Logga in

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Lårkaka, inte speciellt gott!

Norrköping Har du testat det? Det har nog hänt oss alla någon gång. Det finns så klart olika typer av muskelblödningar och den mindre sorten när man kliver in i en bordskant är ju skön på sitt sätt men när man åker på en motståndares knä i låret eller ett slag mot muskeln så har man ganska troligen drabbats av en lårkaka.

När man idrottar och har fått upp pulsen så omfördelar kroppen blodet och genomblödningen i musklerna ökar från ca 0,8 liter/minut till ca 18 liter/minut och ni kan förstå att en smäll som tar illa gör att blödningen kan bli ganska stor. Det finns 2 olika typer av muskelblödningar.

Intramuskulär blödning – då sker blödningen inuti muskeln. Blödningen uppstår innanför muskelhinnan som omsluter muskeln. Trycket inuti muskeln blir ofta kraftfull och smärta, ömhet och stelhet uppstår och kvarstår även några dagar efter skadetillfället. Detta kan i värsta fall leda till att trycket inuti muskeln blir så pass stort att man måste åka akut och skära upp muskeln för att lätta på blödningen för att undvika kallbrand i benet. Oftast syns inte denna typ av blödning som ett blåmärke eftersom blödningen är inuti muskeln. Detta är ett sällsynt tillstånd men jag har varit med om en lagkamrat som fick göra detta. Ingen höjdare tyckte han och hans ca 20 cm långa ärr på lårmuskeln efter kniven talar om att han troligtvis inte ljuger.

Intermuskulär blödning – då sker blödningen mellan musklerna. Blödningen känns till en början som den tidigare beskrivna blödningen med ett ökat tryck i muskeln men i detta fall avtar trycket ganska snabbt eftersom blödningen sprids mellan musklerna. Typiska tecken är en blodutgjutning som efter 1-2 dygn syns en bit ifrån själva skadeområdet pga tyngdkraften. Kraft och funktion av muskeln kommer snabbt tillbaka efter skadetillfället. Detta är det vi i dagligt tal kallar för lårkaka.

 

Vad ska jag göra själv när jag fått skadan?

Vid de flesta akuta skador uppstår omedelbart en blödning som uppkommer redan inom 30 sekunder. En snabb och korrekt behandling minskar läkningstiden väsentligt och kan göra att man kan återgå till sin idrott/träning mycket snabbare. Hur ska man göra då?

Använd dig av PRICE-principen.

P – Pressure (tryck)

Tryck är den i särklass viktigaste åtgärden vid en akut mjukdelsskada. Dra åt en elastisk dauerbinda maximalt kring det skadade området. Linda utifrån och mot hjärtat. Försök att behålla detta tryck mellan 20-30 minuter. Detta kan göra väldigt ont men är viktigt för läkningstiden. Om det smärtar för mycket lossa efter 15 minuter och linda om på samma sätt igen. Har du ingen dauerlinda, dra åt det bästa du hittar. (vid knäoperation kan man ha blodtomt i upp till 2 h utan att något skadas)

R – Rest (vila)

Avsluta aktiviteten du håller på med så att inte blödningen och svullnaden blir värre än nödvändigt.

I – Ice (kyla)

Kyla kan man lägga på det skadade området för smärtlindringens skull.

C – Compression (lättare tryck)

Detta används direkt efter de första 20-30 min med maximalt tryck. Ta nu halva elasticiteten på lindan och något mindre under natten. Kompression bör användas minst 48 h efter skadan. Det är i ca 48 h blödningen fortsätter efter en skada har uppstått på en mjukdel.

E – Elevation (högläge)

Placera gärna det skadadeområdet ovanför hjärtat då detta minskar blodflödet. Högläge har mindre betydelse vid den akuta skadan men kombinationen av tryckförband och högläge har visat sig motverka svullnad och vätskeansamling i skadeområdet.

 

/Naprapat Markus Hast

När vardagen gör entré igen

Norrköping Känner ni också att det är nåt visst när höstluften sveper in? Sommar, semester och lata dagar i all ära, men jag måste säga att varddag och rutiner också har sin charm, framförallt när man känner att det klaffar - när man har en vattentät plan. Eller hur?

 

Men det är inte alltid så enkelt, det där med att lägga "livspusslet" rätt är inte alltid en lek. Speciellt inte när man känner att det är alldeles för många bollar i luften, det är tusen saker som pockar på ens uppmärksamhet. Kanske har man inte bara sig själv att fokusera på, att ha familj och barn kräver ruggigt bra pussel-skills.

Därör tänkte jag dela med mig av de tips som jag ofta ger mina klienter, för att få varddagen att rulla på så jämnt underlag som möjligt. För ja, det stämmer, jag coachar inte bara i kost och träning. För att det ens skall vara möjligt att ha en plan här så måste ju livet i övrigt funka. Visst?

 1. Se över vilka veckovisa rutiner som bör få plats i din varddag. Allt från jobbtider, fritidsaktiviteter eller andra åtaganden. Gör en lista över dessa och reflektera över balansen mellan de olika inslagen.

 2. Finns det plats över? Vad vill du i sånt fall lägga den tiden på? Formulera en plan som matchar din målbild. Läs mer här.

 3. Glöm inte att planera in återhämtning också. För att orka med varddagen måste man vila ibland. Kan låta fjantigt, men det är sant! För att detta skall vara möjligt kan du inte fullproppa din veckoplan med andra ord. Var smart och SKAPA återhämtningsutrymme ockå.

 4. Givetvis ser inte varje vecka likadan ut, även om det antagligen finns gemensamma inslag från vecka till vecka. För att varje ny vecka skall klaffa krävs en specifik plan inför varje ny sådan. I en veckoplaneringen kan tex både din veckovisa träning och kosthållning pytsas in. Varför inte ha som "söndagsrutin" att göra en plan för kommande vecka, det brukar vara framgångsrikt i livspusslandet!

 5. Kontrollera planen löpande och ställ dig följande fråga: Lägger du tid på "rätt" saker? Saker som gör dig lycklig, som tar dig närmre ditt mål och är planen hållbar på sikt? Om svaret är ja så vet du att du är rätt ute.

Lycka till med vardagspusslandet!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

En sommaruppdatering!

Norrköping Här kommer en hälsning från mig! Jag är nu tillbaka till jobbet igen efter en härlig semester.

Ni är säkert många som fortfarande har semester men oavsett ledighet eller jobb så kan vi ju vara överrens om en grej tycker jag - sommaren är inte slut än! Varma kvällar, dopp i poolen och grillat till middag finns det fortfarnde tid till.

Fortsätt njut av sommarmånaden augusti och låt vardagen rulla igång i lagom takt sedan när det är dags för det.

Allt gott!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Ät gott och nyttigt på semestern!

Norrköping

Hej där! Hoppas ni har en bra sommar. Det har jag. 

För mig innebär semestern extra tid för att exprimentera i köket, njuta av god mat och dryck med vänner och på härliga platser. Vad vore väl en sommar utan all fantastisk mat/fika? 

Därför vill jag med detta inlägg dela med mig av mina bästaste, godaste (och nyttiga såklart) sommarfavoritrecept!


 

 • Vad kan väl passa bättre till en riktigt lång och härlig sommarfrukost som mina goda proteinscones?

 

 • Eller kanske dessa bönfrallor? Gudomligt goda och dessutom glutenfria

 

 • Dessa enkla bananpannkakor är också en perfekt frukost eller lunch på sommaren! Med färska bär till är de oemotståndliga, skulle jag minsann vilja påstå.

 

 • Våfflor! Är ju också en strålande idé. Eller "påfflor". Mums!

 

 • Hallå! Ingen sommar utan rabarberpaj. Knappast. Bästa receptet har du här. 

 

 

 

Ha en fantastisk fortsatt matsommar!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Har du hört talas om "SVESTO"?

Norrköping Pesto, pesto, pesto. Dena gudomliga röra som passar till det mesta. Här om dagen exprimenterade jag fram min egna Svenska variant på denna röra, som är SÅ enkel att göra själv. Om du intre redan testat att göra egen, gör det bums. 

Jag bytte basilika mot ruccola, pinjenötterna mot mandel, olivolja mot rapsolja, parmesan mot svensk hårdost. Gissa om det blev gott? Jajemän!

Här hittar du receptet för traditionell pesto, men som sagt, var inte blyg att exprimentera. Det kan inte bli fel!

/Hälsococah Sanna Dahsltröm

Boosta din semesterform!

Norrköping Hej! Jag hoppas du har en fin sommar. Oavsett om det är semester eller inte för dig just nu, så vill jag ge dig några sommar-hälso-tips! Klicka på länkarna nedan för att komma till redpektive inlägg.

 

 • Intervallträning är ett yppterligt sätt att boosta, kickstarta eller effektivisera din träningsform. Det bästa av allt? Går att ta med sig på semestern oavsett vart du åker.

 

 • Detsamma med trappträning. Rolig och innovativ träning. Ta med hela familjen vetja!

 

 

 • Mina bästa "vardagsknep" för en bättre hälsa funkar minst lika bra på semestern, dessutom är det smart att passa på redan nu att implementera goda vanor som skall hålla i sig även sedan, när vardagspusslet gör entré igen.

 

 

 • Låt dig inspireras av dett inlägg som handlar om hur hjärnan påverkas av träning. Obs! Lyssna även på Anders Hanssens sommarprat på detta ämne. Mycket intressant! Finns där du hittar poddar.

Önskar dig en fortsatt skön sommar! 
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Bloggar

Sportbloggar