Logga in
Logga ut

Sanna Dahlström

Hälsocoachen

Hälsocoachen Sanna Dahlström bloggar om hälsa, kost och träning. Du får praktiska tips och råd och en del recept!

Ett första möte med Psykologen

Norrköpimg Hejsan!

Jag heter Betty Köhler och kommer att gästa Sannas blogg under några veckor. Jag och Sanna jobbar båda för bättre hälsa och välmående, hon som hälsocoach och jag som psykolog. I mitt yrke som är det givetvis i huvudsak den psykiska hälsan som står i fokus.

 

Vad är skillnaden mellan fysisk och psykisk hälsa kan man undra – man kan rent av börja fundera på vad begreppet hälsa betyder.

 

Jag tänkte i mitt första blogginlägg gå till källorna och titta på begrepp kring ordet hälsa.

 

Vad hälsa generellt innebär har WHO definierat 1995:

“En individs syn på sitt liv utifrån kulturen och de värderingar individen har och lever efter och i förhållande till individens mål, förväntningar och normer.”

Hur man uppfattar sig själv i förhållande till den man vill och förväntas vara med andra ord.

 

Folkhälsomyndighetens definition av hälsa är i termen ”Allmänt hälsotillstånd, vilket mäts med en fråga om självskattad allmän hälsa. Den frågan vilar på WHO:s klassiska definition som inkluderar fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande”.

 

Psykisk ohälsa läser vi ofta om i dag. Det handlar om att psykisk ohälsa drabbar allt yngre barn och ungdomar, att psykisk ohälsa på grund av stress står bakom merparten av alla sjukskrivningar och liknande. Vad är då psykisk ohälsa egentligen? Och vad är psykisk hälsa? Vi tittar lite på begreppen:

 

Psykisk hälsa

WHO definierar psykisk hälsa som ett tillstånd av psykiskt välbefinnande där varje individ kan förverkliga de egna möjligheterna, kan klara av vanliga påfrestningar, kan arbeta produktivt och kan bidra till det samhälle hon eller han lever i. Psykisk hälsa innefattar alltså något mer än frånvaro av psykisk ohälsa, och inbegriper både individens upplevelse och relationen mellan individen och det sociala sammanhang hon eller han lever i.

 

Psykisk ohälsa

Psykisk ohälsa används ofta som en övergripande term som täcker både psykiska besvär och psykisk sjukdom. Begreppet psykisk ohälsa rymmer olika former av psykiska besvär och även kliniskt definierade sjukdomstillstånd.

 

Psykiska besvär

Psykiska besvär beskriver olika tillstånd då människor visar tecken på psykisk obalans eller symtom som oro, ångest, nedstämdhet eller sömnsvårigheter. De psykiska besvären kan beroende på typ och omfattning i olika grad påverka funktionsförmågan. Symtomen är inte så omfattande att diagnos kan sättas och är oftast normala reaktioner på en påfrestande livssituation.

 

Psykisk sjukdom

Psykisk sjukdom är tillstånd där flera symtom uppfyller kriterierna för en diagnos. Psykisk sjukdom avgränsas i dag utifrån diagnostiska kriterier i internationella diagnossystem. Två etablerade diagnossystem är WHOS :s International Classification of Diseases (ICD) och den amerikanska psykiatriska yrkesföreningen som står bakom Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM).

Källa: Folkhälsomyndigheten

 

Psykisk hälsa omfattar alltså något mer än frånvaron av psykisk ohälsa, samt både min egen upplevelse och relationen mellan mig och det sammanhang jag är i. Att klara vardagspusslet och ha en meningsfull fritid, goda relationer och till och med bidra till samhället är kravet för att vara i den bubblan. Många av oss är i tuffa perioder i ohälso-bubblan.

 

Vi kanske drabbas av flera utmanande livshändelser samtidigt och vi får psykiska besvär vilket är oftast är en reaktion vid tillfället. Besvären vi får kan dock vara stora hinder för vårt liv vid tillfället. En psykisk sjukdom är när vi uppfyller diagnoskriterier för en psykisk sjukdom. Hur hindrande den är för personen beror på hur väl vi lyckas behandla, anpassa och stötta personen.

 

Det jag vill jobba för är att sprida kunskap om psykisk ohälsa samt främja dialog i ämnet för att motverka skam och skuld. Har du frågor? Ställ dem gärna i kommentatorsfältet!

 

Ha det gott! / hälsningar Betty

En sommaruppdatering!

Norrköping Här kommer en hälsning från mig! Jag är nu tillbaka till jobbet igen efter en härlig semester.

Ni är säkert många som fortfarande har semester men oavsett ledighet eller jobb så kan vi ju vara överrens om en grej tycker jag - sommaren är inte slut än! Varma kvällar, dopp i poolen och grillat till middag finns det fortfarnde tid till.

Fortsätt njut av sommarmånaden augusti och låt vardagen rulla igång i lagom takt sedan när det är dags för det.

Allt gott!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Ät gott och nyttigt på semestern!

Norrköping

Hej där! Hoppas ni har en bra sommar. Det har jag. 

För mig innebär semestern extra tid för att exprimentera i köket, njuta av god mat och dryck med vänner och på härliga platser. Vad vore väl en sommar utan all fantastisk mat/fika? 

Därför vill jag med detta inlägg dela med mig av mina bästaste, godaste (och nyttiga såklart) sommarfavoritrecept!


 

  • Vad kan väl passa bättre till en riktigt lång och härlig sommarfrukost som mina goda proteinscones?

 

  • Eller kanske dessa bönfrallor? Gudomligt goda och dessutom glutenfria

 

  • Dessa enkla bananpannkakor är också en perfekt frukost eller lunch på sommaren! Med färska bär till är de oemotståndliga, skulle jag minsann vilja påstå.

 

  • Våfflor! Är ju också en strålande idé. Eller "påfflor". Mums!

 

  • Hallå! Ingen sommar utan rabarberpaj. Knappast. Bästa receptet har du här. 

 

 

 

Ha en fantastisk fortsatt matsommar!
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Har du hört talas om "SVESTO"?

Norrköping Pesto, pesto, pesto. Dena gudomliga röra som passar till det mesta. Här om dagen exprimenterade jag fram min egna Svenska variant på denna röra, som är SÅ enkel att göra själv. Om du intre redan testat att göra egen, gör det bums. 

Jag bytte basilika mot ruccola, pinjenötterna mot mandel, olivolja mot rapsolja, parmesan mot svensk hårdost. Gissa om det blev gott? Jajemän!

Här hittar du receptet för traditionell pesto, men som sagt, var inte blyg att exprimentera. Det kan inte bli fel!

/Hälsococah Sanna Dahsltröm

Boosta din semesterform!

Norrköping Hej! Jag hoppas du har en fin sommar. Oavsett om det är semester eller inte för dig just nu, så vill jag ge dig några sommar-hälso-tips! Klicka på länkarna nedan för att komma till redpektive inlägg.

 

  • Intervallträning är ett yppterligt sätt att boosta, kickstarta eller effektivisera din träningsform. Det bästa av allt? Går att ta med sig på semestern oavsett vart du åker.

 

  • Detsamma med trappträning. Rolig och innovativ träning. Ta med hela familjen vetja!

 

 

  • Mina bästa "vardagsknep" för en bättre hälsa funkar minst lika bra på semestern, dessutom är det smart att passa på redan nu att implementera goda vanor som skall hålla i sig även sedan, när vardagspusslet gör entré igen.

 

 

  • Låt dig inspireras av dett inlägg som handlar om hur hjärnan påverkas av träning. Obs! Lyssna även på Anders Hanssens sommarprat på detta ämne. Mycket intressant! Finns där du hittar poddar.

Önskar dig en fortsatt skön sommar! 
/Hälsocoach Sanna Dahlström

Mina bästa recept för en hälsosam Midsommar

Norrköping Bara några dagar kvar till Midsommar, och förberedelserna är säkert redan i full gång! Därför vill jag bidra med lite inspiration för en hälsosammare midsommarbuffé. Klassikrerna som sillen, nubben och fäskpotatisen i all ära, men jag serverar också gärna lite andra tillbehör på midsommarbordet. Nedan kan du ta del av några av mina smörgåsbordsfavoriter. 

 

Sommarsallad med färskpotatis
Denna sallad är supersmarrig på midsommarlunchen. Grönt + potatis i ett. Hur smart?

Du behöver: kokt färskpotatis, dill, ärtskott, blandade gröna blad, rädisor, rivet äpple, valnötter eller mandlar, salt & peppar. Plus några andra grönsaker om du vill – ta dina sommarfavortier!

Servera gärna med en örtmajo. Stavmixa samman nedanstående ingredienser. Här är en video på hur du snabbt och enekelt gör din egen majo (ja, det är jättelätt!)

  • 3 äggulor (eller 1 helt ägg)
  • 3 dl neutral olja
  • 2 krm salt
  • 0,5 msk citron eller vitvins-vinäger
  • 1 msk dijonsenap

Mixa sist i de örter/kryddor som du föredrar, tex persilja, gräslök, vitlök.

_________________________________

Somrig krämig potatissallad, ca 4 mindre port.

Blanda samman: 

  • 400 gram kokt potatis
  • 1,5 dl mild kvarg 
  • 1 tsk olivolja
  • 2 krm salt
  • 2 krm grovmalen svartpeppar 
  • 1 tsk finrivet limeskal
  • 1 tsk dijonsenap
  • 1 tsk honung 
  • 1 näve bladspenat 

Garnera gärna med gräslök!

_________________________________

Snabb fläder- och ingefärsgravad lax med smak av lime

Låt 125 gram benfri laxfile utan skinn vila i en lag av:

  • 1 msk koncentrerad fläderdryck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 0,5 tsk riven färsk ingefära
  • 1 tsk rivet limeskal

Låt dra i minst 6 timmar, vänd på laxen i halvtid. Värm upp lagen i en kastrull så att blandningen löser sig ordentligt, låt kallna innan fisken läggs i.

_________________________________

Solgul sill med sting

  • 1 pkt "5-minuters sill"
  • 0,5 dl lag från 5-min sillen
  • 1dl majonäs
  • 2 dl cremefresh
  • 1 pkt saffran
  • 1 äpple, tärnat
  • ca 1 dl hackad purjolök
  • 2 krm chilipulver

Blanda samman alla ingredinerserna straxt innan bjudning eller någon dag innan, både och går bra.

_________________________________

Pajskal, grundrecept

1,5 dl  mandelmjöl 
3 msk kokosmjöl (kan ersättas med ytterligare 1,5 dl mandelmjöl)
0,5 dl skalade sesamfrön
1 msk fiberhusk
1 tsk salt
1 msk matolja
1 ägg

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

Västerbottenfyllning
2 dl creme fraiche, valfri fetthalt
150 gram västerbottenost
2 stora eller 3 små ägg
salt, finmalen vitpeppar/svartpeppar

Värm creme fraiche samt ost i en kastrull så att det smäler samman. Tag av från värmen och vispa ned äggen. Smaka av med salt och peppar. Slå fyllningen över pajskalet och grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.

Spenat- & fetaostpaj

Till pajbottnen:

  • 2,5 dl fullkornsdinkel
  • 3msk olja
  • 1 krm salt
  • 2 msk vatten

Blanda ihop pajskalets ingredienser väl och tryck ut i en pajform eller springform. Nagga botten med gaffel. Förgrädda skalet i 175 grader i ca 10 minuter eller tills skalet börjat få färg.

 
_________________________________

Krispigt fröknäcke

För en plåt behöver du:

  • 1 dl solroskärnor
  • 0,5 dl punpakärnor
  • 0,5 dl linfrön
  • 0,5 dl sesamfrön
  • 2 msk chiafrön
  • 2 dl kokande vatten
  • 1,5 msk rapsolja
  • ca 1 tsk flingsalt

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Blanda ihop alla ingredienserna förutom saltet och låt stå i 10 minuter
  3. Smeta ut röran på en bakpappersklädd plåt med hjälp av slickepott. Försöka att få ett tunt lager. Använd en smörkniv och dra ett streck där du vill bryta ditt knäcke sedan. 
  4. Strö över flingsaltet
  5. Grädda i ca 45min tills knäcket fått färg och tag sedan ut fornen från ugnen. Låt svalna och bryt eller skär sedan i bitar.

_________________________________

Smarrigt sesamknäcke

Recept för en normalstor ugnsplåt:

  • 3 dl skalade sesamfrön
  • 1 dl solroskärnor
  • Ca 1 dl riven ost (välj gärna en smakrik sort)
  • 1 msk fiberhusk
  • 1 dl vatten
  • 2 ägg
  • 1/2-1 tsk flingsalt


Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 150 grader
  2. Riv osten och blanda samman resten av alla ingredienser och bred ut tunt på en plåt med bakplåtspapper. Strö flingsalt på toppen och någon mer krydda eller ört om du önskar.
  3. Grädda i ca 25-30 minuter. Tag sedan ut kexen och skär försiktigt dem i lagom stora bitar. Undersök om kexen är tillräckligt knapriga (dvs smaka en bit 😜) Om det behövs: sänk värmen till 100 grader och håll koll på dina kex tills de blivit torra, ca 20min. Låt sedan svalna på galler.

_________________________________

 

Hallon-lakrits rawballs 

  • 20 katrinplommon (ca 200gr)
  • 150 gram chashewnötter
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1 dl hallon (frysta som du tinat eller färska)
  • 1,5-2 msk ekologiskt lakritspulver (finns i hälsokostbutik och även välsorterade matbutiker, kolla bakhyllan eller "hälsohyllan")
  • 1-3 msk agavesirap (honug går också bra)

Gör så här: Använd en matberedare eller mixerstav för att få ihop ingredienserna. Rör i hallonen sist, de behöver du inte mixa. Smaka på smeten så att du får den precis så söt som du önskar. Forma till runda bollar, det kan vara lättare om du kyler smeten lite innan. Avsluta gärna med att rulla bollarna i lite mer lakritspulver om du är en riktig lakritsråtta. Detta recept ger ca 15 st bollar.

_________________________________ 

Jordgubbsmousse med chokladcrunch
För 4 port

 

Jordgubbsmousse

  • 500 gram kokosgrädde
  • 4 msk chiafrön
  • 1/2 liter jordgubbar
  • 1 krm vaniljpulver (valfritt)
  • Ca 2 msk honung eller agavesirap

 

Chokladcrunch

  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vatten
  • 0,5 dl kakao
  • 0,5 dl honung eller agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Gör så här:

  1. Mixa samman alla ingredienserna till moussen väl
  2. Smaka av moussen (så att den smakar så som du vill ha den - olika jordgubbssorter är olika söta)
  3. Häll upp i glas och ställ i kylen, minst 4h innan servering
  4. Blanda eller mixa samman ingredienserna till chrunchen och sprid ut på en bakplåtsklädd plåt
  5. Låt chrunchen vara inne i 15 min på 200 grader eller tills blivit knaprig
  6. Toppa med chrunchen när den har svalnat och moussen har stelnat
  7. Njut av denna goda och hälsosamma dessert, mellanmål eller frukost 

 

_________________________________

Jordgubbscheesecake

Denna cheesecake bara måste du testa! Den är är enkel att tillaga, du behöver inte ens någon ugn. Dessutom är den allergivänlig på flera fronter då den varken innehåller mjölkprodukter, ägg, gluten. Den är också vegansk och vegetarisk. Och jag lovar, hur smarrig som helst!

 

Detta behöver du till botten:

  • 120 gram mandelmjöl
  • 10st dadlar (alt dadelsirap)
  • 1msk kokosolja
  • 0,5 krm kanel
  • 0,5 krm kardemumma
  • 1 krm ingefära 
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 0,5 krm salt

Gör så här: Använd en kraftfull matberedare/mixer för att mixa samman alla ingredienserna till en deg. Mixa väl så att det blir en kladdig massa. Tryck sedan ut den i en bakplåtsklädd springform. 

Till fyllnigen behöver du detta:

  • 120 gram cashewnötter (OBS! blötläggs minst 5h innan)
  • 0,5 dl kokosolja
  • 1,5 msk agavesirap (honung går också bra men kakan blir ej vegansk/raw då)
  • 0,5 tsk vaniljpulver 
  • 200 gram färska eller tinade bär (jag använde hälften hallon och hälften jordgubbar) 
  • Ca 500 gram bär till dekoration

Gör så här: Blötlägg cashewnötterna i rikligt med vatten minst 5h innan eller över natten. Sila av vattnet helt och hållet och mixa de mjuka nötterna i en kraftfull matberedare/mixer ihop med de andra ingredienserna. Mixa ordentligt tills smeten knappt är grynig längre. Vänta till sist med att hälla i bären då de inte behöver mixas lika länge. Bred sedan ut smeten över botten och skicka in kakan i frysen. Låt den vara i frysen i minst 2-3h men gärna mer. Om kakan är helt djupfryst kan du behöva ta fram den ett litet tag innan servering men du behöver inte vara orolig att den skall smälta för det gör den inte. Du kan förvara den i kylen om du föredrar en lite mjukare cheesecake.

 

Glad Midsommar! /Hälsocoach Sanna Dahlström

 

Om Sanna: Hälsocoach och Certifierad Massör som brinner för att inspirera och motivera andra till att leva ett hälsosammare liv. Älskar att laga mat och att träna. Tränar helst varierande, gärna inför en specifik utmaning. Ställer gärna upp i ett terränglopp, en hinderbanetävling, triathlontävling eller varför inte en Svensk Klassiker. Jobbar extra som gruppträningsinstruktör. Är i grund och botten rid-tjej. Har tidigare tjänstgjort som Insatsgruppbefäl inom Marinen.


Till vardags håller vi till i en av Norrköpings friskvårdskliniker.

Bloggar

Sportbloggar