Logga in
Insidermål och frikännanden Juristbloggen Juristbloggen
Vädersponsor:

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Mina bästa recept för en hälsosam Midsommar

Norrköping Bara några dagar kvar till Midsommar, och förberedelserna är säkert redan i full gång! Därför vill jag bidra med lite inspiration för en hälsosammare midsommarbuffé. Klassikrerna som sillen, nubben och fäskpotatisen i all ära, men jag serverar också gärna lite andra tillbehör på midsommarbordet. Nedan kan du ta del av några av mina smörgåsbordsfavoriter. 

 

Sommarsallad med färskpotatis
Denna sallad är supersmarrig på midsommarlunchen. Grönt + potatis i ett. Hur smart?

Du behöver: kokt färskpotatis, dill, ärtskott, blandade gröna blad, rädisor, rivet äpple, valnötter eller mandlar, salt & peppar. Plus några andra grönsaker om du vill – ta dina sommarfavortier!

Servera gärna med en örtmajo. Stavmixa samman nedanstående ingredienser. Här är en video på hur du snabbt och enekelt gör din egen majo (ja, det är jättelätt!)

  • 3 äggulor (eller 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja
  • 2 krm salt
  • 0,5 msk citron eller vitvins-vinäger
  • 1 msk dijonsenap

Mixa sist i de örter/kryddor som du föredrar, tex persilja, gräslök, vitlök.

_________________________________

Somrig krämig potatissallad, ca 4 mindre port.

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

_________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i.

_________________________________

Solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs
  • 2 dl cremefresh
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan, både och går bra.

_________________________________

Pajskal, grundrecept

1,5 dl  mandelmjöl 
3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 msk matolja
1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

Spenat- & fetaostpaj

Till pajbottnen:

  • 2,5 dl fullkornsdinkel
  • 3msk olja
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

 
_________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

_________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.
  3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

_________________________________

 

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

_________________________________ 

Jordgubbsmousse med chokladcrunch
För 4 port

 

Jordgubbsmousse

  • 500 gram kokosgrädde
  • 4 msk chiafrön
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
  • Ca 2 msk honung eller agavesirap

 

Chokladcrunch

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl honung eller agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna till moussen väl
  2. Smaka av moussen (så att den smakar så som du vill ha den - olika jordgubbssorter är olika söta)
  3. Häll upp i glas och ställ i kylen, minst 4h innan servering
  4. Blanda eller mixa samman ingredienserna till chrunchen och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt
  5. Låt chrunchen vara inne i 15 min på 200 grader eller tills blivit knaprig
  6. Toppa med chrunchen när den har svalnat och moussen har stelnat
  7. Njut av denna goda och hälsosamma dessert, mellanmål eller frukost 

 

_________________________________

Jordgubbscheesecake

Denna cheesecake bara måste du testa! Den är är enkel att tillaga, du behöver inte ens någon ugn. Dessutom är den allergivänlig på flera fronter då den varken innehåller mjölkprodukter, ägg, gluten. Den är också vegansk och vegetarisk. Och jag lovar, hur smarrig som helst!

 

Detta behöver du till botten:

  • 120 gram mandelmjöl
  • 10st dadlar (alt dadelsirap)
  • 1msk kokosolja
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 krm kardemumma
  • 1 krm ingefära 
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 0,5 krm salt

Gör så här: Använd en kraftfull matberedare/mixer för att mixa samman alla ingredienserna till en deg. Mixa väl så att det blir en kladdig massa. Tryck sedan ut den i en bakplåtsklädd springform. 

Till fyllnigen behöver du detta:

  • 120 gram cashewnötter (OBS! blötläggs minst 5h innan)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1,5 msk agavesirap (honung går också bra men kakan blir ej vegansk/raw då)
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 200 gram färska eller tinade bär (jag använde hälften hallon och hälften jordgubbar) 
  • Ca 500 gram bär till dekoration

Gör så här: Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten minst 5h innan eller över natten. Sila av vattnet helt och hållet och mixa de mjuka nötterna i en kraftfull matberedare/mixer ihop med de andra ingredienserna. Mixa ordentligt tills smeten knappt är grynig längre. Vänta till sist med att hälla i bären då de inte behöver mixas lika länge. Bred sedan ut smeten över botten och skicka in kakan i frysen. Låt den vara i frysen i minst 2-3h men gärna mer. Om kakan är helt djupfryst kan du behöva ta fram den ett litet tag innan servering men du behöver inte vara orolig att den skall smälta för det gör den inte. Du kan förvara den i kylen om du föredrar en lite mjukare cheesecake.

 

Glad Midsommar! /Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Movember - Fysisk Aktivitet och Cancer

Norrköping I oktober skrev jag om hur vår kosthållning påverkar risken att insjukna i cancer. Är det bara genlotteriet som styr ifall vi har en ökad risk att insjukna, eller finns det vissa saker som vi faktiskt själva kan påverka?

Det finns en rad goda effekter som kommer av fysisk aktivitet. Här kan du läsa ännu mer om det. 

Men hur kan vi förklara att vi även kan förebygga att vi insjuknar i den hemska sjukdomen cancer? Jo, kolla in det här:

  • En ökad blodciskulation påverkar våra celler på ett positivt vis (kroppens förmåga till reparation och cellförnyelse)
  • Även vår ämnesomsättning och hormonella utsönding optimeras av fysisk aktivitet
  • Vårt immunförsvar förbättras även av träning, vilket i sin tur innebär en minskad risk för infektion och kroniska inflammationtillstånd, något som forskning har visat sig vara en bidragande faktor till bland annat cancer.
  • Där emot utebliven fysisk aktivitet, ökar risken för att insjukna i cancer 

En hälsosam livssil är således eftersträvbart för att minska din risk att insjukna i cancer. Regelbunden fysisk aktivitet, goda matvanor, sunda alkohol och tobaksvvanor är faktorer som du själv kan påverka. 

Hur mycket behöver jag träna då, för att få en god effekt i detta avseende?

Enligt Cacerfonden och FYSS (Fysisk aktivitet i sjukdomsprevention och sjukdomsbehandling) bör du dels begränsa ditt stillasittande, men också sträva efter att antingen:

  • utöva medelintensiv fysisk aktivitet* minst 150 minuter i veckan

    eller

  • högintensiv fysisk aktivitet* minst 75 minuter i veckan

    detta skall vara utspritt fördelat på hela veckan, men varje tillfälle skall vara mer än 10min åt gånger för att räknas in.

Om du har ett stillasittande jobb är det extra viktigt att du även får in vardagsmotion som att gå i trappor, motionera, växla arbetsställning så ofta som möjligt. 

 

* Aktiviteter som räknas som medelintensiva är till exempel en rask promenad, cykling, hushållssysslor, trädgårdsarbete, simning och dans.

* Högintensiv fysisk aktivitet kan vara snabbare löpning, simning, cykling eller gruppträning som höjer pulsen ordentligt.

 

Källor till denna text: 

https://www.cancerfonden.se/livsstil/fysisk-aktivitet

http://www.fyss.se/rekommendationer-for-fysisk-aktivitet/ 

 

Fler lästips på ämnet:

Lycka till med din träning 
/Hälsococah Sanna Dahlström

Hälsosamma kladdkakerecept!

Norrköping Jodå. det finns sånna. 

Kollar här bara!

God kladdkakans dag!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Rosa Oktober - Cancer och kosthållning

Norrköping Vad är det egentligen som gör att vissa drabbas av den hemska sjukdomen cancer? Handlar det bara om gener, eller finns det något som vi kan göra själva, för att förebygga att drabbas?

Ibland får jag känslan av vi blundar för det faktum att det faktiskt finns saker vi kan göra för att öka våra chanser att hålla oss så friska som möjligt. Givetvis kan vi inte påstå att vi kan bota cancer genom ett visst leverne, tänk om det vore så väl, men jag är övertygad om att det finns möjlighet att göra skillnad på ett förebyggande plan.

Enligt Dietisternas riksförbund kan ungefär 1/3 av de vanligaste cancerformerna förebyggas med hjälp av rätt kost, fysisk aktivitet & genom att hålla en hälsosam vikt. DRF har tagitd fram en lista på vad DU kan göra för att öka dina chanser att hålla dig frisk. Jag har sammanfattat en lista, som jag presenterat tidigare här på bloggen, men den tåls att läsas igen. Klicka här för att komma till inlägget. 

Önskar dig en fortsatt fin Rosa Oktober
/Hälsocoach Sanna Dahlström

En Nyttig Kanelbulle?

Norrköping Finns det ens en hälsosam kanelbulle? Ja, det skulle jag vilja påstå. Den kanelbullen som DU VÄLJER att äta i ett AKTIVT VAL, det är en hälsosam bulle. Är du beredd att ta konsekvenserna? Är det värt det? Om ja, ta en bulle, ät och njut.

Precis sådär är det med alla godsaker. Visst får man lov att äta dem ibland, men inte jämt. Och det ska vara ett val som du gör, inte bara att "den slank ner". Så ta diskussionen med dig själv och gör därefter ett val som du kan stå för både i stunden men också imorgon.

 

Här kommer mina bästa bullrecept:

Ha en fin kanelbullens dag!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Anpassa kosten efter mensen!

Norrköping I helgen var jag på ett mycket givande event som behandlade något mycket intressant, nämligen hur vi kvinnor kan optimera vår hälsa genom att ta mer hänsyn till vår måntaliga cykel.


Ett sätt att påverka är genom kosten, under de olika faserna behöver vi mer av vissa specifika näringsämnen.

Män och kvinnors biologi skiljer sig, speciellt när det gäller hormonutsöndringen. Medan män utsöndrar hormoner på daglig basis så följer kvinnans utsöndring en månadscykel där vi har mer av olika hormoner i olika faser av cykeln. 

Ett stort problem är dock att historiskt sett så har man forskat mest på den manliga kroppen i medicinskt syfte - man har alltså inte lika bra kunskap om kvinnans biologi och har ofta antagit att den skall reagera på samma sätt som mannens under olika förhållanden.

Genom en ökad kunskap om variationen i vår hormonutsöndring så kan vi kvinnor förhålla oss annorlunda till olika symptom och upplevelser. Dessutom kan vi påverka vår biologi genom att boosta med specifika livsmedel under de olika faserna i cykeln.

Jag tycker detta är ett otroligt intressant sett att se på kvinnohälsa, att den inte är linjär utan att vi kan må olika beroende på var i månaden vi är och att vi kan vinna mycket på att skaffa oss mer kunskap om detta. 

Något som dessutom är extra roligt är att de två tjejer som arrangerade detta event, samt just nu håller på att skriva en bok inom ämnet, är två Norrköpingstjejer! Sara Norrbom och Susanna Moen, jag ser mycket fram emot att ta del av er bok när den är klar!

/Hälsocoach Sanna Dahlström

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Bloggar

Sportbloggar