intresse är relativt lågt – det är svårt att fylla ett torg med entusiastiska lyssnare. Eller så kan det handla om att det är lättare att få medial uppmärksamhet, både på sociala och traditionella medier, för träffar med människor som har något att berätta. Förhoppningsvis handlar det dock om något annat.

Förhoppningsvis har partierna aktivt märkt värdet av att bygga förtroende med mänskliga möten – en typ av förtroende som inte kan skapas av riktade annonskampanjer på sociala medier. Kanske har partierna rent av blivit bättre på att lyssna.