Logga in
Logga ut
Sveriges beredskap är god Ulric Nilsson (C) Ulric Nilsson (C)
Vädersponsor:

Lasse Stjernkvist (S)

Inte bara mörker

Självklart påverkas festivalbesökare av våldtäkter och övergrepp och självklart påverkas arrangören. Som kommun vill vi inte heller förknippas med våld. Därför blir det för mig rätt oväsentligt om Bråvallafestivalen ställs in på grund av ekonomin eller våldet. Det är två sidor av samma mynt.

 

Jag tycker det var rätt av arrangören att agera tydligt. Det finns en gräns när glädjne och gemenskapen överskuggas av våldet. Nu får alla vi som njöt av Miss LI och Hellström och inte minst Mando Diaos fantastiska spelningar fundera på hur vi återvinner festivalglädjen. För det ska vi. 

 

Bråvalla ställs in 2018, det är fakta. vad som händer sedan är en öppen fråga. Dock hoppas jag fler arrangörer funderar på när gfänsen är nådd, när en musikfestival eller idrottsmatch så att säga kostar mer än den smakar. 

 

Nu åker jag snart till Almedalen. Här väntar mängder av spännande seminarier men också en del otrevligheter. Hoppas verkligen att samtalen överskuggar fyllorna. Själv har jag ett fulltecknat schema.

 

Beskedet om Bråvalla var förstås trist, men allt var inte mörker i helgen. Jerker Lysell tog nya orienteringsmedaljer, och det är verkligen en kille som unnar framgång. Och Sleipner är fortfarande obesegrade

Rösta, för bövelen rösta

Självklart ska jag rösta. Det är en skyldighet.

Expediten i min lokala butik kände sitt ansvar. Han skulle minsann rösta, väl medveten om att rösträtten inte är självklart över allt. 

 

Under den här valrörelsen har jag mått ovanligt många som säger att de ska rösta i protest. I protest mot etablissemanget. Mot regeringen. Mot Sverigedemokraterna. Protesten har alltid varit en stark drivkraft i politiken. Alla partier är från början proteströrelser mot det bestående. Samtidigt blir det problematiskt om antipatierna blir starkare än sympatiserna. Trots allt, ett land kan inte regeras enbart med hjälp av protester. En regering måste vara för något. Det måste finnas politiker som är för något, och som även är beredda att försvara sina idéer när det blåser motvind. Och därför behövs det väljare som är för något. 

 

Vi alla har ett ansvar. Ett ansvar försöka forma det samhälle vi vill ha, och därför hoppas jag att de flesta väljer ett parti på söndag som de tycker har de bästa idéerna. 

Tänker prata om vår politik

Jag är nog en ganska usel valarbetare. Det gäller att försöka hinna knacka så många dörrar som möjligt och så många samtal som möjligt. Men det är inte  helt enkelt. Igår gick jag runt i Skarphagen och det blev en del samtal - långa samtal. För mig gav de mycket. Jag hade bland  annat ett långt samtal om den märkliga situationen i Sverige och i Norrköping, att vi både har en hög arbetslöshet och arbetskraftsbrist. Därmed fick jag en chans berätta vad vi vill göra för att kraftigt förstärka yrkesutbildningen i Norrköping. 

 

Hur som helst, för mig var samtalen värdefulla. 

 

För övrigt var även förra veckans möte med Rådhus AB värdefullt. Vi diskuterade Upplev Norrköpings ekonomiska problem, och blev ense om ett antal åtgärder. Den viktigaste är att Upplev styrelse skyndsamt ska ta fram en plan för hur resultatet kan förbättras. 

 

Vi var som sagt ense, men självfallet hade vi en diskussion, som Sophia Jarl  tar upp i sin NT- blogg. Apropå det hon skriver vill jag bara nämna kort: för det första går moderbolaget Rådhus AB bra ekonomiskt. Vi har reserver som kan täcka Upplevs förlust.allt talar för att koncernen gör ett bra resultat. 

För det andra vill jag uppmana alla som undrar vad som sagts att läsa NT. Det behövs inga spekulationer om vem som sagt vad eftersom alla uttalar sig med namn.

 

Och till slut, jag kommer fortsätta prata om vad jag och mitt parti vill, inte prata om andras politik.

Vad som avgör val

Det är osedvanligt varmt och förstås får det följder för kommunens verksamhet. Därför hade jag och mina kollegor i kommunledningen en pressträff idag. I övrigt fyller jag mina arbetsdagar på ungefär samma sätt som jag brukar. I går besökte jag ett äldreboende och diskuterade kvalité och profilering. Lite senare samma dag diskuterade jag byggande med företagare. 

 

Ibland får jag nypa mig själv i skinnet och påmmna mig om att det faktiskt är valrörelse. Allt det vardagliga är liksom så omfattande att det knappast finns utrymme för valdebatter med mera.

 

Det är klart att jag ska klämma in lite valaktiviteter före valet. Men egentligen är det nog inte det som avgör hur det går i Norrköping. Eller i landet i stort för den delen. Visst går det att vinna en poäng med ett utspel och visst kan en misslyckad debatt kosta några röster, men viktigast av allt är nog vad jag som politiker lyckas åstadkomma konkret. Politik handlar ytterst om att lösa samhälleliga och mänskliga problem.

 

Därför kommer jag att fortsätta mitt vardagliga gnetande som kommunalråd till valdagen. 

Hållbar demontering

Det sägs ibland att politiker lever i sin bubbla. ligger något i det. Vi lever nog alla i vår egen bubbla, som politiker, företagare, plåtslagare, fotbollsfantast, gitarrist eller något annat. 

 

För att något vidga mina egna ramar var jag i dag "praktikant" hos Karstorps demontering. Jag och ägaren Eddie träffades nyligen och diskuterade våra olika verkligheter och behovet av ökad kunskap och förståelse för varandra. Sagt och gjort, i dag praktiserade vi hos varandra; jag var hos Karstorp på förmiddagen och på eftermiddagen följde han med mig.

 

Det var mycket lärorikt. Jag fick träffa en mycket engagerad ledare för ett företag som i ordets verkliga mening ägnar sig åt hållbarhet och återvinning. Dessutom träffade jag minst sagt stolta och yrkesskickliga medarbetare. Och jo, jag tyckte mig se en del likheter mellan våra verksamheter. Dagar fyllda med små och stora beslut, och båda konstaterade vi att det ofta är de till synes små besluten, detaljerna, som är viktigast. 

 

Även skillnaderna är uppenbara. Jag tycker till exempel inte att jag ägnar mig åt demontering...

Stödet till eleverna viktigast

Norrköpings Tidningar har i flera artiklar berättat om Kyrkskolans problem. Fullt begripligt är det många som undrar hur det står till i skolorna och om talet om satsning på skolan var, just det, bara tal. 

 

Utan tvekan, under de senaste fyra åren har skolan i Norrköpings tillförts mer pengar. Lärartätheten har ökat från 11,4 elever per lärare till 11.1. Det kanske inte låter så häftigt, men i en stor organistion handlar det om förstärkning med en bra bit över 100 miljoner kronor. Norrköping har i dag klart högre lärartäthet än snittet i riket. 

 

Men hur kan det då komma sig att Kyrkskolan har så stora problem och måste dra ner? Situationen varierar kraftigt mellan skolorna, och i en del fall beror det på fler elever i behov av extra stöd, i andra fall är det svårare att hitta en logisk orsak. Oavsett orsak, det är viktigt att anpassningen till budgeten sker på ett sätt som inte drabbar eleverna på ett orimligt sätt.

 

Det är naturligtvis ingen tröst för de skolor som har det kämpigt att de flesta inte har det. Därför kan det bli aktuellt med ytterligare resurser till en del skolor, men i så fall först efter det att behovet analyserats noga.

 

 

Lasse Stjernkvist är kommunalråd för Socialdemokraterna i Norrköping.

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se