Logga in

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Lårkaka, inte speciellt gott!

Norrköping Har du testat det? Det har nog hänt oss alla någon gång. Det finns så klart olika typer av muskelblödningar och den mindre sorten när man kliver in i en bordskant är ju skön på sitt sätt men när man åker på en motståndares knä i låret eller ett slag mot muskeln så har man ganska troligen drabbats av en lårkaka.

När man idrottar och har fått upp pulsen så omfördelar kroppen blodet och genomblödningen i musklerna ökar från ca 0,8 liter/minut till ca 18 liter/minut och ni kan förstå att en smäll som tar illa gör att blödningen kan bli ganska stor. Det finns 2 olika typer av muskelblödningar.

Intramuskulär blödning – då sker blödningen inuti muskeln. Blödningen uppstår innanför muskelhinnan som omsluter muskeln. Trycket inuti muskeln blir ofta kraftfull och smärta, ömhet och stelhet uppstår och kvarstår även några dagar efter skadetillfället. Detta kan i värsta fall leda till att trycket inuti muskeln blir så pass stort att man måste åka akut och skära upp muskeln för att lätta på blödningen för att undvika kallbrand i benet. Oftast syns inte denna typ av blödning som ett blåmärke eftersom blödningen är inuti muskeln. Detta är ett sällsynt tillstånd men jag har varit med om en lagkamrat som fick göra detta. Ingen höjdare tyckte han och hans ca 20 cm långa ärr på lårmuskeln efter kniven talar om att han troligtvis inte ljuger.

Intermuskulär blödning – då sker blödningen mellan musklerna. Blödningen känns till en början som den tidigare beskrivna blödningen med ett ökat tryck i muskeln men i detta fall avtar trycket ganska snabbt eftersom blödningen sprids mellan musklerna. Typiska tecken är en blodutgjutning som efter 1-2 dygn syns en bit ifrån själva skadeområdet pga tyngdkraften. Kraft och funktion av muskeln kommer snabbt tillbaka efter skadetillfället. Detta är det vi i dagligt tal kallar för lårkaka.

 

Vad ska jag göra själv när jag fått skadan?

Vid de flesta akuta skador uppstår omedelbart en blödning som uppkommer redan inom 30 sekunder. En snabb och korrekt behandling minskar läkningstiden väsentligt och kan göra att man kan återgå till sin idrott/träning mycket snabbare. Hur ska man göra då?

Använd dig av PRICE-principen.

P – Pressure (tryck)

Tryck är den i särklass viktigaste åtgärden vid en akut mjukdelsskada. Dra åt en elastisk dauerbinda maximalt kring det skadade området. Linda utifrån och mot hjärtat. Försök att behålla detta tryck mellan 20-30 minuter. Detta kan göra väldigt ont men är viktigt för läkningstiden. Om det smärtar för mycket lossa efter 15 minuter och linda om på samma sätt igen. Har du ingen dauerlinda, dra åt det bästa du hittar. (vid knäoperation kan man ha blodtomt i upp till 2 h utan att något skadas)

R – Rest (vila)

Avsluta aktiviteten du håller på med så att inte blödningen och svullnaden blir värre än nödvändigt.

I – Ice (kyla)

Kyla kan man lägga på det skadade området för smärtlindringens skull.

C – Compression (lättare tryck)

Detta används direkt efter de första 20-30 min med maximalt tryck. Ta nu halva elasticiteten på lindan och något mindre under natten. Kompression bör användas minst 48 h efter skadan. Det är i ca 48 h blödningen fortsätter efter en skada har uppstått på en mjukdel.

E – Elevation (högläge)

Placera gärna det skadadeområdet ovanför hjärtat då detta minskar blodflödet. Högläge har mindre betydelse vid den akuta skadan men kombinationen av tryckförband och högläge har visat sig motverka svullnad och vätskeansamling i skadeområdet.

 

/Naprapat Markus Hast

Hälsocoachens Nyårskrönika

Norrköping Stanna upp och reflektera. Det är en bra grej att passa på att göra så här inför årsskiftet. Hur har mitt gångna år varit? Hur vill jag att nästa skall bli? Vad behöver jag förändra och hur?

Idag bjuder jag på min reflektion.

Ännu ett år som Hälsocoach har gått till ända. Mitt 6:e enligt Linkedin (var tvungen att tjuvkolla). Sex år är en rätt lång tid ändå. Det känns kortare. 

Det senaste året har jag verkligen landat i min yrkesroll, jag känner mig trygg och säker i det jag gör. Samtidigt är det så mycket mer jag vill lära mig! Jag skulle vilja vidareutbilda mig inom kvinnohälsa, hormonell hälsa och psykologi. Med mera. Det finns så mycket att lära.

Ibland känns det som att ju mer man lär sig, destor mindre vet man. Håller ni med?

Men även om jag har många idéer och tankar på hur jag vill fortsätta mitt arbete framåt så är jag också noggrann med att stanna upp och vara tacksam för allt som det gångna året gett mig. 

Här kommer några höjdpunkter!

En hel del löpning och promenader i naturen nära där jag bor (Lindö/Abborreberg)

 

Föreläsningar inom Kost, träning, Mamma-träning. stress och återhämtning

En helt fantastisk långsemester till Singapore och Indonesien!

Lopp, andra event och roligheter med gäget från jobbet!

Möten med en massa fantastiska männiksor/klienter!

Och så en massa smarrig matlagning så klart!

Gott Nytt år!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Mina TRE bästa tips till NYÅRSLÖFTET

Norrköping Det känns alltid en naturlig ”nystart” när januari gör sitt intåg. Jag är visserligen är en stark förespråkare av att man kan börja sin livsstilsförändring oberoende av vilken dag det är på året, veckodag också för den delen, och framförallt fortsätta göra sunda val oavsett årstid. Hur som helst, är du motiverad att komma igång just NU så ta till vara på det för sjutton, kör!

Här kommer mina bästa tips som kan hjälpa dig på traven.

 

 1. Förbered dig. För att din hälsosatsning skall förverkligas ät det viktigt att du sätter upp slutmål och delmål. Du måste också vara säker på vad som är din bakomliggande drivkraft och anledning till att du vill uppnå målet, det ät en förutsättning för att motivationen skall bevaras. Du behöver också göra upp en plan för hur du skall gå till väga. Skriv ner det du kommer fram till, då är det större chans att du kommer klara av det. Och berätta för minst en person om dina idéer.
 2. Ta inte i så du spricker. Börja med en sak i taget. Välj ut om det är tex kosten, träningen eller stress/återhämtning som du skall jobba med först. Vad är viktigast? Vilket kommer ge dig den mest positiva effekten?  Eller; vad känns helt enkelt lättast att börja med? Du behöver inte göra det tuffare än vad det är. Gör inte allt på en gång - inte till att börja med i alla fall. När en pusselbit sitter, ta då nästa.
 3. Belöna dig själv. När du förändrat en hälsovana till det bättre, se då till att uppmärksamma och lyfta upp dig själv till skyarna. Ge dig själv en rejäl klapp på axeln, då förstärker du ditt nya beteende. Skäm bort dig själv ordentligt med att göra hemmaspa, planera något roligt med en kompis eller unna dig något du verkligen vill ha.

 

Här kommer några förslag på små förändringar som kommer göra stor skillnad:

 • Rör på dig varje dag. Det behöver inte vara ombytt träning - en promenad, cykeltur eller lek med husdjuret eller barnen ger också motion. All rörelse är bättre än att sitta still.
 • Fokusera på att äta mat som ger dig näring, men skippa sådant som inte alls bidrar positivt till kroppens uppbyggnad. Ät naturliga livsmedel som inte är processade eller har milslånga ingredienslistor.
 • Låt hjärnan vila från produktivitet en liten stund varje dag, inte bara när du sover utan även i vaket tillstånd. Hitta din grej; det kan vara att meditera, ägna dig åt handarbete, plantera blommor eller se på en film. Utan återhämtning kommer du inte orka i längden, varken livet eller din nya hälsosatsning.

 Lycka till! /Hälsocoach Sanna Dahlström

Framgångsrika nyårslöften

Norrköping Har du något nyårslöfte?

Läs det här inlägget om du vill veta mer om motivation och målsättning.

Lycka till!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

God jul Önskar Hälsocoachen

Norrköping

God Jul & Gott Nytt År!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Mina BÄSTA julrecept för ett julbord i hälsans tecken

Norrköping Det går faktiskt att göra julen lite mer hälsosam.

Här kommer mina bästa julrecept. Klassiker som innehåller mindre socker och ohälsosamma fetter, och mer näring. 

Klicka HÄR så kommer du till recepten.

 • Saffranssill
 • Äppelsenap
 • Nyttigare julskinkegriljering
 • Hemmagjord rödbetssallad
 • Päron- och fikonsallad med ädelost
 • Grönkålssallad med äppelvinägrett
 • Julfröknäcke

 

Julgodiset då? Jodå, där finns det också en massa smarriga alternativ. Kolla här!

 • Pepparkaksbollar
 • Chokladfudge
 • Dadelbollar med chokladsmak
 • Hallon-lakrits rawballs 
 • Snickersbollar

 

 

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

 • Mest lästa bloggar
Fotbollsbloggen
 • Senaste blogginläggen

Bloggar

Sportbloggar