Logga in
Logga ut
Utbildning med mamma- och gravidmagar i fo... Hälsocoachen Hälsocoachen
Vädersponsor:

Göran Löfsved

Löfsveds Valdemarsviksblogg

Vandra vidare

Valdemarsvik    Ja, nu är vi inne på den stora valdagen i Sverige. Jag har förtidsröstat och tänker inte ändra på de val jag gjort, även om jag har chansen idag. Så jag vandrar vidare i morgon och hoppas givetvis att Sverige, regionen och kommunen kommer att styras som jag vill.

Men hur det än blir så får vi vandra vidare i vårt Sverige. Precis så har jag gjort den gångna veckan, vandrat alltså, men i norska fjällen.

Det är underbart att vandra tillsammans med andra trevliga människor, uppleva naturen när den är som vackrast på hösten. Fjället brinner brukar man säga när alla lövväxter blir röda, rosa och gula. Allt detta tillsammans med vit toppmossa. Underbart och en riktig lisa för både kropp och själ. Motion är alltid härligt och nyttigt för kroppen och huvudet. Har man då turen att som jag  få vandra tillsammans med trevliga människor så är det ännu bättre. 

Ikväll ser vi fram mot ett spännande valresultat. Därefter får vi vandra vidare, oavsett utgången.

Banvallsdag

Valdemarsvik    Det är nu snart 29 år sedan första spadtaget togs på Motionsleden Banvallen mellan Valdemarsvik och Gusum samt stickspåret till Fallingeberg. Hela sträckan mäter 14 km. 

Det var i början av januari 1990 som Johnny Blomqvist fällde de första träden på den forna banvallen, där tågen mellan Norrköping och Valdemarsvik trafikerade från 1906 till 29 september 1966. 24 år var vallen i "träda" och många träd hade växt upp innan Korpen Valdemarsvik började förvandla banvallen till en motionsled. I stort sett så röjs banvallen varje år från sly och gräs, men också ytskiktet bearbetas med jämna mellanrum. Nu är det dags igen, 1 oktober, med en arbetsdag på banvallen. Ett roligt arbete med tanke på hur många som utnyttjar denna fina led, som också ingår i Östgötaleden och även som cykelled. Arbetet är givetvis ideellt. Belöningen är alla glada tillrop från motionärer

Röstat och klart

Valdemarsvik    Ja, då har man röstat för en ny mandatperiod för kommunen, landstinget (regionen) och för Sverige(riksdagen). En självklarhet i ett land som Sverige, men ändå är det allt för många som inte beger sig till valurnorna.

Även om man röstar på ett parti så är det inte säkert att man får som man vill. Det är ju de partier, konstellationer, som blir störst som regerar i kommun, landsting och riksdag. Visserligen händer det att man bildar en minoritetsregering, vilket det är just nu i Sverige. Blir spännande söndagen 9 september. Jag hoppas givetvis på en majoritetsregering på alla plan, då blir allt mycket lättare för det regerande partiet eller partierna.

När det gäller Valdemarsvik så har vi äntligen fått ett centrum som är värd namnet och detta mycket tack vare Sparbanken. Hoppas nu att de som kommer att ha makten efter 9 september också ser till att hela de centrala delarna får ett uppsving.

Kan inte låta bli att ännu en gång påpeka hur illa välkomnandet är när man åker in mot Valdemarsvik från E22. Bedrövliga rondeller! Detta har jag haft på agendan sedan minst 10 år tillbaka. Det handlar inte om pengar utan om VILJA! Och det handlar om att få folk att besöka vår kommun och kanske också flytta hit!

Omotiverad fartgräns på väg 212

Valdemarsvik    Fartgränser på våra vägar är satta för att folk inte ska köra fortare än vad som står på skyltarna. Men då ska också fartgränsen ha satts på grund av vägens beskaffenhet och risker.

På väg 212, Grytsvägen, mellan Valdemarsvik och Fyrudden är högsta fart vid avfarten/påfarten till och från Ekön satt till 30 km under tiden 1juni till och med 31 augusti. Denna fartgräns var motiverad för många år sedan då det var dålig sikt i korsningen. Men sedan, minst 5 år tillbaka, är korsningen ombyggd med klar sikt, men ändå är det 30 km på en sträcka av 200 m.

Jag har aldrig sett någon passera där som håller 30 eller mindre. Snälla Trafikverket, fartgränserna ska vara motiverade. Att det är 70 på 212-an året om är helt klart motiverat, men inte 30 vid Ekövägen!

Kontrollera mer på Östersjön

Valdemarsvik    På bara en vecka gick två fartyg på grund i Östersjön varav det ena läckte ut olja som förstörde hav och kust från Loftahammar till Valdemarsvik. De två fartygen gick på grund därför att styrmännen var fulla. 

Dags att öka kontrollen av personal och fartygskondition på de som trafikerar Östersjön. Östersjön mår dåligt, även om en viss bättring skett de senaste åren. Men med onyktra befälhavare och styrmän så kan Östersjöns mående försämras katastrofalt. Kontrollen av utsläpp från båtar, industrier m m måste också skärpas. Och det är bråttom!! Alla kan göra något, t ex att inte slänga skräp i vattnet. Tänk på vad illa bara en liten plastpåse kan skada.

Välkommen till Göran Löfsveds Valdemarsviksblogg. Jag bloggar på nt.se. Bor i Paradiset Fyrudden, gift och har fyra barn och åtta barnbarn, 5 killar och 3 tjejer. Har bott i Valdemarsviks kommun sedan födseln. I Gusum, Valdemarsvik och nu i Fyrudden sedan 13 år tillbaka. Gillar motion och hälsa. Jobbar ideellt i Korpen sedan mer än 45 år tillbaka. Är suppleant i styrelsen för Gryts Sockenförening. Ser positivt på livet och vår miljö!

Sportbloggar

Kultur- & nöje

Livsstil

Övrigt

Politiker

Frågor om våra bloggar?

Behöver du komma i kontakt med oss angående våra bloggar?
Mejla till bloggar@ostgotamedia.se