Logga in
Logga ut

Christer Gustafson & Kenny Wiis

Speedwaybloggen

Förarna som blir årets snittraketer

Norrköping

 

Betygen på Vargarnas förare är gjorda. Men vi lägger oss inte ner och vilar i hängmattan med en pilsner för det. Vi dundrar på med en till lista.

I vårt tycke en väldigt intressant sådan.

Vilka blir årets snittrakter i de olika allsvenska lagen?

En fråga man alltid ställer sig inför säsongen, och visa av all historik vet vi att just snittraketer ofta är en stor nyckel till framgång.

Men nog med snack. Här har ni namnen som vi landade i:

 

Team Rapid

Rasmus Broberg 0,929

Har kämpat på på den här nivån ett tag nu. Ingen stjärna men kan i sina bästa stunder ta sina poäng. Kan få en hyggligt stor roll i Team Rapid och då är det inte omöjligt att förtroendet ska kunna lyfta honom. Den som på papperet ser ut att ha bäst möjligheter att lyfta sitt snitt i laget som jag tror kommer bli sist i tabellen.

 

Team Småland

Jonas Jeppesen 1,032

Hur mycket kommer han att köra? Det är förstås avgörande men den unge dansken är inte helt oäven och på den här nivån har han ett väldigt lockande snitt. Det ska han kunna höja en del om bara får matcher att jobba med. Team Småland kommer få slita men har ett lag som kan överraska i vissa matcher.

 

Vargarna

Daniel Davidsson 1,466

Den rutinerade Motala-ikonen hade inget bra 2018 och har därför ett väldigt lockande snitt på allsvensk nivå. Normalt sett ska han kunna ligga betydligt högre på den här nivån, Davidsson har kapacitet att köra in sitt snitt här även en nivå upp. Så bra kan han vara i sina bästa stunder. Når Davidsson upp i den kommer övriga laget få svårt om de ska straffa Davidsson i tävlingen ”höja sitt snitt mest”.

 

VIP Speedway

John Lindman,  1,077

Lindman har haft mycket strul med krascher genom åren. Det är synd, för innerst inne finns en potential som man gärna vill se hur långt den kan bära. Om Lindman hittar harmonin i sig själv och åkningen, så ska det där snittet kunna höjas upp ordentligt.

 

Valsarna

Lasse Fredriksen, 1,243

Norge har inte spottat ur sig talanger det senaste decenniet. Jag ser ingen ny Rune Holta i Fredriksen heller, men visst ska han kunna nå en rätt skaplig nivå? Valsarna tror på sin norrbagge. Räkna däremot inte med någon massiv ökning i poängskörden.

 

Griparna

Anton Karlsson, 1,259

Fjolårets JSM-tvåa som slog självaste Greg Hancock i Målilla. Det ligger och pyr något stort i Västervik Speedway-produkten. Vi har bara sett början tror jag. Om han lär sig hitta runt bra på erkänt knepiga Svanstabanan, så går Karlsson ett vasst år till mötes.

 

/CG och KW

Vargsvepet: Nilsson glödhet

Norrköping Den andra omgången har körts i elitserien och vi fortsätter på inslagen linje.
Med en genomgång av hur Vargarnas förare skötte sig i den högsta serien.
En var magnifik, en var mycket bra, medan två hade tyngre dagar på kontoret.
Så kan man summera kvartetten som var igång.

 

Kim Nilsson, Masarna, 13+2 (6)
Masarna tog en överraskande seger borta mot Smederna, SM-guldvinnare de två senaste åren. Kim Nilsson var en stort bidragande faktor till Avestalagets bedrift. 15 betalade poäng är enormt bra. Nilsson fick bara stryk av Fredrik Lindgren (som kommer att vinna VM-guld i år). Men när matchen avgjordes i sista heatet - då fick Lindgren ge sig för Nilsson som även akterseglade Andzejs Lebedevs i heat 15. Mäktigt, Kim.

Daniel Davidsson, Piraterna, 1 (3)
Efter en fin premiär hemma i Motala, så hade Daniel Davidsson det betydligt kärvare i Målilla. En ynka poäng inkört, och som dessutom var "gratis" då han var före lagkamraten Daniel Kaczmarek när de åkte på en femetta i baken. Nej, den här matchen är bara att glömma för Davidsson. Det kommer han att göra också.

Joel Andersson, Indianerna, 5+2 (4)
Hur Joel Andersson tacklade att bli petad i Vargarnas premiär? På ett bra sätt. 5+2 är en vass poängskörd från ungtuppen. Inblandad i två femettor. Hade rivige Krzysztof Kasprzak bakom sig i ett heat och vann den interna fajten mot vargkollegan Mathias Thörnblom med 2-1. På Sannaheds dräpande bana trivs Andersson. Snacka om kontraster mot tvära Kråkvilan.

Mathias Thörnblom, Lejonen, 2+1 (3)
Thörnblom tog en femetta med Kacper Woryna mot Chris Holder. Men han åkte också på 2-10 i baken i hans övriga heat. Jag tänker inte såga skåningen. Det var ingen höjdardag, men långt ifrån en katastrof. Det är knalltufft i elitserien.

 

*****

 

Viktor Bergström, Henrik Bergström och Timi Salonen körde inte i elitserien, men finns med i Vargarnas premiärsjua i allsvenskan hemma mot Valsarna.

Läs förresten min bloggkompanjon CG:s vassa krönika inför Vargarnas säsong här.

 

/KW

Ranking: 10 bästa förarna i allsvenskan

Norrköping God fredag där ute i stugorna!
Har ni köpt hem ostbågar och läsk till kvällen?
Bra.
Och inte har ni väl glömt den milda såsen till er tacos?
Tänkte väl det.

För att göra fredagen ytterligare lite mysigare, så pumpar jag ut ett nytt inlägg på bloggen.
Jag ger mig på att ranka de tio bästa förarna i allsvenskan.
Håller du med mig?

 

Peter Ljung


1) Peter Ljung, Griparna
Peter Ljung år föraren att slå i allsvenskan...

2) Andreas Jonsson, VIP Speedway
...tillsammans med Andreas Jonsson.

 

Timo Lahti

 

3) Timo Lahti, Team Småland
Finländaren med svensk licens är en megastjärna i den här serien.

4) Kim Nilsson, Vargarna
Kungen av Kråvilan är kung på de flesta av de allsvenska banorna.

5) Linus Sundström, VIP Speedway
Målmedveten som få. Det har tagit honom långt.

6) Tomasz Gapinski, Vargarna
Tuggar på hemma i Polen med sitt Ostrow i andraligan. Han är långt ifrån slut.

 

Oliver Berntzon

 

7) Oliver Berntzon, Griparna
Fick ett nytt genombrott i fjol efter succén 2014. Nu har "Vispen" verktygen för att hålla sig kvar på den höga nivån.

8) Pontus Aspgren, Valsarna
Det kan se lite buffligt ut på banan ibland. Men snabbt går det.

Pontus Aspgren

 

9) Daniel Davidsson, Vargarna
Åker med stil. Storebror Davidsson kommer vara betydligt vassare än i fjol.

10) Kenneth Hansen, Valsarna
Andra utlänningen på listan. Ex-vargen Hansen kör mycket gräsbana. Men är fortsatt svårslagen i allsvenska heat.

 

/KW

Så skötte sig Vargförarna i premiären

Norrköping Speedwayvänner!

Säsongen är igång i Sverige efter att elitserien släppt kopplingen och låtit tejpen gå upp för de fyra första matcherna under tisdagen. 

Vad vi fick se?

Lite blandad kompott där Piraternas skräll mot Eskilstuna Smederna sticker ut lite extra i min bok. Inte för att det är helt otroligt att Motalalaget vinner på Dunteberget men jag hade nog satt min lilla slant på Smederna som jag håller högt den här säsongen också.

Att Kim Nilssons Masarna kommer få det svårt är däremot ingen skräll och det såg man också i premiären med en stor förlust direkt på hemmaplan.

Så här gick det för Vargarnas förare som var igång och fick köra:

MASARNA-INDIANERNA 33-57

Kim Nilsson, Masarna 2, 2, 0, 1, 0. Totalt 5 poäng.

Nilsson körde som ankare och nummer fem i uppställningen där dalalaget körde riders replacement för Alexandr Loktayev. Mycket ansvar på Vargarnas störste stjärna med andra ord och i den positionen gjorde han ändå en okej premiär. Nollorna på slutet svider nog lite och visst kan Nilsson ännu mer, men det kommer bli tufft för Masarna överlag i år. Också. 

Joel Andersson, Indianerna 1*, 1, 0. Totalt 2+1 poäng.

För Joel Andersson var det ingen premiär att skriva hem om. Två pinnar in på kontot (plus en bonus). Slog enbart hemmaföraren Philip Hellström-Bängs för sina två poäng. Andersson är en av de som, vilket min kollega Wiis tidigare så gediget beskrivit, kommer få slita för en plats i Vargarnas startsjua i vinter så han behöver lyfta lite för att inte hamna utanför den till premiären på Ica Maxi Arena (Kråkvilan).

Övrigt från matchen: Förre Vargstjärnan och den ständigt bäste föraren i världen enligt en rent subjektiv bedömning (där även trevlighet vägs in) Tai Woffinden levererade stort för Indianerna och svepte hem 14 av 15 pinnar. 

 

PIRATERNA-SMEDERNA 48-42

Daniel Davidsson 3, 3, 0. Totalt 6 poäng.

På reservplats och tillbaka i elitserien. Då trivdes Daniel Davidsson som inledde starkt. Grämer sig garanterat över sista "nollan", men från ytterspår kom han inte till och fick se sig slagen. Sex pinnar och en gedigen start på säsongen för Motalasonen hur som helst. Precis som för laget.

Övrigt från matchen: Många tidigare Vargförare var i farten i den här matchen. Linus Sundström fixade fem pinnar från tuffa position tre. En heatseger noterades masen för. Jonas Davidsson hade inte lika roligt som sin bror på reservplats för Piraterna. En ynka pinne fick han ihop och den bjöds han dessutom på tack vare ett fall hos gästerna. Vem som föll? Den förre Vargföraren Adrian Miedzinski som inte hade någon bra kväll. Från reservplats i Smedernas bygge fixade han ihop två poäng totalt (samt två bonus). Pontus Aspgren (6+2) och Michael Jepsen Jensen (3) körde också för Smederna.

 

VÄSTERVIK-VETLANDA 50-40

Inga förare från dagens Vargarna.

Övrigt från matchen: Nicki Pedersen hade en uteslutning, men fick i alla fall ihop 8+1 för hemmalaget. Peter Kildemand svarade för 6+1 i en hyfsat gedigen dansk insats. För John Lindman, som blev Morgan Anderssons val på reservplats, gick det tyngre. Noll, noll och noll löd hans poängrad skriven i bokstäver. 

 

LEJONEN-ROSPIGGARNA 43-35

Mathias Thörnblom 3, 1*, 3. Totalt 7+1 poäng.

Skåningen började säsongen starkt från reservplats. Sju pinnar på Gislaveds stora bana bidrog till Lejonens vassa premiär med seger mot ett Rospiggarna som fick köra riders replacement för sin stjärna Jason Doyle efter dennes vurpa nyligen. Thörnblom har en hög kapacitet, inte minst i Norrköping kan han köra riktigt bra. Känslan är att det finns ytterligare en nivå att få ut av honom jämfört med säsongen som gick, och då var han klart godkänd redan då.

Övrigt från matchen: Ytterligare en tidigare Vargförare var i farten i den här matchen. Krzysztof Kasprzak fixade ihop sju poäng för hemmalaget som heatledare på position tre. Det finns ruter i den gode polacken fortfarande. Man kan också notera att det finns en förare i Rospiggarna som heter Gleb i förnamn. Gleb Chugunov. Om ryssen kommer från hemlandets motsvarighet till Sveriges nästa största stad kanske man kan damma av "Alla heter Gleb i Göteborg (insert rätt rysk stad)". Och med det bedrövliga försöket till humor är det hög tid att sätta punkt för detta inlägg.

Punkt.

/CG

De gör Sverige sällskap i finalen

Norrköping 1) Sverige 2) Polen 3) Tyskland 4) Slovenien 5) Tjeckien 6) Ukraina 7) Italien.
Så slutade den första semifinalen i lag-VM. Sverige, Polen och Tyskland vidare till finalen alltså.
Fredrik Lindgren var en gigant och gav mig ingen anledning att tänka om när det gäller att sätta en peng på honom som världsmästare.

Mitt tips från tidigare i den här majestätiska bloggen blev ganska pricksäkert.
Jag siade så här: 1) Polen 2) Sverige 3) Tyskland 4) Ukraina 5) Tjeckien 6) Slovenien 7) Italien.

Ukraina hade garanterat inte kommit näst sist om de på förhand uttagna förarna, Aleksandr Loktaev och Andrey Karpow, hade kört. I stället representerades Ukraina av Stanislav Melnychuk och Marko Levishyn.
Två helt okända gökar.
Som inte hade något alls att säga till om förutom när de mötte ett väntat blekt Italien.

Nog om semi 1. Nu vänder vi blad och går på semifinal nummer 2, som körs i Manchester.
Ytterligare tre lag ska adderas till finalen i Ryssland.
Jag levererar er mitt tips här och nu:


1) Storbritannien – Tai Woffinden och Craig Cook.
Här tror jag att U21-föraren Robert Lambert kommer att köra majoriteten av heaten i stället för Cook som för den sakens skull inte är att leka med på sin hemmabana i engelska ligan. Britterna har ett starkt lag, och de gör nästan alltid riktigt bra ifrån sig på hemmaplan. Woffinden blir tävlingens kung.

2) Danmark – Niels-Kristian Iversen och Leon Madsen.
Högkompetent lag som alltid från vårt grannland. Det finns inte på någon världskarta att de missar finalen.

3) Australien – Troy Batchelor och Max Fricke.
Jason Doyle skulle ha kört, men han ligger för närvarande på ett polskt sjukhus efter en krasch. Jag vet inte vem som ersätter, men förutsätter att det blir Batchelor om han själv vill. Den förre GP-föraren har inlett säsongen strålande.

4) Lettland – Andzejs Lebedevs och Jevgenijs Kostigovs.
Letterna är luriga. Lebedevs har en höjd som håller världsklass. Kostigovs är det svaga kortet här som gör att de inte når finalen. Eller käkar han dunderhonung i depån och överraskar mig?

5) Finland – Timo Lahti och Tero Aarnio
Man saknar ju Kaj Laukkanen lite, det gör man. Men Finland lägger sig inte ner och dör. Lahti har nått en bra nivå och Aarnios hårda slit har gett utdelning. Det är långt ifrån några gratispoäng när finnarna står bredvid dig vid tejpen.

6) Frankrike – David Bellego och Dimitri Berge
Baguetter, vin, Zinedine Zidane, Eiffeltornet – och speedway. Nej, det låter fel. Speedway osar inte franskt direkt. Trots detta har fransmännen fått fram några förare som tuggar på. Den här duon har inget med finalplatserna att göra, men vi kan räkna med att se ett eller annat fint heat.

7) USA – Luke Becker och Austin Novratil
Om Greg Hancock varit med, så hade amerikanarna kunnat nosa på en tredjeplats med lite flyt. För Luke Becker har utvecklats mycket. Nu har vi en solklar jumbo i tävlingen.

/KW

Är det här Vargarnas premiärsjua?

Norrköping Det är mindre än två veckor till seriepremiären för Vargarna i allsvenskan.
Ni vet alla vad det betyder.
Att det är dags att börja spekulera kring hur startsjuan kan komma att se ut. Och plocka ut en egen sådan.
När jag satte mig ner med miniräknaren, så upptäckte jag en sak.
Vi lär inte få se Joel Andersson, Mathias Thörnblom och Daniel Davidsson tillsammans i många matcher.

Det grundar jag i att taksnittet är 9,750 (ändå en höjning gentemot 9,500 i fjol) och att jag räknar med att megastjärnan Kim Nilsson samt hemmasönerna Henrik Bergström och Viktor Bergström kör varje match.
Åtminstone lär det vara utgångstanken.
Utöver den nämnda trion visar min spåkula att Dennis Fagercrantz och någon i kvartetten Viktor Ohlsson, Timi Salonen, Anton Bork, Oscar Holstensson får förtroendet i laguppställningen. Deras låga snitt behövs för att få helheten att gå ihop.

Med Nilsson, Bergströmarna, Fagercrantz och nån ur kvartetten så har Vargarna fem gubbar på plats.
Ytterligare två ska tillsättas.
Säg så här: Det är inget lätt val att plocka bort en av Davidsson, Thörnblom och Andersson.
I skrivande stund har jag ingen klar idé om hur jag hade agerat som lagledare. Men vi kan konstatera att de två första elitserieomgångarna som hinner köras lär få stor betydelse.

Jag tänker dock inte posta det här inlägget utan att komma med ett förslag. Det hade känts torftigt.
Jag går på magkänsla och plockar bort Joel Andersson.
Bara för det kör Kumlasonen säkert kanon för Indianerna i elitserien.

1) Mathias Thörnblom
2) Viktor Bergström
3) Daniel Davidsson
4) Dennis Fagercrantz
5) Kim Nilsson
6) Henrik Bergström
7) Timi Salonen
Totalsnitt: 9,499.

 

PS. Det är speedway vi snackar om. Skador kommer. Och det vore ingen sensation om Vargarna laborerar lite i laget, inte minst i allsvenskans inledande skede.

/KW

Christer Gustafson och Kenny Wiis är sportreportrar med ett litet extra speedwayintresse. Här kommer vi blogga om det som dyker upp - stort som smått. Fokus är på Vargarna, men det kan landa även annat i bloggen beroende på dagsform och nyhetsläge.

  • Twitter
  • @ChristerGson

Bloggar

Sportbloggar