Logga in
Tack!! Åsa Sjöbergs blogg Åsa Sjöbergs blogg
Vädersponsor:

Åsa Sjöbergs blogg

Nu är det gjort!

Nu är det gjort! Våren är välkomnad i stan! Vilket Valborgsfirande vi har i Norping! Vackert, mäktigt, proffsigt och stämningsfullt! Tusentals människor firade med oss! Hemvärnets musikkår spelade, W6 kören och KFUM körerna sjöng vackert, Maria Olofsson höll ihop allt proffsigt, och så höll jag vårtalet. Mäktigt! Vilket minne att bära med sig för resten av livet. TACK Norrköping! Och tack Upplev Norrköping för ett mycket fint firande! Om du vill läsa talet, så kan du läsa det här:

VÅRTAL 2015 - FOLKPARKEN

Hej kära Norrköpingsbor! Här står vi, så många människor tillsammans, för att tända elden och för att välkomna våren.                 Bara att erkänna, det pirrar i min mage, inte så mycket av nervositet, utan av lycka att få dela den här stunden med er.               Det är nåt speciellt med våren och allt som den står för. Att vakna på morgonen och känna solens strålar som lyser in genom fönstret, att öppna dörren och känna den friska varma luften, alla dofter, all grönska, fåglarnas kvitter, naturen som vaknar till liv igen, det gör mig lycklig. Vi är lyckligt lottade i år. Våren har redan haft sin smygpremiär! Vilka härliga dagar vi fått njuta av den senaste veckan.              

För mig börjar egentligen våren den 21 april. Då föddes vårt första barn, Edvin 3 år. Han kom med livet till oss och solen har visat sig från sin bästa sida, just den dagen, varje år sen dess.                                                                                                                         Jag kommer ihåg den där dagen för tre år sen som om det var igår. Som vi hade längtat och väntat. Vi kunde ju inte få barn. Ändå blev han till. Ont gjorde det. Att föda barn alltså. Och som alla andra nyblivna föräldrar var vi världens lyckligaste.               Ett helt nytt liv som fötts. Vårt eget kärleksbarn. Varje ny människa är en gåva. Livet är en gåva.                                                     Därför är det fantastiskt att möta allt nytt liv som föds varje vår. Visst kan det göra ont när fjärilen ska ur sin puppa och när           de där knopparna ska brista. Men det är värt allt.

Valborg för mig är längtans tid. En längtan efter just våren och sommaren. Att få sätta spaden i jorden, riva bort alla gamla vissna växter och plantera nya blommor, att få sätta båten i sjön, att släppa ut barnen utan att behöva bylta på dem alla tjocka vinterkläder. Strosa runt på stan, slå sig ner på nåt mysigt café, sitta utomhus och lapa sol en stund, eller äta första glassen hos Halvars på Södra Promenaden.

Jag älskar söder i Norrköping. Min första lägenhet låg på Von Leesengatan när jag gick De Geers musiklinje. En liten möblerad tvåa som jag delade med en kompis. Många år, efter radhus både i Lindö och Smedby, kom jag tillbaka till söder igen.             Den här gången till Nelinsgatan och med fönstren mittemot Nelins konditori. Jag var nog en av deras bästa kunder under de åren. Jag kan fortfarande sakna deras färska bröd vid frukosten hemma i lärarbostaden i Börrum där jag bor nu för tiden.

 Det är ingen klyscha när jag säger att jag älskar den här stan! Norrköping är ”min” stad. Här har jag bott sen jag började gymnasiet. Hela min vuxna karriär har jag haft här. Som egen företagare har Norrköping tagit emot mig med öppna armar. Vilket rikt musik- och kulturliv vi har! Att få jobba som sångerska och artist här är en förmån. Oavsett om scenen är i De Geerhallen eller i en liten föreningslokal är det alltid lika kul att möta publiken.                                                                                   Minnen och roliga historier finns det hur många som helst. Som när Ragnar Dahlberg och jag skulle leda allsång på Gamla Torget under Augustifesten. 1000 allsångshäften var upptryckta, några av Sveriges bästa musiker fanns på scenen för att kompa oss. Alla var förväntansfulla och laddade till tänderna. Så började det regna fem minuter innan start. Inget duggregn utan kaskader av regn som blåste in på scenen. Himlen öppnade sig kan man lugnt säga. En handfull tappra själar stod framför scenen med paraplyer och sjöng allsång med oss. Vi fick i alla fall förstasidan i NT dagen därpå.

Eller när jag sjöng på vackra Villa Fridhems hundraårsjubileum en varm försommardag med Björn Ulvaeus som huvudgäst.   Pirrigt och fantastiskt kul. En liten parentes i sammanhanget var att det blåste väldigt mycket. Jag stod på balkongen och sjöng. Iklädd en kort klockad klänning. Jag fick hålla hårt i klänningen den dan. Arrangören var i alla fall väldigt nöjd, om det sen var över sången eller den flygande klänningen i bästa Marilyn Monroestil däruppe på balkongen vill jag faktiskt inte veta.

 Att vi har egen lokal-tv är jag oerhört stolt över. För mig är det viktigt att inte alla bilder som visas i tv levereras från huvudstan utan från oss själva, från vår egen stad och vårt eget län. Möten med människor, här med starka lokala profiler, som i programmet ”Åsa mittemot”, har berört mig. Att få höra deras egen historia berättas på ett enkelt och personligt sätt.                 I den senaste TV-inspelningen förra veckan mötte jag sportskytten och handikappidrottaren Jonas Jacobsson från Krokek.           Vilken kille! Med 17 guldmedaljer i Paralympics och så ett gäng VM, EM och SM-guld i bagaget är det svårt att inte bli imponerad. Men mest tagen blev jag av honom som individ och hans inställning till livet. Vi pratade en hel del om alla människors lika värde. Oavsett nationalitet, kön, handikapp, utbildning så är vi alla lika mycket värda.

Längtans tid för många i vår värld är trygghet och kärlek. Det mest basala som borde vara alla människors rätt är för många allt annat än verklighet. Bara i år förväntas ungefär 90000 flyktingar till Sverige. Människor som alla längtar efter att få leva ett värdigt och normalt liv. Det kunde lika gärna ha varit du och jag.

Våren för mig är också kärlekens tid. Endorfinet flödar och det är lätt att bli förälskad. Bröllopsklockorna ringer för många den här tiden på året. Det är underbart att sjunga på bröllop! Att se två kära människor som väljer varandra och deras lycka gör mig lycklig. Jag blir förälskad varje vår. Förälskad i livet. Livet som kan vara tufft mellan varven, det är inte alltid en dans på rosor ska gudarna veta. Inte för nån tror jag. Våren är ett bra avstamp för att rensa bort gammalt bråte och börja om.                             Få nya krafter, nytt fokus och nytt mod att våga satsa.

Det finns ändå inget som villkorslös kärlek. Utan krav. Den omedelbara kärleken som infinner sig när min dotter Elsa, snart 2 år, tittar på mig och ler från öra till öra som bara hon kan göra. Kärlek utan ord. Det är obetalbart.

Det sägs att det är kvinnornas år i år. Jag säger att det är vårt år i år. Ditt och mitt! Låt oss möta varandra med kärlek, omtanke och respekt. Med ett leende på läpparna och ett vänligt ord, oavsett om det är kungen vi möter eller tiggaren på gatan.                 Det är ju du och jag tillsammans som ÄR Norrköping och GÖR den här staden till vad den är. Låt det här bli vårt bästa år!  

Våren är också hoppets tid. Därför hoppas jag på att kreativiteten och företagsamheten får blomma som vårens alla blommor. Jag hoppas på att du och jag stressar lite mindre och lever mera här och nu. Jag hoppas på att varje form av utanförskap,           var den än visar sig, minskar, och respekten för varje individ ökar. Barnsligt och blåögt kanske nån tänker. Det må vara hänt, men jag tror på människan och på godheten!

Sonen Edvin sjunger mycket och gärna. En av hans absoluta favoritsånger för tillfället är After Shaves och Galenskaparnas ”Macken. Han hänger på sig sin gitarr och vrålar ”Roger! Har du nån skiftnyckel”? ”Nej, den har jag kastat!” Och så sjunger han:   ”Roy och Roger har en dröm, ett hopp, ett liv, en mack tillsammans.” Precis som du och jag. Alla bär vi på en dröm om något.     Vi har kanske ingen mack ihop, men vi delar den här stan tillsammans. Så låt oss bygga en stad med värme, kärlek, empati, förståelse, trygghet, kreativitet och framåtanda. Tillsammans är vi starka.

 SÅNG ”Efter regnet”     Benny Andersson.  Åsa, sång. Fredrik Ingå, piano

Plura och Eldkvarn sjunger: ”Ta min hand, du tände min eld. Du gjorde drömmen sann.” Nu är det dags att tända elden!               Ett fyrfaldigt leve för våren, den leve:  Hurra, hurra, hurra, hurra!

Efter vårtalet när elden precis tänts. Maffigt! Mäktigt! Tack Norrköping! Fredrik Ingå kompade mig på piano i Efter regnet av Benny Andersson.

Fina blommor som jag njuter av idag:-)

Johan "Mr Upplev Norrköping" Bergerfalk med sina goa barnbarn.

Carita Nordh, Upplev Norrköping, som gjort ett suveränt jobb med Valborgsfirandet.

Tack!!

TACK för att du läst min blogg under de här åren på NT! Och tack NT för förtroendet! Senaste tiden har jag bara bloggat sporadiskt tyvärr. Det är ständigt full rulle med två underbara barn, man på turné och så egna uppdrag.

Du hittar mig i fortsättningen både på facebook och instagram! Och mer än gärna på youtube där jag startat en egen kanal:-) Inom en snar framtid drar vi igång en vlogg där du får följa mig i vardagen och träffa många olika intressanta personer i olika intervjuer. En hel del bra musik hoppas vi också på! Här finns redan alla program från "Åsa i skärgården", "Åsa mittemot" och "Sommar med Åsa". Alla befintliga program är producerade för och ägs av Öst Media.

Vi har haft en tuff höst i familjen. Classes bror fick leukemi och händelseförloppet var snabbt. Mitt i allt det tunga godkändes Classe som donator av stamceller! Behandlingen och donationen gjordes i början av det här året. Och allt har gått vägen så här långt!! Classes bror mår över förväntan bra! Och blir utskriven från US i Linköping i veckan! Så TACK alla ni som stöttat familjen i det här<3 Och tack Sara Sagraeus och NT/Corren för ett mycket fint och personligt reportage i början av januari.

Våga donera och hjälpa andra! Många som drabbats av cancer behöver och söker en lämplig donator. Vi får hjälpas åt att rädda liv<3

Bröderna Lövgren - Classe & Janne.

Bor och trivs i Sankt Anna skärgård! Ser fram emot en ny och härlig vår och sommar här! Hoppas vi ses! Ta hand om dig!

Några nyheter!

Det var alldeles för länge sen! Livet rullar på eller snarare rusar på... Här har håret blivit kortare, magen något större, båda barnen har börjat i skolan, och kalendern är fullbokad. Den största händelsen är helt klart att helt plötsligt ha två skolbarn! Vad var det som hände? Nyss var de så här små!

Och helt plötsligt är de så här stora!

Ibland vill jag verkligen stanna tiden. Men ändå inte. Att få följa de här två personerna i deras utveckling är ju det mest spännande och fantastiska jag får uppleva. Tänderna tappas en efter en, senast en framtand idag. Det är stort att få vara med<3

Och så här ser jag ut numera. Och stortrivs!Med håret alltså. Magen syns inte på bilden:-) Det som saknas lite i livet är sömn, regelbundna mattider och motion. Jag kommer dit. Förr eller senare...

Just nu jobbar jag med flera projekt. Ett av dem sen några månader tillbaka är en helt ny mässa med kvinnan i fokus, MeWoman. Premiär nu på lördag i Louis De Geer. Då får jag hänga tillsammans med många färgstarka powerwomen, bl a de här:

Emelie Schepp

Malou von Sivers

Alexandra Pascalidou

Amelia Adamo

Eleonor Léone 

Eleonor, en personlig favorit, är med och koreograferar två modevisningar där flera lokala butiksägare och designers finns representerade. Med personliga, färgstarka modeller i olika åldrar, storlekar, stilar och nationaliteter går längs catwalken. Eleonor kör några egna låtar och har med sig två dansare från House of Silfver.

Emelie, Malou och resten av gänget föreläser i De Geerhallen.  Där är också bland andra handbollsproffset Loui Sand som föreläser om "Mitt liv äger ingen". Det kommer bli riktigt bra.

Men nu är det mer än dags att sova. Sov gott! Hörs snart igen...

 

 

Vilken respons!

TACK!! Vilken respons vi fått på att alla sommarprogram med "Åsa i skärgården" nu går att hitta på min nya youtubekanal! Superglad! Tacksam! Överväldigad att så många av er faktiskt gillar programmen. Så tack<3

Snart kan du även se alla program från sommaren 2015 och 2016 med gäster som Pernilla Wiberg, Kim Martin-Hasson, David Mitov Nilsson, Emelie Schepp, Inger "Pippi" Nilsson, Peter Johansson, Bruno Mitsogiannis, Janne Hellström och många andra fantastiska gäster. 

Här är länken till Åsa i skärgården på youtube: https://www.youtube.com/channel/UCfHpwaq_nL7FPEZNTLxRKcg?view_as=subscriber 

Igår träffade jag underbara Anna-Karin Lodin på P4 Östergötland. Vi snackade sommarens färgstarka och sköna mode. Sändes idag berättade postkillen som levererade ett paket på förmiddagen. "Är du hemma? Du ska ju prata på radion nu:-)"

Imorgon firar jag först vår nationaldag hemma i Sankt Anna skärgård och vid Sankt Anna skola. Jag och barnen hänger där under några timmar. Är ju med i Föräldraföreningens styrelse numera. Härligt och viktigt att engagera sig för barnen. Världens bästa Peter & Matilda står på scenen, Lotta Källström är eminent konferencier och jag njuter av att vara ledig;-)

Fast inte hela dan. Imorgon kväll sjunger jag i Ringarums kyrka vid deras firande!

Njut av sommaren! För nu är det sommar i Sverige igen!

Paolo Roberto vid Arkösunds hotell 

Marika Lagercrantz vid Mauritzbergs slott

Frida Södermark vid Mauritzbergs slott

Bengt Baron vid Kalvholmens Camping

Maria Rolf vid Fyrudden

Niklas Persson vid Husby Säteri

Putte Nelson vid Husby Säteri

Inspelning med Marika Lagercrantz, Mauritzbergs slott

Här hittar ni Åsa i skärgården!

 

Så här glad är jag faktiskt idag! Har precis fått JA till att dela alla program i serien "Åsa i skärgården" på min nya youtubekanal! TACK Edin Dumisic, Öst Media och NTM för förtroendet och det fantastiska samarbete vi haft under så många år.

Det är utan att överdriva många som frågat efter våra skärgårdsprogram! Det värmer så mycket. Så nu kör vi på youtube framöver! Vi ses där va?!

I första programmet träffar ni den här killen. Paolo Roberto! Kaxig snubbe kanske du tycker. Men bakom fasaden finns så mycket mera. En tvåbarnspappa som gärna slänger på sig mysbyxorna och helst umgås med sina barn. Programmet är inspelat vid Arkösunds hotell sommaren 2017.

Och så här glad blev min Elsa igår när hon kunde dra upp sin första rädisa ur sitt eget grönsaksland. Lycka på hög nivå<3

Kärlek behöver vi varje dag!

Alla Hjärtans Dag. Kärleksförklaringarna svämmar över på sociala medier. Det är bra med all kärlek som uttrycks och förmedlas. Men det vet ju både du och jag att vi behöver VARJE dag. Att ge är alltid bättre än att få sägs det. Och visst ligger det nåt i det att när vi ger nåt positivt av oss själva till nån annan så mår vi bättre. Vi kan aldrig ge eller få för mycket av kärlek, vänliga ord, positiv energi och empati. Att säga nåt schysst till nån annan, till nån du inte känner, kostar ju INGENTING.

Jag är så trött på all ytlighet. Jag vill ha det som är genuint och äkta. Real stuff. Astrid Lindgrens ord håller för alltid: Ge barnen kärlek, kärlek, kärlek, kärlek. Så löser sig resten av sig självt." Alla behöver kärlek. Både barn och vuxna. Varje dag. Inklusive Alla Hjärtans Dag.

Barnen har frågat många gånger: Vad viskar pappa i ditt öra? Bajs tyckte Edvin. Nåt med kärlek tyckte Elsa. 

Åsa Sjöberg är sångerska, programledare och utbildad stylist.                                                                                                 Kul att just du hittat hit till min blogg! Jag heter alltså Åsa Sjöberg. Mamma till Edvin och Elsa, sambo med sångaren & musikern Claes Lövgren. Min blogg är en salig blandning av både allt jag pysslar med och hur livet ter sig för övrigt.

  • Senaste blogginläggen

Bloggar

Sportbloggar