Logga in
Betyg på samtliga spelare i Hästen - de få... Hockeybloggen Hockeybloggen
Vädersponsor:

Ingrid Westlund (V)

(V)i står för solidaritet och rättvisa

Finspång Forskaren Johan Wänström, som är verksam på Centrum för kommunstrategiska studier (CKS) i Norrköping, hävdar i en artikel i Dagens Samhälle (181213) att ideologiska skillnader är mer synliga på nationell nivå, men att de visst finns med i kommunpolitiken.

Ett tydligt exempel på detta fick vi på kommunfullmäktige i Finspång igår. Då presenterade de styrande, som nu består av Kd, S och C, vilken strategisk inriktning politiken ska ha framöver. Det var ingen rolig läsning, för den som anser att solidaritet, rättvisa, jämlikhet, fördelningspolitik och jämställdhet är viktiga värdeord som också ska hävdas och fyllas med innehåll på det lokala planet.

Avsaknaden och nedtoningen av dessa värdeord (som tydligt genomsyrade den strategiska inriktningen för bara ett år sedan) är också en tydlig förflyttning från klassiskt socialdemokratiska värden. Mot vad då? Ja, svaret är rätt självklart!

Till sist! Vänsterpartiet i Finspång står upp för en politik som genomsyras av solidaritet, rättvisa, fördelningspolitik, jämställdhet och jämlikhet. Undrar om inte Karl-Bertil Jonsson gör det samma!?

Det skrivna ordet

Finspång Har bloggat ett par år via NT och undrar, liksom Björn Grip, om det verkliga skälet till att NT lägger ner den scen som bloggande politiker haft tillgång till. Jag tycker det är roligt att uttrycka mig i skrift och kommer fortsätta mitt bloggande. Antingen via Finspångs vänsterpartis facebooksida eller via andra kanaler. Det är bra att politiker utrrycker sig skriftligt, tycker jag. Det skrivna ordet kan granskas på ett bättre sätt än det talade. Det skrivna ordet finns ofta att tillgå och bevaras på ett annat sätt än det talade ordet. När den ofta oprecisa "politiskan" framförs muntligt i en rasande takt är det ibland svårt att se mönster eller förändringar. Men finns det texter så är det lättare att granska och upptäcka ståndpunkter och ideologiska förskjutningar (se gärna ett exempel i min förra blog).

För övrigt undrar jag vilken på planet Mikael Damberg levt de senaste åren? I P 1 idag uttrycker den nya inrikesministern att "man inte såg riskerna med segregeringen". Och framförallt undrar jag vem "man" är? En sak är säker - inte är det Vänsterpartiet som avses.

Till sist- tack alla ni som läst mina inlägg. 

"Bäst för flest"

Finspång Ojämlikheten har ökat mycket i Sverige de senaste åren. Ökade klyftor skapar misstro som i sin tur föder rasism. Istället för att hitta syndabockar och kräva ett hårdare samhälle behöver vi skapa hopp om en mänskligare och ljusare tillvaro och framtid. Det går att bekämpa ojämlikhet, men då behöver vi komma till rätta med att vissa drar ifrån och att andra lämnas åt sitt öde. Det kan inte vara så att de som är bra på och har tid att att göra snabba klipp ska vara en elit som får bidrag de inte behöver.

Vänsterrörelsen växer och det är en signal om att allt fler vill se ett Sverige som inte toppar ojämlikhetsligan i Europa. Ojämlikhet är något som inte endast drabbar de utsatta, ensamstående och fattigpensionärer. Det finns forskare som framhåller att i jämlika samhällen är fler tillfreds med livet.

För övrigt anser jag att det ligger mycket i vad min partikamrat Conny Lindgren, Finspång säger:

 ”Vänsterpartiet är bäst för flest”

"Röda och gröna fingrar"

Finspång Idag fick jag en kommentar på facebook med anledning av att jag odlar persikor i min trädgård på Öland. Min vän skrev ”verkar som att du har gröna fingrar- trodde bara de var röda”. Kommentaren fick mig att fundera på samspelet mellan röda och gröna fingrar.

Metaforer kan ibland leda helt fel, men kan också hjälpa oss att uttrycka en känsla som lättast uttrycks med en bild. En person som har gröna fingrar lyckas oftast få sina växter att växa sig starka och frodiga genom att noggrant betrakta det gröna lilla liv som bara väntar på att bli större. En duktig odlare ser vad de små behöver, vilket innebär att vissa får mer vatten och näring, medan andra får mindre. Men hur tänker någon som också har röda fingrar?

Ja, ungefär på samma sätt. Näringen/resurserna ska ges till de individer som inte har en plats på solsidan eller som behöver mer uppmärksamhet än andra i form av resurser av olika slag. Vissa stora och små människor tvingas av olika anledningar leva under ökenliknande förhållanden, trots att de behöver lika mycket vatten som alla andra för att slå ut i full blom. Andra har planterats längst fram så att de kan ta för sig av resurser av olika slag.

För övrigt är det bra att Vänsterpartiet, av Naturskyddsföreningen, klassas som det grönaste partiet. 

Till sist! Jag avstår ifrån att bygga vidare på metaforen om bruna fingrar….

 

Allt gratis- vad och för vem?

Finspång Jonas Sjöstedt höll i Almedalen ett pedagogiskt och ideologiskt tal där han synliggjorde skiljelinjen mellan höger och vänster i svensk politik. Han använde ett perspektiv som delas av de som alltför väl känt av eller följt utvecklingen av hur ojämlikheten under många år drivits på med hjälp av klassisk högerpolitik.

Sofia Jarl uttrycker i NT att Vänsterpartiet i Almedalen ”saluför att allt ska vara gratis”. Gratis för vem och vad är det som är gratis? Vilka grupper är det som är gratisåkare? Är det barn, fattigpensionärer eller fullfjädrade riskkapitalister?

Pratar vi om gratis frukost i skolan för barn som inte får sina behov tillgodosedda hemma?

Pratar vi om de pensionärer som måste utnyttja gratiserbjudanden för att få pensionen att räcka till?

Pratar vi om gratis konsumentvägledning?

Pratar vi om gratis glasögon för barn?

Pratar vi om gratis busskort för unga på sommarlovet eller kanske gratis idrottsskola?

Eller avses de gratisåkare som smiter från skatten i Sverige genom att placera vinster utomlands? Det lär röra sig om enorma summor….. jag säger bara PANAMA.

Avses de som med hjälp av S och högern sluppit både arvs- och förmögenhetsskatt under många år?

Svaret på frågorna illustrerar en konkret tudelning i svensk politik såsom den sett och ser ut, oavsett de många försök som görs för att hitta nya gränssnitt inom svensk politik. Svaret på frågorna utgör en illustration av klassisk höger- och vänsterpolitik.

För övrigt anser jag, att om vi ska hitta gratisåkare som livnär sig på skattemedel så räcker det med att åka till Almedalen. Och jag beklagar att inte Vänsterpartiet avstår från att finnas där.

Pensionerad skolforskare som numer är sekreterare i Vänsterpartiets partistyrelse i Finspång. Sitter i kommunfullmäktige och är ersättare i kommunstyrelsen. Sedan årsskiftet 2108/2019 har jag en ny spännande roll i lokalpolitiken. I opposition har jag som ambition att bidra till att den styrande minoritetens förslag också blir bra för de drygt 8 % som röstade på Vänsterpartiet. Det är ju på deras mandat jag har ett berättigande i politiken.


Mitt stora politiska engagemang rör bevarandet av en jämlik, jämställd och solidarisk välfärdpolitik som når alla, samt en rättvis fördelningspolitik. En annan hjärtefråga handlar om att jag vill bidra till att klassfrågorna görs synliga, diskuteras och manifesteras i konkreta politiska beslut. Sist, men inte minst vill jag arbeta på ett sätt som minskar det politikerförakt som dessvärre fått fäste.


På vinterhalvåret hänger jag en del på Medley där jag tränar spinning och styrketräning. Sommarhalvåret ägnar jag mig åt trädgårdsarbete i min öländska trädgård. Särskilt lite exotiska växter upptar mitt intresse just nu. Gillar trädgårdsprojekt av olika slag; nu planerar jag för ett större växthus. Hemma i Finspång är det skogen som gäller. Har sedan barnsben plockat mycket bär och svamp. 

Sportbloggar