Logga in
Logga ut
Onödiga nyheter Löfsveds Valdemarsviksblogg Löfsveds Valdemarsviksblogg
Vädersponsor:

Christer Gustafson & Kenny Wiis

Speedwaybloggen

De är alltid ready to remble

Norrköping 2014 gjorde Vargarna sin senaste säsong i elitserien, de fina salongerna.
Sedan dess huserar de i allsvenskan, ett mer alldagligt hak.
Det finns ett grundintresse för speedway i allmänhet och Vargarna i synnerhet i Norrköping med omnejd, men det växer inte till sig för varje säsong klubben gör i allsvenskan.
Sanningen är att det krymper.
Sakta men säkert.
Som om du kör en t-shirt som ska tvättas i 40 grader, men rattar in 60 grader på tvättmaskinen.


IFK Norrköping kommer alltid att vara ohotad etta publikt i Norrköping. Att det ska ändras krävs det något extraordinärt för. Norrköpingsborna är alltid ready to remble på Östgötaporten.
Vita Hästen har också ett hyfsat intresse kring sig. Det är, om inte annat, alltid drag kring hockeyklubben från Himmelstalund.
Där bakom ligger Vargarna just nu, ihop med Dolphins herrlag. Vargarna har potential att vara klar tvåa publiksnittmässigt bakom IFK Norrköping, men en bra bit att vandra.


Jag gillar speedway. Det är världens roligaste sport. Om vi tittar på underhållningen och spänningen i heaten så skiljer det sig i princip ingenting mellan elitserien och allsvenskan.
Den stora skillnaden för publiken är namnen.
Och det är faktiskt en stor faktor.
För även om Joel Andersson kan bjuda på stor show när han rundar Rasmus Broberg, så är det en viss skillnad när Tai Woffinden och Fredrik Lindgren kör fram till tejpen.
Det blir en annan anspänning.
En annan förväntan.
En stjärnglans som allsvenskan inte är i närheten av.
Sånt spelar roll.


Vargarna gör mycket rätt med sitt lagbygge. Viktor Bergström och Henrik Bergström (hur tusan ligger släktskapet till där egentligen? Är de ens släkt?) är bra pjäser att ha i truppen med sin lokala förankring. Kim Nilsson har också klubbens DNA djupt rotat i sin själ. Det är viktiga kulturbärare.
Men publiksnittet minskade i fjol, och det lär inte öka i år är jag rädd. Team Småland, VIP Speedway och Team Rapid (Ja, Max 500 hann byta namn innan serien startade) lockar inte någon extra själ till Kråkvilan.
Jag tror att Vargarna skulle behöva köra i elitserien igen – och det så fort som möjligt.
Helst redan i fjol.
Senast om två år.


Västervik tog steget tillbaka i rätt läge. Piraterna likaså. Men det är ett gigantiskt ekonomiskt steg. Man måste vara rustad.
En återkomst till finrummet behövs för att få upp speedwaytemperaturen i Norrköping igen – innan den går från ljummen till kall.
23 september 2009. Finalmatch 1. Vargarna slår Lejonen med 54–42 inför nästan 7 500 åskådare.
I år är risken påtaglig att det inte räcker att ta bort en nolla för att få fram publiksnittet.

 

/KW

Betyg, del 3: "Frejdig förare"

Norrköping Nu när vi ändå har ett högt tempo, ett Jason Crump-tempo, uppe - varför inte fortsätta gasa med betygen?

Jo, för sjutton. Vi gnuggar vidare och serverar här tre namn till från Vargarnas trupp 2019.

Håller du med om våra betyg hittills? Eller är vi helt fel ute? Tveka inte att kommentera med dina åsikter. Speedway är alltid intressant att diskutera.

 

Joel Andersson +++
En frejdig förare som – när han är på humör – kan svara för riktigt läckra insatser. Den där frejdigheten har lett till en del skador som har stört utvecklingen. Den 1996-födde kumlasonen är alltjämt en utmärkt kille att ha i lagbygget. Om det satt i håret skulle Andersson tillhöra världseliten vid det här laget.

Viktor Ohlsson +
Allsvenskan är en för tuff nivå för Viktor Ohlsson i nuläget, så är det bara. Körde till sig ett snitt på 0,591 i division 1 förra säsongen. Det finns saker att slipa på, men det är en rolig utmaning att ta sig an.

Anton Bork +
Född 2001. "Borken" har framtiden för sig. Han får räkna med att fortsätta tugga på och ta kliv framåt i division 1. Landade på 0,459 där i fjol. Det bör höjas 2019.

 

/KW

Betyg, del 2: Snudd på ett högre betyg

Norrköping Varför hålla er på sträckbänken? Det får vara nog med väntan, den här bloggen har legat sömnig under vintern så nu kickar vi igång med besked.

Redan dags för nästa del i vår betygsättning inför säsongen. Här kommer tre ny förare att läsa om inför det som väntar i allsvenskan med start om mindre än en månad:

Tomasz Gapinski ++++

Det är väl inte jättetroligt att den rutinerade polacken kommer köra så mycket för Vargarna säsongen som kommer, det troliga är att han är kontrakterad som lite reserv som kan kallas in vid behov. På allsvensk nivå ska han förstås kunna bidra med en del, men det är svårt att veta var han står nu när han inte kört här på ett tag. En habil kille att kalla in vid behov, och på den här nivån lär han kunna prestera om han får chansen.

 

Henrik Bergström +++

Talangen tog stora kliv förra säsongen. Många hoppas och tror att han är redo för nästa steg i år och det ska onekligen bli intressant att följa den unge Norrköpingskillens framfart. Han har potential att lyfta ytterligare på allsvensk nivå om han får vara skadefri och kontroll på maskinerna.

 

Daniel Davidsson ++++

Hade inte det bästa året 2018 när han bara körde allsvenskt för Piraterna och det blev ganska svårt med motivationen. Men innerst inne bor det en riktigt hög potential i Davidsson som också är van att prestera på Ica Maxi Arena i Norrköping. Kommer han upp i sin högsta nivå är det snudd på ett högre betyg men med tanke på fjolåret är det här han landar i nuläget. Har lite att bevisa på grund av det.

/CG

Betyg: Blir han en heatledare av rang?

Norrköping 15 maj körs omgång 1 i allsvenskan.
För Vargarnas del innebär det en premiär hemma mot Valsarna från Värmland.
Känner ni doften av metanol redan nu?
Mmmmm.

Exakt hur Vargarna formerar sin startsjua återstår att se. Det vi vet är i alla fall hur truppen ser ut.
I några inlägg framöver tänkte bloggen betygsätta var och en av förarna i lagbygget.
Vi kör tre förare åt gången.
Och vi inleder med dessa:

Kim Nilsson +++++
Kungen av Kråkvilan. En all star i allsvenskan. Nilsson kommer, sin vana trogen, att rada upp treor på löpande band.

Mathias Thörnblom +++
En stark trea tycker jag. Han tuggar på, Malmöpågen, och kan slå vem som helst när som helst. Blir det här året då Thörnblom etablerar sig som en heatledare av rang?

Dennis Fagercrantz ++
29-åringen har inga drömmar eller illusioner om att bli en toppförare. Han är i stället en trogen pjäs för Vargarna i allsvenskan som tar sina poäng från reservplats, där han inte ger ungtupparna någon enkel resa.

/KW

Rätt ska vara rätt

Norrköping Vargarnas ordförande, Anders Carlberg, hörde av sig angående det föregående blogginlägget. Han var tydlig med att publiksnittet ökade 2018 jämfört med 2017.

"Vi ökade från 663 pers i snitt till 838 pers, en ökning med ungefär 25 procent", skrev Carlberg i ett sms.

Det ska vi givetvis ta med här i bloggen. Här ska inte råda några konstigheter. Sedan ska sägas att hemmamatchen mot Piraterna drog upp snittet rejält. Då kom 1 213 åskådare till Kråkvilan. Mycket bättre än 667, 675 och 678 som dök upp när Valsarna, Norra Speedwayalliansen och Nässjö var på besök. Det är ingen vågad gissning att det kom många från Motala kommun för att se Östgötaderbyt.

Men som sagt: Rätt ska vara rätt.

 

För övrigt, så är våren här på allvar nu. På grund av vädret? På grund av påsken?

Nej, på grund av att Vetlandas lagcup har körts.

Vargarna blev sist placerat i B-finalen med sitt icke-namnkunniga lag.

Henrik Bergström 1 (0,0,1,R)
Viktor Bergström 7 (2,2,1,2)
Timi Salonen 2 (1,1,0,0)
Viktor Ohlsson 1 (0,0,1,R)
Oscar Holstensson 1 (1,0,R,0)

Att Ohlsson, Holstensson och Salonen hade problem är inte oväntat. Däremot hade jag väntat mig mer av Henrik Bergström. Men säsongen är ung, och vi lär få se en Henrik Bergström som tar ytterligare steg framåt under året. Viktor Bergströms insats bådar gott. Ingen heatseger förvisso, men en jämn och bra poängskörd. Det var inga clowner han tog stryk av. Bäst i B-finalen var en viss Kim Nilsson som vann alla sina heat tillsammans med polacken Artur Czaja.

/KW

 

 

Christer Gustafson och Kenny Wiis är sportreportrar med ett litet extra speedwayintresse. Här kommer vi blogga om det som dyker upp - stort som smått. Fokus är på Vargarna, men det kan landa även annat i bloggen beroende på dagsform och nyhetsläge.

  • Twitter
  • @ChristerGson

Bloggar

Sportbloggar

Politiker

Politikerbloggarna stängs

Politikerbloggar Från och med den 1 februari avslutar vi våra politikerbloggar på nt.se.

Anledningen till att vi stänger bloggarna är främst att vi ser att bloggandets roll har flyttats över till sociala medier. Det har fått till följd att läsningen av våra bloggar har blivit lidande.
Jag vill passa på att tacka alla bloggare för er tid och era blogginlägg, och samtidigt också passa på att tacka alla läsare.

Maria Kustvik, ansvarig utgivare Öst Media