Logga in

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Mina bästa recept för en hälsosam Midsommar

Norrköping Bara några dagar kvar till Midsommar, och förberedelserna är säkert redan i full gång! Därför vill jag bidra med lite inspiration för en hälsosammare midsommarbuffé. Klassikrerna som sillen, nubben och fäskpotatisen i all ära, men jag serverar också gärna lite andra tillbehör på midsommarbordet. Nedan kan du ta del av några av mina smörgåsbordsfavoriter. 

 

Sommarsallad med färskpotatis
Denna sallad är supersmarrig på midsommarlunchen. Grönt + potatis i ett. Hur smart?

Du behöver: kokt färskpotatis, dill, ärtskott, blandade gröna blad, rädisor, rivet äpple, valnötter eller mandlar, salt & peppar. Plus några andra grönsaker om du vill – ta dina sommarfavortier!

Servera gärna med en örtmajo. Stavmixa samman nedanstående ingredienser. Här är en video på hur du snabbt och enekelt gör din egen majo (ja, det är jättelätt!)

  • 3 äggulor (eller 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja
  • 2 krm salt
  • 0,5 msk citron eller vitvins-vinäger
  • 1 msk dijonsenap

Mixa sist i de örter/kryddor som du föredrar, tex persilja, gräslök, vitlök.

_________________________________

Somrig krämig potatissallad, ca 4 mindre port.

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

_________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i.

_________________________________

Solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs
  • 2 dl cremefresh
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan, både och går bra.

_________________________________

Pajskal, grundrecept

1,5 dl  mandelmjöl 
3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 msk matolja
1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

Spenat- & fetaostpaj

Till pajbottnen:

  • 2,5 dl fullkornsdinkel
  • 3msk olja
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

 
_________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

_________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.
  3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

_________________________________

 

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

_________________________________ 

Jordgubbsmousse med chokladcrunch
För 4 port

 

Jordgubbsmousse

  • 500 gram kokosgrädde
  • 4 msk chiafrön
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
  • Ca 2 msk honung eller agavesirap

 

Chokladcrunch

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl honung eller agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna till moussen väl
  2. Smaka av moussen (så att den smakar så som du vill ha den - olika jordgubbssorter är olika söta)
  3. Häll upp i glas och ställ i kylen, minst 4h innan servering
  4. Blanda eller mixa samman ingredienserna till chrunchen och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt
  5. Låt chrunchen vara inne i 15 min på 200 grader eller tills blivit knaprig
  6. Toppa med chrunchen när den har svalnat och moussen har stelnat
  7. Njut av denna goda och hälsosamma dessert, mellanmål eller frukost 

 

_________________________________

Jordgubbscheesecake

Denna cheesecake bara måste du testa! Den är är enkel att tillaga, du behöver inte ens någon ugn. Dessutom är den allergivänlig på flera fronter då den varken innehåller mjölkprodukter, ägg, gluten. Den är också vegansk och vegetarisk. Och jag lovar, hur smarrig som helst!

 

Detta behöver du till botten:

  • 120 gram mandelmjöl
  • 10st dadlar (alt dadelsirap)
  • 1msk kokosolja
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 krm kardemumma
  • 1 krm ingefära 
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 0,5 krm salt

Gör så här: Använd en kraftfull matberedare/mixer för att mixa samman alla ingredienserna till en deg. Mixa väl så att det blir en kladdig massa. Tryck sedan ut den i en bakplåtsklädd springform. 

Till fyllnigen behöver du detta:

  • 120 gram cashewnötter (OBS! blötläggs minst 5h innan)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1,5 msk agavesirap (honung går också bra men kakan blir ej vegansk/raw då)
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 200 gram färska eller tinade bär (jag använde hälften hallon och hälften jordgubbar) 
  • Ca 500 gram bär till dekoration

Gör så här: Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten minst 5h innan eller över natten. Sila av vattnet helt och hållet och mixa de mjuka nötterna i en kraftfull matberedare/mixer ihop med de andra ingredienserna. Mixa ordentligt tills smeten knappt är grynig längre. Vänta till sist med att hälla i bären då de inte behöver mixas lika länge. Bred sedan ut smeten över botten och skicka in kakan i frysen. Låt den vara i frysen i minst 2-3h men gärna mer. Om kakan är helt djupfryst kan du behöva ta fram den ett litet tag innan servering men du behöver inte vara orolig att den skall smälta för det gör den inte. Du kan förvara den i kylen om du föredrar en lite mjukare cheesecake.

 

Glad Midsommar! /Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Middagstips: Godaste Sensommarsalladen

Norrköping Här kommer ett middagstips för veckan!

Detta är en sensommarsallad i min smak (inte riktigt redo för höst än)   Eftersom den är ljummen när du serverar den så blir den lite mer matig. Lovar dessutom att du blir mätt - Rotfrukterna och butternutpumpan i kombination med fetaosten står för det! 

 

Du behöver:

  • rostad butternutpumpa (rosta i ugnen, 200 grader tills den fått färg)
  • zucchini (oxå rostad)
  • vaxbönor (gillar o rosta den också)
  • gröna blad, tex babyspenat
  • små röda potatisar (kokt eller rostad) eller nåt annat du har hemma. Rödbetor kanske?
  • fetaost
  • rostade solroskärnor (rostar i panna med kryddor, olja och lite honung)


Serveras med min favoritdressing just nu:

  1. Mixa färskost med vitlök, citronjuice, persilja, gräslök
  2. Späd ev med lite mjölk om du vill ha rinnigare
  3. Smaksätt med salt & peppar.

Om du vill - servera knäcke eller bröd till som extra förstärkning.


Lova att du testar! Detta vill du inte missa.

/Hälsocoach Snna Dahlström

Är svamp nyttigt?

Norrköping Hur är det egentligen med svamp, är det nyttigt?

  • Svamp innehåller en del mineraler och spårämnen men bortsett från det är det faktiskt både ganska energi- och näringsfattigt

  • Men svamp är absolut inte heller onyttigt (förutom de giftiga så klart)!

  • Om du fösöker gå ner eller vill hålla nere din kroppsvikt kan svamp vara ett bra inslag i kosten eftersom det innehåller lite energi (kalorier).
  • Svamp innehåller faktiskt till största del vätska, och det märks ju när man tillagar det

  • Svamp är väldigt hälsosamt i det avseendet att man ofta får en rejäl dos av både vardagsmotion och frisk luft när man plockar den

  • Dessutom är det ju fantastiskt gott!

 

Obs, denna svamp rekommenderar jag icke! Men den är vacker att beskåda.

Ses i svampskogen!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Kräftskiva i hälsans tecken

Norrköping Tacka gudarna för att kräftsäsongen äntligen är här! Skaldjur är en riktig höjdare enligt mig. Både ur smarrighet- och nyttighetsaspekt. Bingo! Och till de andra obligatoriska tillbehören säger jag bara M-U-M-S!!!!!!

Här kommer några klassiska tillbehör, men i lite nyare och hälsosammare tappning:

Västerbottenpaj

Spenat & Fetaostpaj

Fröknäcke

Sesamkex

Hemmagjord Aioli

 

Ha en kul kräftskiva!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Norrköpings mysigaste & viktigaste lopp!

Norrköping Förra veckan var det dags för stans mysigaste och viktigaste motionslopp - Sofialoppet! Det är ett välgörenhetslopp är intäkterna går till cancerfonden.

För oss på kliniken är det en självklarhet att ställa upp på Sofialoppet! Genom att vara med och springa eller massera. 

Hoppas vi ses nästa år också!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Vad ska jag laga för mat?

Norrköping Det är inte alltid så enkelt att komma på vad man skall hitta på till middag. Därför vill jag med detta inlägg dela med mig av mina bästa vardagsfavoriter till er!

Mitt bästa tips är att planera maten i förväg, att skriva en lista inför veckan och att handla så att allt finns hemma. 

Snabblagat:

Enkel och snabb spenatpasta

Bananpannkakor med bara två ingredienser

Höstig, mustig soppa


Klassiker i ny tappning:

Panerad fisk

Nyttigare variant på tacos

Pasta bolognese

 

Frukost /mellis

Nattgröt - den perfekta frukosten "on the go"

Två sorters smoothies, perfekt som mellanmål eller frukost

 

Vegofavoriter

Grytan som boostar dit immunförsvar

Zucchinibiffar

Rödbetsfalafel

Rödbetsbiffar

Sötpotatisbiffar

 

Läs mer här om varför vego är bra för dig

 

Lycka till med vardagsmaten!
/Hälsocooach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Bloggar

Sportbloggar