Logga in
Tips nummer 2: Så här kan elitserien också... Speedwaybloggen Speedwaybloggen
Vädersponsor:

Kungen 40 år på tronen

Ikväll firas kung Carl XVI Gustafs 40 år på tronen med en jubileumskonsert i Stockholms konserthus. Det är riksdagen som står för inbjudan och på plats är, förutom kungaparet och riksdagens ledamöter, även regeringen, landshövdingarna och en rad andra personer. Imorgon med start klockan 12 firas kungen av Stockholms stad genom en musik- och dansfest på och i anslutning till Kungliga slottet.

Jag skriver idag i Helsingborgs dagblad om monarkins betydelse i en modern demokrati som Sverige. Artikeln finns här: http://hd.se/ledare/2013/09/14/samlande-kraft/

Artikeln ser ut så här:

Kungen väcker intresse för viktiga samhällsfrågor

I dagarna är det 40 år sedan kung Carl XVI Gustaf besteg tronen. Kungens arbete förtjänar uppmärksamhet, men när monarkin debatteras rör det nästan bara "för eller emot”. Sverige kommer av allt att döma att förbli en monarki länge än. Därför borde diskussionen även gälla vilken roll en modern monark bör spela i dagens Sverige.

Kungen och monarkin har flera uppgifter att fylla. Genom sitt folkliga stöd och historiska förankring bidrar monarkin till konstitutionell stabilitet, monarken utgör en samlande gestalt, monarkin är en symbol för de värden som Sverige står för och kungahuset bidrar till att väcka intresse för viktiga samhällsfrågor.

I en tid med snabba förändringar utgör monarkin en stabiliserande kraft. Monarkin är en länk mellan det förflutna och nutiden, samtidigt som monarker i vår tid tenderar att bli kvar på tronen länge. ”Omsättningshastigheten” på politiker har ökat markant på senare år. När den nya riksdagen samlades 2010 var tjänstgöringstiden för en ledamot i snitt fyra år. Kungen är inne på sin sjunde statsminister. Flera generationer politiker har kommit och gått, men kungen är kvar som en personlig symbol för Sverige och de värden vår författning bygger på.

När kungen talade vid minneshögtiden för tsunamikatastrofens offer var det hans hittills finaste stund som samlande gestalt. Han räckte ut en tröstande hand till de många som förlorat någon närstående. Regeringen fick kritik för brister i räddningsarbetet och kunde därför inte spela en enande roll – ett bra exempel på vikten av kungens roll som fristående från regeringsarbetet.

Kungahuset får inte ta partipolitisk ställning, utan står för värden som förenar oss alla. Kronprinsessan Victoria deltog i Fadime Sahindals begravning, vilket var en markering mot hedersrelaterat våld och förtryck samt för jämställdhet och individuell frihet.

Kungahuset kan också bidra till att skapa intresse för viktiga samhällsfrågor. Kungen får inte ta ställning i politiskt kontroversiella frågor, men oenigheten rör oftast inte om ett område är viktigt eller inte, utan vilka konkreta åtgärder som ska vidtas. Därför är det legitimt att kungen arbetar för att sätta nationens fokus på angelägna problemområden. Till exempel har kungen länge medverkat till att öka intresset för miljöfrågorna och många unga ledare har tilldelats stipendier från hans ledarskapsstiftelse, som tillkom för att betona vikten av gott ledarskap.

För att fira sina 40 år på tronen genomför kungen en eriksgata genom Sveriges alla län. Vid sådana resor fyller han rollen som samlande gestalt, uppmärksammar viktiga frågor och bidrar till att skapa fest och gemenskap. Just så ska en modern monark i en modern monarki fungera.

ANDREAS NORLÉN
Riksdagsledamot (M) i konstitutionsutskottet

Tack för förtroendet - och för personkryssen!

Stort och varmt tack för förtroendet att få fortsätta företräda Östergötland i Sveriges riksdag - nu som personvald ledamot. Det känns extra speciellt eftersom det faktiskt är första gången som en moderat riksdagsledamot från Östergötland blir personvald. (Flera av mina företrädare, bl.a. Norrköpingslegendaren Stefan Hagfeldt, fick över fem procent före mig, men då var spärren som bekant högre.)

Varmt tack alla moderater runt om i länet och landet som jag haft glädjen och äran att kampanja tillsammans med. Det var en intensiv, rolig och viktig tid när vi tillsammans gav vårt parti en riktigt bra valrörelse och tog igen viktiga procentenheter och mandat.

Jag hade dock aldrig kunnat ge allt utan helhjärtat stöd från min underbara hustru Helena, som har dragit ett tungt lass under den här perioden. Tack för att du alltid finns där för mig och vår son när vi behöver dig. 

Jag vill också tacka mina kollegor på riksdagslistans topp-6, John E. Weinerhall, Betty Malmberg John Widegren Ralf Holmer och Joanna Sjölander - jag har aldrig varit med om en valrörelse när hela topp-sextetten kämpat så mycket över hela länet. En särskild eloge till John Widegren som verkligen profilerat sig energiskt och framgångsrikt som landsbygdens kandidat och fick en välförtjänt andraplats på personkrysslistan (även om det inte räckte riktigt till spärrgränsen).

Tack också till Susanne Nordström och Jessica Häggroth på förbundskansliet för allt ert slit - det är så lätt att ta er för givna, för ni finns alltid där, men ni har ställt upp och jobbat långt mer än någon kan kräva. Ett särskilt tack förtjänar även alla fantastiska valledare runt om i Östergötlands 13 kommuner - ni har drivit valrörelser som präglats av hårt arbete, kreativitet och glatt humör och det har varit så roligt att möta er på fältet.

Rösta på den statsminister du vill ha!

Ulf Kristersson vann på lördagskvällen sin fjärde raka debattseger mot Stefan Löfven, enligt tittarna - denna gång i TV4:s statsministerduell.

3,56. 3,29. 3,12. Så ser tittarnas betyg på Ulf Kristersson ut i de senaste tv-sända debatterna och duellerna. I samtliga fall har han slagit statsminister Stefan Löfven. I lördagskvällens slutduell i TV4 fick moderatledaren den högsta noteringen i Demoskop hittills: 3,65, att jämföra med Löfvens 3,18.

Bara en av fyra svenskar vill att Stefan Löfven ska fortsätta som statsminister. Samtidigt är Ulf Kristersson den partiledare som flest svenskar har förtroende för.

Nu avgörs det.

Rösta på den statsminister du vill ha - om du inte vill ha fyra år till med Stefan Löfven.

Till dig som är missnöjd

På söndag går Sverige till val, ett val som avgör vårt lands framtid för de kommande fyra åren och längre än så. Om du är missnöjd med den nuvarande regeringen och med utvecklingen i vårt samhälle finns en viktig sak att tänka på: Det är enbart en röst på Moderaterna eller något av de övriga allianspartierna som är en säker och tydlig röst för en annan statsminister och en annan regering.

 

Under valrörelsen har jag träffat på borgerligt sinnade väljare som brukar rösta på något av allianspartierna, men som nu överväger att rösta på SD. Du kanske är en av dem. Du kanske är missnöjd med regeringen, Stefan Löfven, migrationspolitiken, integrationspolitiken, brottsligheten, behandlingen av landsbygden och/eller andra saker och vill protestera.

 

Jag har full respekt för ditt missnöje. Vi har problem i Sverige. Det tar för lång tid innan nyanlända får sitt första jobb. Det är för många som inte lär sig begriplig svenska. Hedersförtryck, moralpoliser och klanvälde är en plåga för många som bor i utsatta stadsdelar. Kriminella gäng har vuxit sig starka. Sverige har fler skjutningar per invånare än nästan alla andra europeiska länder. Många kvinnor är otrygga. Alltför många ser landsbygden som ett museum som ska bevaras orört och dit stadsborna ska kunna åka och titta på träd och fåglar. Drivmedelsskatterna höjs automatiskt varje år. Dieselbilar hotas av körförbud i olika städer, vilket redan har påverkat andrahandsvärdena. Och det här har varit en riktigt dålig mandatperiod i svensk politik. Decemberöverenskommelsen var ett misstag. Den nu sittande regeringen borde aldrig ha tillträtt. Alliansen har gjort för lite för att stoppa dåliga förslag.

 

Det finns också samhällsproblem, som alla partier borde ha talat om tidigare och i ett mer sansat tonläge. Vi alla borde för länge sedan ha diskuterat frågor om migration och integration på samma sakliga sätt som vi närmar oss andra samhällsfrågor. Det är rimligt att resonera om hur många asylsökande som vårt land kan ta emot på kortare och längre sikt. Det är ett svek mot inte minst utsatta kvinnor, om vi inte talar om hedersförtryck, extremism och moralpoliser. Det är märkligt att vi fortfarande inte kräver att den som vill bli svensk medborgare ska lära sig svenska, och därmed kunna göra sig förstådd på en arbetsplats, följa med i den demokratiska debatten och tala med barnens lärare utan tolk. Men den rimliga slutsatsen av allt detta är ändå inte att rösta på SD.

 

Hur missnöjd du än är: Nu räcker det inte att se problemen, nu måste man framför allt visa på vägar för att lösa dem. Vill du att de här allvarliga samhällsproblemen ska lösas bör du rösta på ett sätt som stärker partier som lägger fram konkreta och pragmatiska förslag. Vi moderater har lagt om vår migrationspolitik och vår integrationspolitik och har utarbetat en rad förslag som är genomförbara och fullt finansierade. Inträdesjobb för fler i arbete. Bidragstak för att arbete alltid ska löna sig bättre än bidrag. Integrationsplikt för nyanlända vuxna. Krav på kunskaper i svenska för att få bli medborgare. Vi anser också att Sverige bör ta emot färre asylsökande för att klara integrationen av dem som redan kommit och att den som fått avslag på sin asylansökan ska återvända till sitt hemland snabbt.

 

Och vill du byta statsminister bör du rösta på ett sätt som stärker Ulf Kristerssons möjligheter att bli vald. Om Alliansen blir större än de rödgröna ökar chansen betydligt att vi ska kunna få till ett maktskifte. Varje gång en borgerligt sinnad väljare går över till SD så försvagas Alliansen och risken ökar att de rödgröna partierna blir större än allianspartierna – och att Löfven kan sitta kvar.

 

Till detta kommer att Jimmie Åkesson tydligt har sagt att han kan stödja antingen Stefan Löfven eller Ulf Kristersson som statsminister, beroende på olika omständigheter. En röst på SD kan därmed bli en röst för en ny mandatperiod med Löfven.

 

Borgerligt sinnade väljare borde också ha svårt för ett antal av SD:s sakpolitiska förslag, till exempel ett svenskt utträde ur EU, nej till Nato och ett budgetalternativ som är kraftigt underfinansierat och därmed bäddar för skattehöjningar.

 

Opinionsanalytikern Markus Uvell skrev i onsdags i webbtidningen fplus.se:

”I en färsk undersökning Demoskop har genomfört uppger t ex fler än fyra av tio SD-väljare att de kan tänka sig att stödrösta på Moderaterna ’för att byta regering och få Ulf Kristersson som statsminister’. /…/ Bakgrunden är uppenbar. Moderaterna som parti ligger ganska lågt i mätningarna, runt 20 procent, men stödet för att Ulf Kristersson ska bli statsminister är betydligt större än stödet för en mandatperiod till med Stefan Löfven.

Bland SD-väljare är mönstret särskilt tydligt: bara fyra procent av dem skulle föredra Löfven framför Kristersson. /…/

Många av dessa väljare har sannolikt tidigare röstat på just M, men är besvikna på hur partiet agerat den senaste mandatperioden. De vill protestera mot detta, men inte nödvändigtvis till priset av att de får en annan statsminister än de vill”.

 

Min förhoppning är att du som vill ha en annan statsminister än Stefan Löfven väljer att lägga din röst på ett parti som aktivt och säkert stödjer Ulf Kristersson som statsminister. Du är varmt välkommen att rösta på Moderaterna.

 

Carl Bildt är tillbaka!

Det var med skräckblandad förtjusning jag kunde konstatera att Carl Bildt kastat sig in i valrörelsen! Han är en person som gör vad som faller honom in - men efter att ha sett honom i debatt mot Jimmie Åkesson i Agenda i söndags kände jag mig trygg. Han gjorde klart att Sverige hör hemma i EU och att det Swexit som SD förespråkar skulle kosta svenska jobb och skapa stor osäkerhet. Idag skriver Carl Bildt i Svenska Dagbladet om tio skäl att rösta på Moderaterna.

10 SKÄL TILL ATT RÖSTA MODERAT ENLIGT CARL BILDT 💙

Den rödgröna regeringen har varit en svag regering som i viktiga frågor fört oss åt fel håll. Dess hetsande mot valfrihet i välfärden och dess ständiga vilja att höja skatter försämrar för oss långsiktigt.

Att rösta på Sverigedemokraterna är otänkbart. Men det är också en röst kastad i sjön. Viktigt är att rösta på den statsminister och regerin...g du vill ha. Jag tänker rösta på Ulf Kristersson och en alliansregering. Det handlar också om den politik som behövs. Och jag sammanfattar det i tio punkter.

1. Moderaterna har alltid varit det främsta partiet för frihet för individer, familjer och företag. För oss är samhället mycket mer än bara staten och det offentliga.

2. Ansvarsfull ekonomisk politik är grunden för jobb och välfärd. Det handlar om bästa möjliga förutsättningar för gamla och nya företag. I dessa – den digitala omvandlingens – tider är det viktigare än någonsin.

3. Valfriheten i välfärden är viktig. Föräldrar och individer vet själva vad som är bäst. Det är djupt störande att Socialdemokraterna styrt in på vänsterkurs mot valfrihet och företagande i välfärden. Många kommer att drabbas.

4. Moderaterna har alltid varit partiet för lag och ordning, också i tider när detta inte var populärt. Statens grundläggande uppgifter får inte äventyras.

5. Arbete skall alltid löna sig mer än bidrag. Och skatter på inkomster och företagande skall begränsas – arbete och företagande skall uppmuntras.

6. Krav, kvalitet och kunskaper i skolan är avgörande för barns och ungdomars framtid. Resurser till högre utbildning och forskning. Europeiskt och internationellt samarbete.

7. Ett starkt försvar i ett starkare nordiskt, europeiskt och atlantiskt samarbete. Ett nytt cyberförsvar för att skydda vårt samhälle och vår ekonomi.

8. Ett Sverige med röst och inflytande i det europeiska samarbetet i EU. Klimat- och migrationsutmaningarna kräver ett starkare samarbete. Ett splittrat Europa blir ett farligare Europa i en farligare global tid. Ensam är svag.

9. En anständig och realistisk flyktingpolitik. En långt starkare integrationspolitik. Mångfalden har berikat Sverige.

10. Moderaterna är ett parti som kan bära ansvar. Vi förde Sverige in i EU, gav vår ekonomi en ny start, sänkte skatter, breddade valfriheten och klarade den globala finanskrisen. Nu gäller det integrationen, välfärden och våra europeiska och globala samarbeten.

Här kan du läsa Bildts debattartikel: https://www.svd.se/bildt-beklagligt-att-viktiga-fragor-knappt-har-berorts
Visa mer

Skolan måste vara en kraft mot radikalisering och extremism

Viktigt att vi moderater fortsätter prata politik och driva debatt även när partiledardiskussionerna pågår. På det temat: Här är en artikel som jag och riksdagskollegan Camilla Waltersson Grönwall hade i Expressen nyligen: Skolan måste vara en kraft mot radikalisering och extremism.

http://www.expressen.se/debatt/skolan-far-inte-vara-en-frizon-for-radikalisering/

Andreas Norlén är riksdagens talman.


* Juris doktor, född 1973, bosatt i Norrköping.


* Har tidigare bland annat arbetat som lärare och forskare i affärsjuridik vid Linköpings universitet.

  • Twitter
  • Andreas Norlén

Sportbloggar