Logga in
Logga ut

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Reept på semmekladdkaka!

Hurra, idag är det semlans dag!

Denna semmelkladdkaka är ljuvlig. Och nyttig. Och lätt som en plätt. Det kan nog inte bli bättre!

Hoppas du testar den!

Du behöver:

  • 1 dl mandelmjölk (eller annan mjölk)
  • 4 ägg
  • 150 gram sockerfri vit choklad
  • 1 dl kokosolja
  • 4 dl mandelmjöl
  • 1 krm ekologiskt vaniljpulver 
  • 0,5 dl kokossocker eller annan sötning (smaka på smeten så att du får rätt sötma)
  • Malda kardemummakärnor (till garnering)

Gör så här:

  • Smält kokosmjölk, kokosolja, choklad på låg vämre. Dra sedan av kastrullen från värmen
  • Knäck äggen och separera gulan från vitan
  • Vispa äggvitorna till ett hårt skum
  • Rör ned gulorna, mandelmjöl, vanilj och sötning i chokladblandningen
  • Vänd sist i äggvitorna varsamt
  • Häll över smeten i en kokosoljad springform
  • Grädda kakan på 180 grader 15 minuter i ugnen
  • Låt kakan svalna helt innan servering
  • Servera gärna med vispad grädde och hackad mandel

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Ät gott och nyttigt på semestern!

Norrköping

Hej där! Hoppas ni har en bra sommar. Det har jag. 

För mig innebär semestern extra tid för att exprimentera i köket, njuta av god mat och dryck med vänner och på härliga platser. Vad vore väl en sommar utan all fantastisk mat/fika? 

Därför vill jag med detta inlägg dela med mig av mina bästaste, godaste (och nyttiga såklart) sommarfavoritrecept!


 

  • Vad kan väl passa bättre till en riktigt lång och härlig sommarfrukost som mina goda proteinscones?

 

  • Eller kanske dessa bönfrallor? Gudomligt goda och dessutom glutenfria

 

  • Dessa enkla bananpannkakor är också en perfekt frukost eller lunch på sommaren! Med färska bär till är de oemotståndliga, skulle jag minsann vilja påstå.

 

  • Våfflor! Är ju också en strålande idé. Eller "påfflor". Mums!

 

  • Hallå! Ingen sommar utan rabarberpaj. Knappast. Bästa receptet har du här. 

 

 

 

Ha en fantastisk fortsatt matsommar!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Har du hört talas om "SVESTO"?

Norrköping Pesto, pesto, pesto. Dena gudomliga röra som passar till det mesta. Här om dagen exprimenterade jag fram min egna Svenska variant på denna röra, som är SÅ enkel att göra själv. Om du intre redan testat att göra egen, gör det bums. 

Jag bytte basilika mot ruccola, pinjenötterna mot mandel, olivolja mot rapsolja, parmesan mot svensk hårdost. Gissa om det blev gott? Jajemän!

Här hittar du receptet för traditionell pesto, men som sagt, var inte blyg att exprimentera. Det kan inte bli fel!

/Hälsococah Sanna Dahsltröm

Boosta din semesterform!

Norrköping Hej! Jag hoppas du har en fin sommar. Oavsett om det är semester eller inte för dig just nu, så vill jag ge dig några sommar-hälso-tips! Klicka på länkarna nedan för att komma till redpektive inlägg.

 

  • Intervallträning är ett yppterligt sätt att boosta, kickstarta eller effektivisera din träningsform. Det bästa av allt? Går att ta med sig på semestern oavsett vart du åker.

 

  • Detsamma med trappträning. Rolig och innovativ träning. Ta med hela familjen vetja!

 

 

  • Mina bästa "vardagsknep" för en bättre hälsa funkar minst lika bra på semestern, dessutom är det smart att passa på redan nu att implementera goda vanor som skall hålla i sig även sedan, när vardagspusslet gör entré igen.

 

 

  • Låt dig inspireras av dett inlägg som handlar om hur hjärnan påverkas av träning. Obs! Lyssna även på Anders Hanssens sommarprat på detta ämne. Mycket intressant! Finns där du hittar poddar.

Önskar dig en fortsatt skön sommar! 
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Mina bästa recept för en hälsosam Midsommar

Norrköping Bara några dagar kvar till Midsommar, och förberedelserna är säkert redan i full gång! Därför vill jag bidra med lite inspiration för en hälsosammare midsommarbuffé. Klassikrerna som sillen, nubben och fäskpotatisen i all ära, men jag serverar också gärna lite andra tillbehör på midsommarbordet. Nedan kan du ta del av några av mina smörgåsbordsfavoriter. 

 

Sommarsallad med färskpotatis
Denna sallad är supersmarrig på midsommarlunchen. Grönt + potatis i ett. Hur smart?

Du behöver: kokt färskpotatis, dill, ärtskott, blandade gröna blad, rädisor, rivet äpple, valnötter eller mandlar, salt & peppar. Plus några andra grönsaker om du vill – ta dina sommarfavortier!

Servera gärna med en örtmajo. Stavmixa samman nedanstående ingredienser. Här är en video på hur du snabbt och enekelt gör din egen majo (ja, det är jättelätt!)

  • 3 äggulor (eller 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja
  • 2 krm salt
  • 0,5 msk citron eller vitvins-vinäger
  • 1 msk dijonsenap

Mixa sist i de örter/kryddor som du föredrar, tex persilja, gräslök, vitlök.

_________________________________

Somrig krämig potatissallad, ca 4 mindre port.

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

_________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i.

_________________________________

Solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs
  • 2 dl cremefresh
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan, både och går bra.

_________________________________

Pajskal, grundrecept

1,5 dl  mandelmjöl 
3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 msk matolja
1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

Spenat- & fetaostpaj

Till pajbottnen:

  • 2,5 dl fullkornsdinkel
  • 3msk olja
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

 
_________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

_________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.
  3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

_________________________________

 

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

_________________________________ 

Jordgubbsmousse med chokladcrunch
För 4 port

 

Jordgubbsmousse

  • 500 gram kokosgrädde
  • 4 msk chiafrön
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
  • Ca 2 msk honung eller agavesirap

 

Chokladcrunch

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl honung eller agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna till moussen väl
  2. Smaka av moussen (så att den smakar så som du vill ha den - olika jordgubbssorter är olika söta)
  3. Häll upp i glas och ställ i kylen, minst 4h innan servering
  4. Blanda eller mixa samman ingredienserna till chrunchen och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt
  5. Låt chrunchen vara inne i 15 min på 200 grader eller tills blivit knaprig
  6. Toppa med chrunchen när den har svalnat och moussen har stelnat
  7. Njut av denna goda och hälsosamma dessert, mellanmål eller frukost 

 

_________________________________

Jordgubbscheesecake

Denna cheesecake bara måste du testa! Den är är enkel att tillaga, du behöver inte ens någon ugn. Dessutom är den allergivänlig på flera fronter då den varken innehåller mjölkprodukter, ägg, gluten. Den är också vegansk och vegetarisk. Och jag lovar, hur smarrig som helst!

 

Detta behöver du till botten:

  • 120 gram mandelmjöl
  • 10st dadlar (alt dadelsirap)
  • 1msk kokosolja
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 krm kardemumma
  • 1 krm ingefära 
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 0,5 krm salt

Gör så här: Använd en kraftfull matberedare/mixer för att mixa samman alla ingredienserna till en deg. Mixa väl så att det blir en kladdig massa. Tryck sedan ut den i en bakplåtsklädd springform. 

Till fyllnigen behöver du detta:

  • 120 gram cashewnötter (OBS! blötläggs minst 5h innan)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1,5 msk agavesirap (honung går också bra men kakan blir ej vegansk/raw då)
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 200 gram färska eller tinade bär (jag använde hälften hallon och hälften jordgubbar) 
  • Ca 500 gram bär till dekoration

Gör så här: Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten minst 5h innan eller över natten. Sila av vattnet helt och hållet och mixa de mjuka nötterna i en kraftfull matberedare/mixer ihop med de andra ingredienserna. Mixa ordentligt tills smeten knappt är grynig längre. Vänta till sist med att hälla i bären då de inte behöver mixas lika länge. Bred sedan ut smeten över botten och skicka in kakan i frysen. Låt den vara i frysen i minst 2-3h men gärna mer. Om kakan är helt djupfryst kan du behöva ta fram den ett litet tag innan servering men du behöver inte vara orolig att den skall smälta för det gör den inte. Du kan förvara den i kylen om du föredrar en lite mjukare cheesecake.

 

Glad Midsommar! /Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Låt mig presentera: Årets jordgubbsrecept - Jordgubbsmousse med chokladcrunch

Norrköping Sedan flera år tillbaka har jag haft ett samarbete med en av Norrköpings jordgubbsleverantörer (den bästa, om du frågar mig Symb Glad.jpg ). Iom detta samarbete så har jag bidragit med en massa smarriga och hälsosamma recept, så även i år.

Jordgubbar håller dig mätt länge, tack vare att de innehåller mycket fibrer. Dessutom är de fullproppade med en massa fler nyttigheter, vilket du kan läsa mer om nedan. Jordgubbar är även perfekta att äta som smågodis. Minst lika gott, men så mycket nyttigare! Jag vill gärna dela med mig av mina favoritsommarrecept till dig. Jag väljer så klart närproducerade jordgubbar som jag vet håller fin kvalité och är fantastiskt goda!

Jordgubbsmousse med chokladcrunch
För 4 port

Jordgubbsmousse

  • 500 gram kokosgrädde
  • 4 msk chiafrön
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
  • Ca 2 msk honung eller agavesirap

 

Chokladcrunch

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl honung eller agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna till moussen väl
  2. Smaka av moussen (så att den smakar så som du vill ha den - olika jordgubbssorter är olika söta)
  3. Häll upp i glas och ställ i kylen, minst 4h innan servering
  4. Blanda eller mixa samman ingredienserna till chrunchen och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt
  5. Låt chrunchen vara inne i 15 min på 200 grader eller tills blivit knaprig
  6. Toppa med chrunchen när den har svalnat och moussen har stelnat
  7. Njut av denna goda och hälsosamma dessert, mellanmål eller frukost 

JORGDUBBAR INNEHÅLLER:
  • Antioxidanter
  • C-vitamin
  • Flavonider
  • Ellagsyra
  • E-vitamin
  • K-vitamin
  • B-vitamin (Folsyra)
  • Fibrer
VISSTE DU ATT JORDGUBBAR INNEHÅLLER MER C-VITAMIN ÄN APELSIN?

En portion jordgubbar ger mer än den rekommenderade dagsdosen av C-vitamin. Vitamin C är en viktig antioxidant som stimulerar kroppens upptag av Järn.


ANTIOXIDANTERNA ROSTSKYDDSBEHANDLAR KROPPEN

Antioxidanter är molekyler som förebygger oxidation i våra celler, de motverkar alltså den kemiska processen i kroppen som kan liknas vid invärtes rostbildning. Antioxidanter bekämpar de skadliga Fria Radikalerna och anses således väsentliga för en livslång hälsa. Fria radikaler är en restprodukt som bildas i samband med kroppens ämnesomsättning och syresättning. Vid ett överskott av radikaler kan kroppen skadas och åldras snabbare. Ett ökat intag av antioxidanter anses bland annat motverka inflammationer och hjärt- och kärlsjukdomar.


JORDGUBBAR SOM HUSKUR

Jordgubbar användas ofta i traditionella huskurer mot allt från tandsten till magkatarr. Bäret sägs lindra njursten och artrit, samt förbättra funktionen på lever och galla. Eftersom en större mängd jordgubbar kan verka laxerande så bidrar de även till att förnya tarmfloran.


ANTICANCEROGENA EGENSKAPER

Jordgubbar innehåller även Ellagsyra, som är ett ämne som anses avhjälpa cellförändringar orsakar cancer. Det motverkar dessutom hudskador av UV-ljus och minskar därmed bildningen av rynkor.


FOLSYRA

Ett annat ämne som finns i jordgubbar är Folat, eller Folsyra. Folsyran är nödvändig för bildningen av röda blodkroppar och bidrar till en normal fosterutveckling under graviditet.

 

Här hittar du fler jordgubbsrecept:

Glad jordgubbssommar!
/Hälsoccoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Bloggar

Sportbloggar