Logga in
Logga ut
Styrning mer jämlik vård Maries NEURO-blogg Maries NEURO-blogg
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Bo inte på landet

Valdemarsvik    Bo inte på landet, ja det är väl vad våra politiker på hög nivå vill. Allt styrs mer och mer mot de stora städerna och landsbygden mer eller mindre "skiter man i"!

Ja, så kan man uppleva det bara genom att titta på våra deklarationer, som det nu är aktuellt att skicka in. Det är förstås ingen brådska, det räcker att deklarera senast 2 maj. Nu tillbaka till att landsbygden missgynnas. Jag har alltid hävdat att höja avdraget för resor till och från jobbet. Nu är det precis tvärtom. Tidigare har man fått göra avdrag för allt över 10.000 kr, men det är nu höjt till 11.000 kr. Milavdraget för egen bil har varit 18.50 per mil och det är det fortfarande. Det är helt tydligt att sakta men säkert så vill våra styrande, oavsett parti (så verkar det i alla fall) att vi ska flytta till städerna. Mitt förslag har varit tvärtom, höj reseavdragen och gynna de som befolkar landsbygden.

Nu bryr jag mig inte så mycket för egen del, men för landsbygden i stort är detta viktigt. "Hela Sverige ska leva" har funnits som paroll från vissa håll. Men det verkar inte som några av våra stora partier ens bryr sig om detta. Ska i alla fall bli spännande att följa de politiska debatterna när det börjar närma sig årets val. Oavsett hur utvecklingen blir så förblir jag i paradiset Gryt/Fyrudden.

Tiggeriet har blivit otrevligt

Valdemarsvik    Läste i Anna Nilssons blogginlägg om att förbjuda tiggeriet vid våra affärer och allmänt ute i samhället. Ett bra förslag, som jag gärna ställer mig bakom, som vanlig "svensson"!

Det har blivit otrevligt att passera utgången i våra affärer. Jag har tidigare lämnat en tjuga, lite då och då, men när jag nu inte lämnar något så blir jag otrevligt bemött av de som sitter där med en mugg!

Jag förstår att de inte har det lätt, men att jag då och då lämnar pengar till dem, löser inte deras stora problem. Problemen måste lösas i hemlandet Rumänien, som också tillhör EU. De pengar jag lämnar vet jag inte ens om de själva får behålla. 

Nej, tiggeri tillhör inte dagens samhälle. Antar att de som tigger inte mår bra av detta och då behöver deras hemland ta itu med de problemen. Jag har råd att ge tiggarna pengar, men utanförskapet kvarstår ändå för dessa människor. 

Sista kvartalet

Valdemarsvik   Ja, nu går vi in i sista kvartalet för 2018. Vad har vi då att förvänta oss innan vi är redo för 2019?

Det jag ser som viktigast just nu är att Sverige får en stabil regering. Andreas Norlén tror jag kommer att klara ut detta och det är inte bara för att han är östgöte. I mina ögon har han den pondus som behövs för att få en regering efter all "röra" efter det jämna valet. Jag är positiv i min läggning och tror därför att vi har en regering för Sverige innan oktobers utgång.

Politiken på det lokala planet är också en stor osäkerhet, vilket inte är nyttigt, varken för en stor eller liten kommun, När jag jobbade politiskt var jag folkpartist. Nu är det partiet borta, både som folkpartiet och som liberalerna i vår kommuns fullmäktige.

Jag hoppas också på en vädermässigt fin och vacker höst, med brittsommar runt "Birgittadagen", 7 oktober. Ser också fram mot härliga vandringar runt om i vår bygd. Att vandra ger så mycken energi. Kulturen ska också upplevas både på hemmaplan och i Stockholm. Men som sagt, en regering är det allra viktigaste just nu

 

Banvallsdag

Valdemarsvik    Det är nu snart 29 år sedan första spadtaget togs på Motionsleden Banvallen mellan Valdemarsvik och Gusum samt stickspåret till Fallingeberg. Hela sträckan mäter 14 km. 

Det var i början av januari 1990 som Johnny Blomqvist fällde de första träden på den forna banvallen, där tågen mellan Norrköping och Valdemarsvik trafikerade från 1906 till 29 september 1966. 24 år var vallen i "träda" och många träd hade växt upp innan Korpen Valdemarsvik började förvandla banvallen till en motionsled. I stort sett så röjs banvallen varje år från sly och gräs, men också ytskiktet bearbetas med jämna mellanrum. Nu är det dags igen, 1 oktober, med en arbetsdag på banvallen. Ett roligt arbete med tanke på hur många som utnyttjar denna fina led, som också ingår i Östgötaleden och även som cykelled. Arbetet är givetvis ideellt. Belöningen är alla glada tillrop från motionärer

Vandra vidare

Valdemarsvik    Ja, nu är vi inne på den stora valdagen i Sverige. Jag har förtidsröstat och tänker inte ändra på de val jag gjort, även om jag har chansen idag. Så jag vandrar vidare i morgon och hoppas givetvis att Sverige, regionen och kommunen kommer att styras som jag vill.

Men hur det än blir så får vi vandra vidare i vårt Sverige. Precis så har jag gjort den gångna veckan, vandrat alltså, men i norska fjällen.

Det är underbart att vandra tillsammans med andra trevliga människor, uppleva naturen när den är som vackrast på hösten. Fjället brinner brukar man säga när alla lövväxter blir röda, rosa och gula. Allt detta tillsammans med vit toppmossa. Underbart och en riktig lisa för både kropp och själ. Motion är alltid härligt och nyttigt för kroppen och huvudet. Har man då turen att som jag  få vandra tillsammans med trevliga människor så är det ännu bättre. 

Ikväll ser vi fram mot ett spännande valresultat. Därefter får vi vandra vidare, oavsett utgången.

Röstat och klart

Valdemarsvik    Ja, då har man röstat för en ny mandatperiod för kommunen, landstinget (regionen) och för Sverige(riksdagen). En självklarhet i ett land som Sverige, men ändå är det allt för många som inte beger sig till valurnorna.

Även om man röstar på ett parti så är det inte säkert att man får som man vill. Det är ju de partier, konstellationer, som blir störst som regerar i kommun, landsting och riksdag. Visserligen händer det att man bildar en minoritetsregering, vilket det är just nu i Sverige. Blir spännande söndagen 9 september. Jag hoppas givetvis på en majoritetsregering på alla plan, då blir allt mycket lättare för det regerande partiet eller partierna.

När det gäller Valdemarsvik så har vi äntligen fått ett centrum som är värd namnet och detta mycket tack vare Sparbanken. Hoppas nu att de som kommer att ha makten efter 9 september också ser till att hela de centrala delarna får ett uppsving.

Kan inte låta bli att ännu en gång påpeka hur illa välkomnandet är när man åker in mot Valdemarsvik från E22. Bedrövliga rondeller! Detta har jag haft på agendan sedan minst 10 år tillbaka. Det handlar inte om pengar utan om VILJA! Och det handlar om att få folk att besöka vår kommun och kanske också flytta hit!

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Är suppleant i styrelsen för Gryts Sockenförening. Ser positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se