Logga in
Logga ut
Bevisbörda vid biljettkontroll. Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Anders Bockgård (LPo)

Vem tar vem

Skrickerum  

 

 

 

Att följa regeringsbildningen på temat tvsåpan Vem tar vem, är lika spännande som att sitta i dagar och titta på en stilleben eller lika upphetsande som att iaktaga när vatten fryser till is. Enda utbytet hittills har varit att studera de spartanska väggprydnaderna i talmannens rum där han bjuder på kaffe och onyttiga småkakor. Där hänger en bonde på väggen, sedan länge död. Jag tycker mig känna igen honom som en gigantisk mutkolv. Återkommer om och när identiteten blir med full säkerhet fastställd.

Inte nog med att det går trögt att hitta majoriteter på riksnivå. Kgl hufvudstaden är som vanligt stilbildande och småkommunerna vill inte vara sämre och tar efter. Inte heller Valdemarsvik vill vara bonniga eller provinsiella och sticka ut.

(Några timmar senare):

Till visshet gränsande sannolikhet är mannen på tavlan som jag misstänkte "Gamle Olle", dvs bondeståndets talman 1738-1765 och 1769, Olof Håkansson, som under detta århundrade kallades för "den namnkunnigaste bonden i världen". Men en mutkolv som sagt som kunde konsten att berika sig själv. Dåtidens europeiska stormakter stod i kö för att köpa hans lojalitet och bondeståndets röster.

Jag har förärat honom ett eget kapitel i min bok Bondungar, från Nils Dacke till Anders Wall (2012).

Elefanten i rummet

Skrickerum  

Jag börjar ärligt talat bli ganska trött på det här med klimathotet. Pruttande kor, elcyklar och dylikt. Prata om att sila mygg och svälja kameler, eller att inte se elefanten i rummet.

Vi är säkert inne i en fas av global uppvärmning som kan få katastrofala följder innan vi går mot en ny istid som på våra breddgrader kommer att få långt värre konsekvenser. Men klimat- och överbefolkningsförnekare är lika goda kålsupare. Vi kan säkert kortsiktigt föda 10 miljarder människor på jordklotet, men vad blir det över för djur och natur med nerhuggna regnskogar, utfiskade hav, svällande storstäder och asfalterade åkrar.

Är det nödvändigt att ta bibelns uppmaning i nionde Moseboken så bokstavligt: "Varen fruktsamme och föröken eder, och uppfyllen jorden och läggen den under eder."

Nej en kraftig befolkningsminskning på klotet är det enda som kan få utvecklingen i balans. Kraftig befolkningsminskning, inte minst i i-länderna som lever mest över sina tillgångar, är vad som krävs.

Men vem vågar ta i den heta potatisen?

Nöden känner ingen lag

Skrickerum  

Det finns mycket att hämta och lära av historien.

För 150 år sedan var det tre svagår i rad med missväxt och hungersnöd. Bark och lavar fick bli till surrogat för brödsäd. En son av Tjustbygden härstädes, bondsonen från Gärdserum, professorn i botanik Nils Johan Andersson (1821-1880) som även var ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien skrev en liten skrift om ätliga lavar som kom ut torkåret 1868. Boken, som även innefattade ett ark med monterade lavar, gavs ut av Kgl. Patriotiska Sällskapet och delades ut gratis i 4000 exemplar till landets folk- och lantbruksskolor för att sprida kunskapen över riket.

Men det var inte bara bark och lavar som fick ersätta brödsäd. Även gammalt överblivet läder och gamla uttjänta skor och stövlar kunde kokas och hjälpligt bli till människoföda. Det var fråga om verkliga långkok, och om starka kryddor fanns tillgängliga så kunde det hjälpa till att få ner anrättningen. Men nöden känner ingen lag men söker bröd, och hungern var självklart som alltid den bästa kryddan.

Så om någon känner sig förpliktigad att äta upp sin högra sko framöver så kan det vara bra att ta del av sådan gammal beprövad kunskap och erfarenhet. Observera, det är väldigt viktigt att förvissa sig om att fotbeklädnaden i fråga är av äkta förnyelsebart naturmaterial som läder. Plast, gummi och dylikt kan vara rakt av livsfarligt att pröva.

Löfven är underskattad

Skrickerum  

Sorgligt att det inte kan bli en icke socialistisk regering när de har 60% majoritet i riksdagen, dvs störst majoritet sedan demokratins genombrott på 1920-talet. Men strikt partiegoistiskt är det självklart bra för flera partier, inte minst för Landsbygdspartiet oberoende (LPo) tror jag. Stefan är en av de mest underskattade politikerna på den nivån, lite för smart för det andra gänget. Det kan inte vara någon större belastning att han haft ett hederligt arbete en gång i tiden, och jag ser ingen större katastrof om han får fortsätta vid rodret. Visserligen kan det väl bli lite stökigt när gamla kommunister, ultraliberala och mittenextremister skall samsas på samma skuta, men det kommer nog att gå. Hård sjö brukar svetsa samman besättningen.

Men om man med risk för nackvrese höjer blicken till nästa valrörelse om fyra år eller eventuellt tidigare, så kan det nog bli problem. Jag är nyfiken på hur valaffischerna då kommer att se ut, och hur stort valdeltagande det då kan tänkas bli.

Hur som helst ser jag gärna att det här kan bli avstökat innan jul så vi kan få julefrid och inte sätter julgröten i halsen. För att skynda på processen föreslår jag annars att skattebetalarna drar in veckopengen för riksdagens ledamöter. Det tror jag kan göra avsedd verkan.

Baklänges in i framtiden

Skrickerum  

Ibland känns det som om vi går baklänges in i framtiden. I slutet av 1890-talet lär Valdemarsviks köping ha varit den telefontätaste orten i världen, och några årtionden senare hade varje odalbonde här i byn telefonuppkoppling med bra hörbarhet och stor framtidstro.

Nu drygt 100 år senare är inte allt frid och fröjd. Kopparnätet rivs ner i rask takt innan fullgoda alternativ finns att erbjuda. Mobiltäckningen är ofta dålig eller obefintlig. Jag får gå ut i min äppeträdgård eller på lagårdsbacken för att få bra kontakt. Ljudkvalitén är ofta synnerligen dålig. Vem skulle vara nöjd med att idag titta på en svartvit TV från i slutet av 50-talet?.

Utbyggnaden av fibernäten är osynkroniserad med många operatörer och har gått i stå på många ställen. Frivilligga amatöterer sliter med sina fiberföreningar och väntar på besked och bidrag. Det självklara borde vara att all viktig infrastruktur som el- och fibernät skulle vara en statlig angelägenhet. Dagens tillstånd sliter isär landet och klyver land och stad.

Kommunisterna har inte fel i allt!

Nu är det fullbordat

Skrickerum Nu är det fullbordat vad profeterna siat. Ödet har i sin nåd utkorat henne till en historisk och angelägen uppgift. Himladrottningen, kungamakerskan har valt väg och tryckt sitt välmanikyrerade och fuktiga pekfinger på den röda knappen och utsläckt hin ondes glödande skott. Himmelens änglar samt jordens lärjungar och följare sjunga i kör:

Gloria in excelsis Deo /ära vare gud i höjden/

Requiem aeternam dona Domine /giv dem evig vila herre/

Anders Bockgård, 68 år, jord- och skogsbrukare på en släktgård i Tryserum sedan medeltiden, entreprenör, historiker och författare Ledamot i kommunfullmäktige i Valdemarsvik för Landsbygdspartiet Oberoende (LPo).


 

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se