Logga in

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

En hälsosammare påsk åt folket!

Påsken sägs vara den högtid då vi äter mest snask, så därför skulle jag vilja slå ett slag för hur vi kan göra påsken till en mer hälsosam tid. Med små medel kan man göra mycket. Här kommer mina bästa tips!

  1. Påskmaten. Okej, man kan tro att detta är något dålig eller svårt men det behöver det inte vara. Påskobord är ju en form av buffé, vilket innabär att du själv kan välja att äta av de delar som du föredrar. Det finns ingen idé att äta av det där som du faktiskt inte gillar. Om du själv har möjlighet att styra vad som serveras, se gärna till att det finns en smarrig sallad på påskbordet. Tex bestående av:

    - Grönkål, blandsallad eller vad du föredrar i gröna blad
    - Saltade mandlar (finns bland naturgodiset) som du finhackar
    - Gula babytomater
    - Physalis
    - En skvätt olivolja 

    Se fler recepttips till påskbordet nedan!

  2. Hitta på något som innefattar rörelse med familj/släkt/vänner. Påsken innebär ju för oss många lite extra ledighet, så varför inte passa på att gå ut i skogen och vandra, boka en badmintonbana, gå till simhallen eller någon annan aktivitet. Extra roligt att ses och göra något tillsammans!

  3. Fyll påskägget till kidsen med frukt, tex vindruvor, torkade aprikoser, jordgubbar eller varför inte en present istället? Uppskattas säkerligen minst lika mycket!

  4. Satsa på att äta dig lagom mätt och bestäm dig i förväg hur du vill göra med påskgodiset. Klart man får äta chokladägg om man vill, men risken finns att det blir för många och det känns sällan bra efteråt. Fundera igneom konsekvensen av dina val under påsk. Är det värt det?

Lycka till! Här kommer mer receptinspo på både mat och godis.

Hälsocoachens fruktiga helgskinkegriljering

Du behöver detta (för en mindre skinka):

  • ca 1 msk maizena att sikta över julskinkan (så fäster griljeringen bättre)
  • 5 torkade aprikoser, finhackade
  • 2 msk senap enligt receptet ovan alternativt en köpt söt senap
  • 1 msk dijonsenap
  • 1 äggula
  • 1 msk honung
  • 1 tsk finriven ingefära
  • 1 tsk finriven apelsinzest (apelsinskal)
  • 1 dl mandelmjöl att strö över skinkan

____________________________________________________________

Snabb solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs (gör gärna egen, det är superenkelt! Youtubea "majonäs med stavmixer")
  • 2 dl cremefraise
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan.

____________________________________________________________

Pajskal grundrecept

  • 1,5 dl  mandelmjöl 
  • 3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
  • 0,5 dl skalade sesamfrön
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 tsk salt
  • 1 msk matolja
  • 1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

____________________________________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

____________________________________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

1. Sätt ugnen på 150 grader

2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.

3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

____________________________________________________________

Vårig potatissallad

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

 ____________________________________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i. 

 ____________________________________________________________

Avokado- och päronsallad med balsamvinägrett

Blanda samman: 

  • 1 msk olivolja
  • 1 msk balsamvinäger 
  • 1 tsk limesaft (ca en halv lime)
  • 1 päron i små bitar
  • 2 avokado i småbitar
  • Salt, peppar

Toppa med pumpafrön! 

 ____________________________________________________________

Getostbollar, ca 12st

Rör samman:

  • 100 gram naturell färskost
  • 100 gram getost
  • En nypa salt
  • En nypa vitpeppar
  • 1 tsk honung

Rulla bollarna i ca 15 gram finhackad gräslök, ställ smeten en liten stund i frysen så går det lättare. 


____________________________________________________________

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

____________________________________________________________

Dadelbollar med chokladsmak

  • 10 dadlar, urkärnas
  • 0,5 dl kakao
  • 3 dl havregryn
  • 0,5 dl svalnat kaffe
  • 1 dl kokosolja
  • 0,5 dl honung
  • 1krm vaniljpulver (kan uteslutas)

Gör så här: Blanda samman alla ingredienserna. Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop smeten. Smaka av. Rulla sedan ca 15 st bollar. 

____________________________________________________________

Recept på morotskaka, mangocheesecake, chokladmousse, chokladfudge, klicka på länkarna.

Smakligt påskbord och glad påsk!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

När vardagen gör entré igen

Norrköping Känner ni också att det är nåt visst när höstluften sveper in? Sommar, semester och lata dagar i all ära, men jag måste säga att varddag och rutiner också har sin charm, framförallt när man känner att det klaffar - när man har en vattentät plan. Eller hur?

 

Men det är inte alltid så enkelt, det där med att lägga "livspusslet" rätt är inte alltid en lek. Speciellt inte när man känner att det är alldeles för många bollar i luften, det är tusen saker som pockar på ens uppmärksamhet. Kanske har man inte bara sig själv att fokusera på, att ha familj och barn kräver ruggigt bra pussel-skills.

Därör tänkte jag dela med mig av de tips som jag ofta ger mina klienter, för att få varddagen att rulla på så jämnt underlag som möjligt. För ja, det stämmer, jag coachar inte bara i kost och träning. För att det ens skall vara möjligt att ha en plan här så måste ju livet i övrigt funka. Visst?

  1. Se över vilka veckovisa rutiner som bör få plats i din varddag. Allt från jobbtider, fritidsaktiviteter eller andra åtaganden. Gör en lista över dessa och reflektera över balansen mellan de olika inslagen.

  2. Finns det plats över? Vad vill du i sånt fall lägga den tiden på? Formulera en plan som matchar din målbild. Läs mer här.

  3. Glöm inte att planera in återhämtning också. För att orka med varddagen måste man vila ibland. Kan låta fjantigt, men det är sant! För att detta skall vara möjligt kan du inte fullproppa din veckoplan med andra ord. Var smart och SKAPA återhämtningsutrymme ockå.

  4. Givetvis ser inte varje vecka likadan ut, även om det antagligen finns gemensamma inslag från vecka till vecka. För att varje ny vecka skall klaffa krävs en specifik plan inför varje ny sådan. I en veckoplaneringen kan tex både din veckovisa träning och kosthållning pytsas in. Varför inte ha som "söndagsrutin" att göra en plan för kommande vecka, det brukar vara framgångsrikt i livspusslandet!

  5. Kontrollera planen löpande och ställ dig följande fråga: Lägger du tid på "rätt" saker? Saker som gör dig lycklig, som tar dig närmre ditt mål och är planen hållbar på sikt? Om svaret är ja så vet du att du är rätt ute.

Lycka till med vardagspusslandet!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

En sommaruppdatering!

Norrköping Här kommer en hälsning från mig! Jag är nu tillbaka till jobbet igen efter en härlig semester.

Ni är säkert många som fortfarande har semester men oavsett ledighet eller jobb så kan vi ju vara överrens om en grej tycker jag - sommaren är inte slut än! Varma kvällar, dopp i poolen och grillat till middag finns det fortfarnde tid till.

Fortsätt njut av sommarmånaden augusti och låt vardagen rulla igång i lagom takt sedan när det är dags för det.

Allt gott!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Ät gott och nyttigt på semestern!

Norrköping

Hej där! Hoppas ni har en bra sommar. Det har jag. 

För mig innebär semestern extra tid för att exprimentera i köket, njuta av god mat och dryck med vänner och på härliga platser. Vad vore väl en sommar utan all fantastisk mat/fika? 

Därför vill jag med detta inlägg dela med mig av mina bästaste, godaste (och nyttiga såklart) sommarfavoritrecept!


 

  • Vad kan väl passa bättre till en riktigt lång och härlig sommarfrukost som mina goda proteinscones?

 

  • Eller kanske dessa bönfrallor? Gudomligt goda och dessutom glutenfria

 

  • Dessa enkla bananpannkakor är också en perfekt frukost eller lunch på sommaren! Med färska bär till är de oemotståndliga, skulle jag minsann vilja påstå.

 

  • Våfflor! Är ju också en strålande idé. Eller "påfflor". Mums!

 

  • Hallå! Ingen sommar utan rabarberpaj. Knappast. Bästa receptet har du här. 

 

 

 

Ha en fantastisk fortsatt matsommar!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Har du hört talas om "SVESTO"?

Norrköping Pesto, pesto, pesto. Dena gudomliga röra som passar till det mesta. Här om dagen exprimenterade jag fram min egna Svenska variant på denna röra, som är SÅ enkel att göra själv. Om du intre redan testat att göra egen, gör det bums. 

Jag bytte basilika mot ruccola, pinjenötterna mot mandel, olivolja mot rapsolja, parmesan mot svensk hårdost. Gissa om det blev gott? Jajemän!

Här hittar du receptet för traditionell pesto, men som sagt, var inte blyg att exprimentera. Det kan inte bli fel!

/Hälsococah Sanna Dahsltröm

Boosta din semesterform!

Norrköping Hej! Jag hoppas du har en fin sommar. Oavsett om det är semester eller inte för dig just nu, så vill jag ge dig några sommar-hälso-tips! Klicka på länkarna nedan för att komma till redpektive inlägg.

 

  • Intervallträning är ett yppterligt sätt att boosta, kickstarta eller effektivisera din träningsform. Det bästa av allt? Går att ta med sig på semestern oavsett vart du åker.

 

  • Detsamma med trappträning. Rolig och innovativ träning. Ta med hela familjen vetja!

 

 

  • Mina bästa "vardagsknep" för en bättre hälsa funkar minst lika bra på semestern, dessutom är det smart att passa på redan nu att implementera goda vanor som skall hålla i sig även sedan, när vardagspusslet gör entré igen.

 

 

  • Låt dig inspireras av dett inlägg som handlar om hur hjärnan påverkas av träning. Obs! Lyssna även på Anders Hanssens sommarprat på detta ämne. Mycket intressant! Finns där du hittar poddar.

Önskar dig en fortsatt skön sommar! 
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Bloggar

Sportbloggar