Logga in
Mina BÄSTA julrecept för ett julbord i häl... Hälsocoachen Hälsocoachen
Vädersponsor:

Nytt år, ny mandatperiod, ny kommun

Syntorp, Gusum Nu är det över två år sedan jag skrev mitt senaste blogginlägg hår på NT.se. Då var jag kommunalråd i Söderköping. Sen över ett år tillbaka har jag och min familj bott utanför Gusum, och med en ny kommun och nya platser att lära känna. Vi trivs oerhört bra, och det känns verkligen som en plats som är ”I balans med naturen” som visionen så fint säger, även om förstås mycket kan bli ännu bättre.

En ny mandatperiod. För mig innebär den att jag kommer tillbaka till politiken på deltid efter några år utan offentliga uppdrag. Sedan i november är jag ordförande i Regionfullmäktige (gamla Landstinget) och nu i januari tar jag också plats i kommunstyrelsen i Valdemarsvik och några av utskotten (och kommunfullmäktige förstås). Det ska bli kul att engagera sig igen, på en lite lagom nivå, efter senast vändan då jag i princip ägnade mig åt politik på mer än heltid i åtta år. Ted Starkås, vår nya kommunstyrelseordförande, drar naturligtivs det tyngsta S-lasset, även om vi runt omkring ska göra vårt bästa för att hjälpa till att styra kommunen närmare visionen.

Vad vill jag åstadkomma då under den här mandatperioden? Med ena foten i regionen och andra i kommunpolitiken (och resten av kroppen på mitt vanliga jobb som jag också ska försöka hinna med förstås, tillsammans med familjelivet). Den allra största utmaningen som region och kommun delar är den demografiska utvecklingen, med allt fler äldre och yngre och inte tillräckligt många som kan arbete i kommunens och regionens verksamheter för att få händerna att räcka till. Det kräver att vi tänker på nya sätt och vågar ta till oss både nya metoder, arbetssätt och ny teknik. Vi behöver också pröva vad det offentliga ska kunna utföra och inte, och på vilken nivå - här krävs det mod och ledarskap. Det hoppas jag kunna bidra till.

Den andra utmaningen, som också i hög grad delas mellan kommun och region, är den växande psykiska ohälsan. Här måste vi ta tag i orsakerna - inte bara bota symtomen. Men det kommer vi att få återvända till!

God fortsättning på 2019!

Ordförande i Regionfullmäktige, ledamot i kommunfullmäktige och kommunstyrelsen i Valdemarsvik. Tvåbarnsfar. Stolt make. Bonuspappa. Administrativ chef inom Söderköpings kommun till vardags.

Bloggar

Sportbloggar